Τρίτη 15 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΣΤ»
Νίκησαν οι ναυτεργάτες!

Με τον αγώνα τους και την έμπρακτη στήριξη των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, επέβαλαν την εφαρμογή της σύμβασης στα πλοία της εταιρίας στη Βαλτική

H αποφασιστικότητα των ναυτεργατών και η δύναμη της διεθνιστικής αλληλεγγύης «λύγισαν» τελικά χτες το απόγευμα τον μεγαλοεφοπλιστή Π. Παναγόπουλο, ο οποίος αυθαίρετα άφηνε τους 60 Ελληνες ναυτεργάτες, των δρομολογημένων στη Βαλτική πλοίων του «Σούπερ Φαστ 7» και «Σούπερ Φαστ 8», «εκτός» από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που είχε υπογράψει με τα φιλανδικά ναυτεργατικά σωματεία, και ισχύει για όλο το υπόλοιπο πλήρωμα. Χτες στις 3 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, σύσσωμοι Σουηδοί, Γερμανοί, Φινλανδοί και Φιλιππινέζοι ναυτεργάτες, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα των συνδικαλιστικών αντιπροσωπειών της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, που βρίσκονται στη Φινλανδία από την Παρασκευή, τάχθηκαν στο πλευρό των Ελλήνων συναδέλφων τους και ακινητοποίησαν το «Σούπερ Φαστ» 8 στο λιμάνι Χάλγκο της Φινλανδίας. Δυο περίπου ώρες αργότερα στο λιμάνι έσπευσαν εκπρόσωποι της εταιρίας «Σούπερ Φαστ Φέρις» για να θέσουν σε ισχύ τη σύμβαση.

Κατέβαλαν στους Ελληνες ναυτεργάτες τη μισθολογική διαφορά που προέκυπτε από την παραβίαση της σύμβασης και παρέδωσαν στους συνδικαλιστές όλα τα σχετικά αποδεικτικά μισθολογικά στοιχεία. Τις επόμενες ώρες, αναμενόταν το ίδιο να γίνει και για τους Ελληνες ναυτεργάτες του «Σούπερ Φαστ 7» που βρίσκεται στη Σουηδία.

Στο μεταξύ, ενώ οι συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ πρωτοστατούσαν στην οργάνωση του αγώνα, οι συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ της νόθας πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΠΝΟ, τους οποίους οι ίδιοι οι ναυτεργάτες χαρακτηρίζουν εγκάθετους των εφοπλιστών και της κυβέρνησης, επιχειρούσαν με κάθε τρόπο να τον υπονομεύσουν. Ετσι, προσπαθούσαν τηλεφωνικώς να πείσουν τους ναυτεργάτες του «Σούπερ Φαστ 8» να κάνουν πίσω!

Ομως, εκεί που οι εγκάθετοι «έσπασαν» τα τηλέφωνα, ήταν όταν πληροφορήθηκαν ότι η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ προετοιμάζουν την οργάνωση ανάλογων κινητοποιήσεων με τα ίδια αιτήματα και σε άλλα πλοία της εταιρίας που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ευρώπη. Δε δίστασαν μάλιστα να ...επιπλήξουν τους αγωνιστές συνδικαλιστές των δυο ελληνικών ναυτεργατικών συνδικάτων.

Αθλια και εκφυλιστική χαρακτήρισε, μιλώντας στο «Ρ», ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσσας, την τακτική της πλειοψηφίας της ΠΝΟ και επισήμανε: «καταγγέλλουμε αυτές τις ενέργειες της πλειοψηφίας, τις οποίες έβαλε μπροστά όταν πληροφορήθηκε ότι ήδη έχουμε επιδιώξει την κοινή δράση με τα σουηδικά και άλλα ναυτεργατικά σωματεία, για τη βελτίωση των όρων δουλιάς και για να εφαρμοστεί μια μέρα δουλιά, μια μέρα ανάπαυση εκτός πλοίου και 35 μέρες άδεια το χρόνο με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλο το χρόνο». Επίσης ανέφερε ότι «ο αγώνας μας βασίζεται στους ισχυρούς δεσμούς που έχουν οι διοικήσεις των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ με τα πληρώματα στα καράβια, στο διεκδικητικό μας πλαίσιο που χτυπά την εφοπλιστική ασυδοσία και την πολιτική που την καλύπτει. Ο αγώνας μας συνεχίζεται, τόσο ενάντια στην εταιρία του Π. Παναγόπουλου, όσο και σε όλες τις άλλες ναυτιλιακές εταιρίες, που καταπατούν τα ναυτεργατικά εργασιακά δικαιώματα. Ταυτόχρονα, προετοιμάζουμε ολόπλευρα τον κλάδο για την οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων, που θα αφορούν στην υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, στην υπογραφή ΣΣΕ και άλλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ