Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Εκπαιδευτικοί σέρνονται στα δικαστήρια επειδή εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους!

Στα δικαστήρια θα βρεθούν με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς τα μέλη του ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης της περιόδου 2017-2018, επειδή τον Μάρτη του 2018 εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης σε απολυμένη έγκυο εργαζόμενη στην ιδιωτική εταιρεία «VresNET» (εταιρεία τηλεφωνικού καταλόγου) με έδρα την Αθήνα.

Οι εννέα εκπαιδευτικοί, μέλη του τότε ΔΣ, διώκονται μετά από μήνυση του εργοδότη της εταιρείας και θα δικαστούν με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης διά του τύπου, στις 7 Ιανουαρίου, στο Η' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στην πρώην Σχολή Ευελπίδων.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2017, οπότε η εργοδοσία της συγκεκριμένης εταιρείας αρχικά δεν αναγνώρισε την αναρρωτική άδεια που είχε λάβει η εργαζόμενη σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και στη συνέχεια προχώρησε στην απόλυσή της. Επίσης, απέλυσε τρεις ακόμα συναδέλφους της που την υπερασπίστηκαν και υπέβαλε μήνυση στην απολυμένη και σε όσους κατήγγειλαν τις πρακτικές της.

Στο πλαίσιο καταδίκης της εργοδοτικής επίθεσης εκφράστηκε η συμπαράσταση και από το ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ, με ψήφισμα που εξέδωσε στις 6 Μάρτη 2018. Δέκα μέρες αργότερα, μετά από μήνυση που κατέθεσε η εργοδοσία, η Εισαγγελία κίνησε τη διαδικασία του αυτοφώρου και διέταξε την άμεση σύλληψη των συνδικαλιστών. Ετσι, στις 16/3, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη της τότε προέδρου της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Δέσποινας Δάσιου, και του αντιπροέδρου, Χρήστου Φιλίππου.

Την ίδια μέρα και τις επόμενες, ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από φορείς και σωματεία που κατήγγειλαν αφενός τη σπουδή του εισαγγελέα να διατάξει συλλήψεις και αφετέρου την επιχείρηση ποινικοποίησης της έκφρασης αλληλεγγύης και εκφοβισμού - καταστολής της δράσης των εργατικών σωματείων που υπερασπίζονται τα εργατικά δικαιώματα. Εκφράστηκε μαζικά επίσης η απαίτηση να σταματήσει η δίωξή τους.

Παρά το γεγονός ότι το επόμενο διάστημα ο εργοδότης δικάστηκε και καταδικάστηκε σε αποζημίωση για την απόλυση της εργαζόμενης, αντί η υπόθεση να μπει στο αρχείο, τα εννέα μέλη του ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ δικάζονται για την αλληλεγγύη τους.

Δεκάδες Σωματεία απαιτούν να σταματήσει η δικαστική ομηρία των μελών του ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ, με την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία, καταγγέλλοντας προσπάθεια φίμωσης του Σωματείου. Οπως αναφέρουν, «η πράξη αυτή στρέφεται ενάντια στο σωματείο, στο δικαίωμα και στην υποχρέωση που έχει να υπερασπίζεται τους εργαζόμενους, να εκφράζει την αλληλεγγύη του και τελικά ενάντια στη λειτουργία του».

Μάλιστα, σημειώνουν ότι «η δίκη αυτή αποτελεί συνέχεια και κλιμάκωση του αυταρχισμού της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, είναι μια ενέργεια που έρχεται ως συνέχεια της ποινικοποίησης και της καταστολής των αγώνων των μαθητών, των καθηγητών, των σωματείων, του χτυπήματος από τα ΜΑΤ, της σύλληψης και κράτησης ανήλικων μαθητών και κυρίως ως συνέπεια των προηγούμενων αλλά και προάγγελος του νέου συνδικαλιστικού νόμου που έρχεται».

Ψηφίσματα συμπαράστασης έχουν εκδώσει: ΟΛΜΕ, ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης (Β', Γ', Δ', Ε'), ΕΔΟΘ (Νομαρχιακό Τμήμα Θεσσαλονίκης της ΑΔΕΔΥ), ΕΛΜΕ Αθήνας (Γ', Ε', Ζ'), ΕΛΜΕ Α. Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής. Επίσης, οι ΕΛΜΕ Εύβοιας, Ημαθίας, Σερρών, Τρικάλων, Πιερίας, Χίου, Λάρισας, Ιωαννίνων, Δράμας, Πειραιά, Β' Εβρου, Καλλιθέας - Ν. Σμύρνης - Μοσχάτου, Α' Δυτικής Αττικής (Ελευσίνα), Ηρακλείου, Χανίων, Φωκίδας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λήμνου, Χαλκιδικής, Α' Πέλλας, Σάμου.

Οι ΣΕΠΕ Αθήνας «Αριστοτέλης», Αιγάλεω, Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος», Ανατολικής Αττικής «Κ. Σωτηρίου», Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», «Αλέξανδρος Δελμούζος», Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», Λήμνου, Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά, «ΒΑΡΝΑΛΗΣ», Ικαρίας - Φούρνων, Χαλκίδας, Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Κορυδαλλού - Αγίας Βαρβάρας.

Επίσης τα Σωματεία Βιβλίου - Χάρτου Ν. Θεσσαλονίκης, Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη», ΠΟΠΟΚΠ, ΠΕΝΕΝ-ΣΣ-ΝΑΤ, Εργαζομένων «Vodafone» - «WIND» - «VICTUS», ΔΕΥΑ Σερρών, Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, Εργαζομένων «Θεαγένειου» Νοσοκομείου, ΣΕΕΝ ΕΑ, ΣΕΦΙΕ, Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων Υπ. Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, Μετάλλου Κ. Μακεδονίας, Υπαλλήλων Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ