Παρασκευή 22 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντιδράσεις των εργαζομένων στη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις απέναντι στην πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς των πέντε μεγαλύτερων δημόσιων μουσείων της χώρας και από Υπηρεσίες οργανικά ενταγμένες στο υπουργείο Πολιτισμού να τα μετατρέψει σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Ετσι, μετά τις επιστολές των εργαζομένων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, αντίστοιχη πρωτοβουλία ανέλαβαν και οι εργαζόμενοι των άλλων τριών μουσείων που περιλαμβάνονται στη ρύθμιση.

Σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, 91 εργαζόμενοι του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου δηλώνουν την αντίθεσή τους στην προωθούμενη ρύθμιση, μιλούν για την ιστορία αλλά και για τις δραστηριότητες του Μουσείου, που σε τίποτα δεν εμποδίζονται από το υπάρχον καθεστώς, και σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Η πρόθεση της κυβέρνησης να εισηγηθεί την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας τόσο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου όσο και άλλων κορυφαίων κρατικών μουσείων μάς παρουσιάζεται ακατανόητη. Εκτιμούμε πως η προτεινόμενη αλλαγή δεν συνιστά ανεξαρτησία των μεγάλων εθνικών μουσείων της χώρας, αλλά αντιθέτως υπονόμευση της μελλοντικής τους πορείας και υποταγή σε εξωυπηρεσιακούς παράγοντες και ιδιοτελή συμφέροντα». Προσθέτουν δε ότι «η αλλαγή του διοικητικού καθεστώτος των μουσείων θα αποδειχθεί καταστροφική για την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την εθνική αξία των αρχαιοτήτων».

Αντίστοιχα, 56 εργαζόμενοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου με επιστολή τους στον πρωθυπουργό παραθέτουν τον πλούτο δραστηριοτήτων, προγραμμάτων, εκθέσεων και βραβεύσεων του Μουσείου και θέτουν τα ερωτήματα: «Πώς διαπιστώθηκε ότι δεν εκπληρώνουμε το σκοπό μας ή ότι ο σκοπός μας θα εκπληρωθεί καλύτερα με τη μετατροπή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου σε ΝΠΔΔ; Ποια είναι η μελέτη που έχει προηγηθεί; Εχουν ληφθεί υπόψη ποσοτικά στοιχεία και ποιοτικά χαρακτηριστικά καθώς και οι ιδιαιτερότητες κάθε μουσείου; Τι μέλλει γενέσθαι με τα έσοδα όλων των μεγάλων μουσείων της χώρας και από πού θα χρηματοδοτούνται τα μικρότερα αλλά σημαντικά έργα του υπουργείου Πολιτισμού σε όλη τη χώρα, εάν χάσουν την οικονομική ενίσχυση από τα έσοδα που προέρχονται από τα Δημόσια Μουσεία;». Τονίζουν ότι «τα μουσεία είναι ζωντανά κύτταρα πολιτισμού και εκπαίδευσης για τις τοπικές κοινωνίες και ενεργοί εταίροι της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας» και καταλήγουν: «Ελπίζουμε και ευχόμαστε η κοινωνική προσφορά των μουσείων να παραμείνει δημόσιο αγαθό, προσβάσιμο σε όλους, έτσι ώστε να εξακολουθήσουν να συμβάλλουν στην πολιτιστική πρόοδο και ευημερία του κοινωνικού συνόλου, όπως διασφαλίζεται με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο».

«Συντασσόμαστε πλήρως με τις θέσεις που εξέφρασαν σε δημόσιες επιστολές τους συνάδελφοί μας εργαζόμενοι στα υπόλοιπα δημόσια μουσεία», δηλώνουν με τη σειρά τους και οι 53 εργαζόμενοι του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και, αφού αναφέρονται αναλυτικά στη δραστηριότητα του Μουσείου, σημειώνουν: «Είμαστε αποφασισμένοι να προασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα του, συνεχίζοντας την ανάδειξη του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Παρακαλούμε θερμά την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να αποσύρει το νομοσχέδιο και να ανοίξει άμεσα τον διάλογο για τη βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων μουσείων της χώρας, προς όφελος της κοινωνίας».

Στο πλευρό των εργαζομένων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στέκεται με το ίδιο πνεύμα και με επιστολή της η «Εταιρεία Φίλων» του Μουσείου και ζητά από το υπουργείο να επανεξετάσει το σχέδιο μετατροπής του σε ΝΠΔΔ.

Παράλληλα, καμπάνια ενημέρωσης για να μην περάσει το κυβερνητικό σχέδιο αποφάσισαν οι εργαζόμενοι των παρακάτω σωματείων, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή: Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς και Νήσων, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, Ενωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Μηχανικών Ανωτάτων Σχολών (Τμήμα ΥΠΠΟΑ), Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ. Τα σωματεία αποφάσισαν επίσης τη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου για να δώσουν ενιαία τη μάχη και ζητούν συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, για να συζητήσουν το θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ