Σάββατο 30 Γενάρη 2021 - Κυριακή 31 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η νεολαία έχει δικαιώματα

Οι νέοι, φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι και άνεργοι που υπηρετούν σε αυτές τις συνθήκες τη θητεία τους έχουν κάθε λόγο να γνωρίσουν τα δικαιώματά τους. Οι Θέσεις για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που δίνει η Κεντρική Επιτροπή στη δημοσιότητα, βοηθούν.

Γιατί οι νέοι παρουσιάστηκαν στις Ενοπλες Δυνάμεις σε συνθήκες πανδημίας ενώ τα προβλήματα οξύνονται στην οικογένειά τους, στη δουλειά τους, στην οικογενειακή επιχείρηση, στη σχολή τους, ενώ η ανεργία φτάνει και στη δική τους πόρτα.

Βλέπουν το δημόσιο σύστημα Υγείας να υπολειτουργεί, οι ελλείψεις στο υγειονομικό προσωπικό των στρατιωτικών μονάδων και τα μέσα που διαθέτουν να είναι τεράστιες, τα πρωτόκολλα των υγειονομικών να περιορίζονται στα πιο πολλά στρατόπεδα λόγω κόστους και την ίδια στιγμή να δίνονται δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς που γίνονται κατά παραγγελία του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Αυτό που κοιτάει να θωρακίσει η κυβέρνηση με την έμπρακτη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, ενώ ο λαός και η νεολαία της χώρας δοκιμάζεται, είναι τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, αλλά και από την εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή.

Αυτά που διαβάζουν, ακούνε και βλέπουν οι νέοι στρατευμένοι με τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου είναι σχεδιασμοί των Αμερικανών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να εξασφαλίσουν μερίδιο για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς των χωρών τους στην πίτα που θα μοιραστεί. Αυτά τα συμφέροντα εξυπηρετεί και η ελληνική κυβέρνηση με την προετοιμασία του εδάφους στο λαό για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

Ο κάθε στρατιώτης που περνάει τη θητεία του μέσα στην ανασφάλεια για το τι θα συναντήσει τόσο κατά τη διάρκεια αυτής, όσο και μετά την ολοκλήρωσή της, πρέπει να γνωρίζει πως το ΝΑΤΟ το μόνο που έχει προσφέρει στους λαούς είναι διαμελισμοί κρατών, πραξικοπήματα, πολέμους, προσφυγιά, θάνατο. Αυτά εξυπηρετούν σήμερα η νέα δομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο αγώνας δρόμου δισεκατομμυρίων ευρώ για εξοπλισμούς και προσωπικό, και καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας.

Στεκόμαστε δίπλα στους νέους που εναντιώνονται στην αύξηση της θητείας στους 12 μήνες την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα που ζητούν οι στρατιώτες για μια ανθρώπινη ζωή μέσα στα στρατόπεδα. Η απόφαση αυτή, οποιαδήποτε εξήγηση και οποιοδήποτε επιχείρημα κι αν επιδιώκεται να δοθεί και να προβληθεί, είναι αδικαιολόγητη, αχρείαστη και κινείται σε αρνητική κατεύθυνση. Το μόνο που εξυπηρετούν όλες οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τις Ενοπλες Δυνάμεις είναι η ενίσχυση του ΝΑΤΟικού προσανατολισμού και στη δομή τους.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, με τις θέσεις, τις διεκδικήσεις τους στο λαό, στα εργατικά σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους και στη Βουλή, είναι σταθερά στο πλευρό των νέων που υπηρετούν τη θητεία τους, αλλά και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που διεκδικούν μέσα από τις Ενώσεις τους. Ταυτόχρονα, οι νέοι ή οι νέες που μετά το σχολείο επέλεξαν τις παραγωγικές σχολές, ή έχουν αποφοιτήσει από αυτές ως αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, στην πλειοψηφία τους είναι παιδιά εργαζομένων, μικρών επαγγελματιών και συνταξιούχων και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα εμπόδια που πέρασαν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους για να τα καταφέρουν. Εχουν κάθε συμφέρον και καθήκον απέναντι στη ζωή τους να είναι δίπλα στον αγωνιζόμενο λαό.

Οι εκατοντάδες διαμαρτυρίες για την κατάσταση που επικρατεί στις μονάδες, τα δικαιώματα και η ανάγκη στήριξης των νέων που κάνουν τη θητεία τους, έχουν αναδειχθεί στη Βουλή και στους μαζικούς φορείς. Η φωνή του ενός στρατιώτη που δηλώνει στη μονάδα του πως δεν έχει καμία δουλειά ο ελληνικός στρατός σε ασκήσεις και αποστολές εκτός συνόρων έφτασε απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα, σε τόπους σπουδών και δουλειάς, βρήκε στήριξη, απήχηση. Πολλές από τις διαμαρτυρίες των στρατιωτών για την κατάσταση που επικρατεί στις μονάδες συνοδεύτηκαν από λύσεις σε προβλήματα όταν οι ίδιοι βγήκαν μπροστά, σήκωσαν το κεφάλι ψηλά, διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους.

Σε συνθήκες πανδημίας και καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, με την ανεργία να αυξάνεται σταθερά και τους εργαζόμενους και μικρούς επαγγελματίες να δηλώνουν πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, οι νέοι στρατευμένοι, ως τμήμα τους, πρέπει να προβληματιστούν αν αυτό που ζουν είναι το αντικειμενικό. Γιατί την ίδια στιγμή έξω από τις μονάδες η πανδημία έχει αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση για μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, στους μισθούς, στις συνθήκες δουλειάς, στη συνδικαλιστική δράση. Αντί να αναβαθμίσει τις υποδομές των νοσοκομείων με υγειονομικό προσωπικό και μέσα, τα σχολεία και τις σχολές με εκπαιδευτικούς και περισσότερες αίθουσες, η κυβέρνηση διαθέτει εκατομμύρια ευρώ για την καταστολή, αγοράζοντας νέα μέσα και προσθέτοντας νέο προσωπικό και σώματα, όπως το απαράδεκτο σώμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Στα εχθρικά σχέδια που υλοποιούνται σήμερα για τους εργαζομένους και τη νεολαία της χώρας μας ανοίγουμε πλατιά τη συζήτηση με όλους τους νέους που δεν βλέπουν ξέφωτο μέσα στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα. Για να έρθει στο προσκήνιο η ανάγκη της οργάνωσης του αγώνα και της διεκδίκησης σε κάθε χώρο σπουδών και εργασίας. Για να γίνουν οδηγός τα ιδανικά, οι αξίες που πηγάζουν από τις Θέσεις για το Συνέδριο του ΚΚΕ για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, το σοσιαλισμό. Κάθε φορά, όταν έγιναν κτήμα των εργαζομένων και της νεολαίας τα φιλολαϊκά αιτήματα του ΚΚΕ, είχαμε κατακτήσεις και ο λαός μας μεγαλούργησε.


Νίκος ΛΑΠΠΑΣ
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ