Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ «FORBES»
Αμύθητα κέρδη για μεγαλοκαπιταλιστές εν μέσω πανδημίας

Ο Τζ. Μπέζος της «Αmazon» o πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για το 2020
Ο Τζ. Μπέζος της «Αmazon» o πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για το 2020
Τα φετινά στοιχεία του περιοδικού «Forbes» για τους ζάπλουτους μεγαλοκαπιταλιστές είναι και φέτος αποκαλυπτικά, σε μια χρόνια που οι λαοί υποφέρουν από την πανδημία, και κυρίως από τη διαχείρισή της από τις αστικές κυβερνήσεις με τα πρωτόκολλα που εξυπηρετούν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Μεγάλοι κερδισμένοι βεβαίως είναι οι επιχειρηματίες του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού εμπορίου και χαρακτηριστικά το αφεντικό της «Amazon» Τζεφ Μπέζος, που μόνο προχτές αύξησε την περιουσία του κατά 4 δισ. δολάρια με συνολική περιουσία στα 188,5 δισ. δολάρια! Μια ομάδα μεγιστάνων που περιλαμβάνει τον Μπέζος, τους Μπιλ Γκέιτς («Microsoft»), Λάρι Πέιτζ («Google»), Λάρι Ελισον («Oracle») και Μαρκ Ζάκερμπεργκ («Facebook»), Ελον Μασκ (της «Tesla» - ηλεκτρικά αυτοκίνητα) μέσω των χρηματιστηρίων έγινε κατά 1,9 τρισ. δολάρια πιο πλούσια στη διάρκεια του 2020.

Η περιουσία του Μασκ αυξήθηκε το προηγούμενο δωδεκάμηνο κατά 110 δισ. δολάρια (κάπου 500%!), για να φτάσει συνολικά στα 137 εκατ. και να του δώσει την τρίτη θέση στη λίστα των πλουσιότερων του πλανήτη. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι άσχετη από την προοπτική εισαγωγής της μετοχής της «Tesla», στις 21 Δεκέμβρη, στον δείκτη S&P 500 - ο οποίος ούτως ή άλλως έχει ενισχυθεί φέτος κατά 13% (η αντίστοιχη άνοδος του Nasdaq είναι της τάξης του 38%).

Αλλά και για τον Μπέζος, το 2020 ήταν συνολικά η δεύτερη καλύτερη χρονιά του, καθώς έγινε πλουσιότερος κατά 67,5 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω ανόδου της τιμής της μετοχής της «Amazon».

Εντυπωσιακή είναι και η εικόνα στην Κίνα. Ο δείκτης CSI 300 ενισχύεται κατά 19% στο έτος, βοηθώντας τους Κινέζους δισεκατομμυριούχους να προσθέσουν 750 δισ. δολάρια στην περιουσία τους. Συνολικά οι 400 πλουσιότεροι Κινέζοι έχουν περιουσία ύψους 2 τρισ. δολαρίων - σε αυτό το ποσό, μάλιστα, δεν συμπεριλαμβάνονται οι 67 δισεκατομμυριούχοι του Χονγκ Κονγκ, η περιουσία των οποίων αυξήθηκε κατά 60 δισ. για να φτάσει στα 380 δισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ