Τρίτη 12 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Κινητικότητα για επανέναρξη συνομιλιών για το Παλαιστινιακό

KAΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Ξαναζεσταίνεται» μετά από χρόνια η διπλωματική κινητικότητα με στόχο την επανέναρξη του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου.

Η κινητικότητα έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και το Κάιρο, ενόψει και της νέας κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι οποιαδήποτε συγκεκριμενοποίηση του παζαριού δεν πρέπει να αναμένεται παρά μετά τις πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ στις 23 Μάρτη και τις επακόλουθες μετεκλογικές ζυμώσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Στο Κάιρο χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Ιορδανίας, Γαλλίας και Γερμανίας με στόχο την αναβίωση της διπλωματικής διαπραγμάτευσης για το Παλαιστινιακό. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί μετά το πέρας της πολύωρης συνάντησης απηύθυναν έκκληση στην ηγεσία Ισραηλινών και Παλαιστινίων με στόχο την έναρξη «πρακτικών βημάτων» για «αξιόπιστες διαπραγματεύσεις» ώστε να βρεθεί «βιώσιμη πολιτική λύση». Ακολούθως οι τέσσερις υπουργοί συνάντησαν τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος ομοίως αναφέρθηκε στον στόχο για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαβουλεύσεων.

Οι συνομιλίες στο Κάιρο ακολουθούν εκείνες που είχε την περασμένη Πέμπτη στη Στοκχόλμη ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών, Αϊμάν Σαφάντι, με τους ομολόγους του από Σουηδία, Γερμανία και Γαλλία. Εκεί συζήτησαν εκτενώς το Παλαιστινιακό, στο φόντο και των λεγόμενων «συμφωνιών του Αβραάμ» για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ αραβικών χωρών του Κόλπου και του Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ. Ο Σαφάντι μετέβη την Κυριακή στην Αίγυπτο, όπου είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Σαχέμ Σούκρι. Σε ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται πως οι υπουργοί συζήτησαν το Παλαιστινιακό καθώς και όλες τις τελευταίες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Επικέντρωσαν δε και στο αποτέλεσμα των επαφών που είχαν προ ημερών Αιγύπτιοι διπλωμάτες με «όλες τις πλευρές που ενδιαφέρονται» για το Παλαιστινιακό.

Την Κυριακή ο Ιορδανός πρωθυπουργός, Μπισρ Χασαουάνεχ, συζήτησε στο Αμμάν με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάγιο, παρουσία και του ομολόγου του, Αϊμάν Σαφάντι, τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις. Σημαντικό μέρος της συνάντησης αναλώθηκε στο Παλαιστινιακό. Ο Ιορδανός πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στον κίνδυνο να αποτύχουν νέες προσπάθειες με στόχο μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη «με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ ώστε να ενισχυθούν η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή». Εξήρε το ρόλο της Ρώμης «στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στην αραβο-ιραηλινή σύγκρουση». Βεβαίως, ο δίκαιος αγώνας του Παλαιστινιακού λαού δεν μπορεί να δικαιωθεί με τα παζάρια που κάνουν διάφορες αστικές κυβερνήσεις, αλλά απαιτούνται ρήξη με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΕΕ, τερματισμός της ισραηλινής κατοχής στα Παλαιστινιακά εδάφη και γκρέμισμα του τείχους, επιστροφή εδαφών, σύνορα στα όρια που ήταν το 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και επιστροφή των εκατομμυρίων προσφύγων.

Σχέδια εποικισμών και προεκλογικά γκάλοπ στο Ισραήλ

Πάντως, το Ισραήλ συνεχίζει τις προκλήσεις. Χτες, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ανακοίνωσε την ανέγερση 800 κατοικιών Εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Παράλληλα, χτες το πρωί, κοντά στο χωριό Φαράν της Βόρειας Δυτικής Οχθης, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έξι νεαρούς Παλαιστίνιους εργάτες κοντά σε φυλάκιο ενώ περίμεναν να περάσουν σε κατεχόμενες περιοχές για να δουλέψουν.

Σε αυτό το σκηνικό, η τελευταία δημοσκόπηση του ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου «Channel 13» έφερνε πρώτο σε δημοτικότητα το Λικούντ του πρωθυπουργού Νετανιάχου, εκτιμώντας ότι αν γίνονταν προχτές εκλογές θα έβγαζε 31 (από 36) βουλευτές. Δεύτερη δύναμη θα αναδεικνυόταν η «Νέα Ελπίδα» του Γκιντόν Σάαρ (πρώην στελέχους του Λικούντ) και του κόμματος «Γες Ατίντ» του Γιαΐρ Λαπίντ που θα έβγαζε 16 βουλευτές και τρίτο το κόμμα «Δεξιά» του πρώην υπουργού Ναφτάλι Μπένετ με 13 έδρες. Το νέο κόμμα «Ισραηλινοί» του δημάρχου του Τελ Αβίβ Ρον Χουντάι δείχνει να ξεφουσκώνει και να βγάζει το πολύ 5ε βουλευτές...

  • Μετά τις καταγγελίες της Παλαιστινιακής Αρχής προς το Ισραήλ ότι αμελεί το ρόλο του ως κατοχικής δύναμης καθυστερώντας τον εμβολιασμό των Παλαιστινίων, το Ρωσικό Επενδυτικό Ταμείο (RDIF) ανακοίνωσε ότι το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας προμηθεύτηκε πρώτο το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, «Sputnik V», στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ