Σάββατο 30 Γενάρη 2021 - Κυριακή 31 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ
Συνεχίζουμε αποφασιστικά αξιοποιώντας την πολύτιμη πείρα

Η ΚΕ με την τελευταία της Απόφαση αποτυπώνει την εικόνα που και οι Κομματικές Οργανώσεις του Πειραιά εισέπρατταν και εισπράττουν μέσα από τη δράση τους και το άνοιγμα που πραγματοποιούν. Η περίοδος που διανύσαμε όλη την προηγούμενη χρονιά, αλλά και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας και των νέων περιοριστικών μέτρων, σηματοδοτήθηκε από πυκνές εξελίξεις, αλλά και μεγαλύτερες ή μικρότερες παρεμβάσεις για οξυμένα προβλήματα, τροφοδοτώντας τις δυνάμεις μας με πείρα και αισιοδοξία ότι μπορούμε να παρεμβαίνουμε, να επιδρούμε και να πείθουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Η συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις και η άντληση συμπερασμάτων από το πώς οργανώθηκε η πάλη σε αυτές τις σύνθετες συνθήκες είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για τις δυνάμεις μας.

Αλλωστε, η πείρα και τα συμπεράσματα που βγάλαμε από τη δράση μας κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, κατά γενική εκτίμηση, ενίσχυσαν τα αντανακλαστικά μας, βοήθησαν να βρεθούμε πιο έτοιμοι ως Κόμμα και ως κίνημα για να ανατρέψουμε στην πράξη τη «σιγή νεκροταφείου» που ήθελε να επιβάλει η κυβέρνηση. Μας έδωσε τη δυνατότητα να διευρύνουμε τους δεσμούς μας με δυνάμεις που μέχρι χτες δυσκολευόμασταν να έρθουμε σε επαφή και να κινητοποιήσουμε, μας βοήθησε να διαμορφώσουμε καλύτερες υποδομές στο κίνημα.

Από αυτήν τη σκοπιά οι δύο κεντρικοί αγωνιστικοί σταθμοί, όπως ο εορτασμός του Πολυτεχνείου και η διοργάνωση της απεργίας της 26ης Νοέμβρη, σε περίοδο μάλιστα απαγόρευσης των συναθροίσεων, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Επιβραβεύτηκαν από ευρύτερο κόσμο και συνέβαλαν στην αντίληψη ότι το Κόμμα, παρά τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες που μπορεί κάθε φορά να εμφανίζονται, έχει την ικανότητα να προσαρμόζει τη δράση του και να πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης του λαού.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες που επιδρούν

Αντίστοιχα, επέδρασαν και αγωνιστικές πρωτοβουλίες που πήραμε σε διάφορα μέτωπα πάλης στην περιοχή του Πειραιά. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Τις εξελίξεις με επίκεντρο τους αστικούς σχεδιασμούς στο Λιμάνι του Πειραιά, όπου εξελίσσεται μια σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου. Σε αυτή την κόντρα παίρνουν θέση όλες οι πολιτικές δυνάμεις και αυτοτελώς και μέσα στο κίνημα. Στην προσπάθειά μας να χαράξουμε γραμμή και αντίστοιχα πλαίσιο πάλης και αιτήματα που θα εναντιώνονται ταυτόχρονα στις επιδιώξεις της COSCO και άλλων συμφερόντων αντιτιθέμενων προς την COSCO, επιχειρήσαμε να ζυμώσουμε πλατιά τη θέση για «λιμάνι στην υπηρεσία του λαού για την ικανοποίηση των αναγκών του» μέσα στον λαό αλλά και σε ΔΣ σωματείων και φορέων, στα μέλη τους, είτε οι δικές μας δυνάμεις πλειοψηφούν είτε μειοψηφούν. Αυτή η προσπάθεια μας βοήθησε να ανεβάσουμε την ικανότητά μας να παρεμβαίνουμε σε ανώριμες πολιτικά μάζες, με μικρή ή και καθόλου πείρα κοινωνικών αγώνων, να αναπτύξουμε παραπέρα την ικανότητά μας να συσπειρώνουμε δυνάμεις με το πλαίσιο πάλης και να χειριζόμαστε πιο σύνθετα ζητήματα μέσα στο κίνημα. Η ίδια η ζωή, η εξέλιξη της διαπάλης με τις άλλες δυνάμεις μέσα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά ανέδειξε την ανάγκη συνεχούς επεξεργασίας της γραμμής μας και των επιχειρημάτων μας, συνεχούς βελτίωσης του πλαισίου πάλης.
  • Με το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβρη είχαμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούσαν τους όρους με τους οποίους ανοίγουν, τόσο από τη σκοπιά των υγειονομικών συνθηκών και της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας, όσο και των πάγιων ελλείψεων υποδομών και καθηγητών που όξυναν το πρόβλημα. Στις μαθητικές κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν στη συνέχεια, οι μαθητικές δυνάμεις της ΚΝΕ πρωτοστάτησαν, οι ΚΝίτες αναδείχθηκαν σε μαγνήτη συσπείρωσης δυνάμεων μέσα και έξω από τα σχολεία τους, τσαλακώνοντας την όποια προσπάθεια κυβερνητικών και άλλων δυνάμεων να τους απομονώσουν. Ολη αυτή η διαδικασία βοήθησε αποφασιστικά στην ανάπτυξη των μαθητικών μας δυνάμεων στον Πειραιά. Ηταν σημαντικό ότι μέσα από αυτή την κίνηση των μαθητών οι δικές μας δυνάμεις στους γονείς επιχείρησαν να θέσουν τις δίκαιες διεκδικήσεις των μαθητών στους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων. Μέσα από τη διαπάλη, τη ζύμωση για τα αιτήματα και τον προσανατολισμό του αγώνα είχαμε αρκετά παραδείγματα από εκλεγμένους με άλλα ψηφοδέλτια στους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων που υπερψήφιζαν τις θέσεις και τις προτάσεις μας.
  • Αντίστοιχη προσπάθεια έγινε και για το οξυμένο μέτωπο της Υγείας, όπου οι εκλεγμένοι μας σε σωματεία και φορείς πρωτοστάτησαν για αυτό το ζήτημα, που ευρύτερος λαϊκός κόσμος αντιλαμβάνεται ότι είναι κρίσιμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από την αρχή της πανδημίας διαμορφώσαμε διεκδικητικά πλαίσια πάλης, επικεντρώνοντας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη θωράκιση των νοσοκομείων που βρίσκονται στην περιοχή. Αυτό βοήθησε αποφασιστικά ώστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας να προχωρήσουμε σε πιο πλατιά ζύμωση αυτού του πλαισίου που βρήκε ανταπόκριση από ευρύτερες δυνάμεις. Για παράδειγμα, στο δήμο της Νίκαιας πήραν αποφάσεις σωματεία, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, η Ενωση Γονέων, επιδρώντας σημαντικά στο να φτάσει το κάλεσμα πιο πλατιά, δυναμώνοντας τη διεκδίκηση και αυξάνοντας την πίεση στην κυβέρνηση.
  • Το ίδιο διάστημα οι Επιτροπές Αγώνα Αυτοαπασχολουμένων εκτιμώντας σωστά το κλίμα δυσαρέσκειας και αγανάκτησης βγήκαν μπροστά, επεξεργάστηκαν αιτήματα για τα ζητήματα που «καίνε» τους μαγαζάτορες και τους εμπόρους της περιοχής, συσπειρώνοντας επαγγελματίες που για πρώτη φορά έδειξαν διάθεση να συστρατευτούν στην πάλη. Αυτό κινητοποίησε άλλες δυνάμεις, που είναι πλειοψηφία σε Εμπορικούς Συλλόγους, που αντικειμενικά λόγω της γραμμής στήριξης που είχαν στην κυβερνητική πολιτική όλο το προηγούμενο διάστημα, βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, καθώς ευρύτερα τμήματα των αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών και εμπόρων που ζουν με την αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι με τις επιχειρήσεις τους την κρίσιμη στιγμή βρέθηκαν χωρίς συλλογικό όργανο, που θα εκφράσει τις αγωνίες τους, τις διεκδικήσεις και τα αιτήματά τους. Αυτό χρειάζεται να το πάρουμε υπόψη στην προσπάθειά μας να συγκροτηθεί αγωνιστικός αντιμονοπωλιακός πόλος σε αυτά τα στρώματα.
Επιβεβαιώνονται οι υπαρκτές δυνατότητες

Ολα τα παραπάνω φανέρωσαν και επιβεβαίωσαν αυτό που διαπιστώνει η ΚΕ στην πρόσφατη Απόφασή της σχετικά με τη δυνατότητα απεγκλωβισμού ενός κόσμου από τις άλλες δυνάμεις. Υπάρχει κόσμος που προέρχεται πολιτικά από τη ΝΔ, που, σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα, εκφράζει πιο έντονα τη δυσαρέσκειά του στις κυβερνητικές επιλογές. Αρκετός κόσμος που στήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι διατεθειμένος να «λογαριαστεί μετά» όπως τον καλεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θέλει τώρα να «λογαριαστεί» με την κυβέρνηση της ΝΔ, που δεν πείθεται εύκολα από τα τερτίπια των στελεχών του που αναμασούν την «αντι-δεξιά» καραμέλα και αντιλαμβάνεται πιο καλά τη στρατηγική ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ.

Αυτήν τη στρατηγική σύμπλευση προσπαθούν να αποκρύψουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό ενώ ζητούν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής με τη ΝΔ, την ίδια στιγμή εμφανίζονται σε κινητοποιήσεις για να θολώνουν τα νερά. Η στάση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και η πρωτοπόρα δουλειά του Κόμματος αντικειμενικά ανοίγουν τα αυτιά ενός κόσμου που δείχνει διάθεση προσέγγισης και συσπείρωσης με το Κόμμα. Αυτό εκφράστηκε και με το κείμενο υπογραφών που διακινούμε, μέσω του οποίου δόθηκε η ευκαιρία σε τέτοιον κόσμο να εκφράσει για πρώτη φορά ανοιχτά τη διάθεση να μας προσεγγίσει.

Μια ακόμα σημαντική πλευρά που αναδείχθηκε είναι η ανάγκη οι Κομματικές Ομάδες, οι εκλεγμένοι μας σε ΔΣ σωματείων και φορέων να δουλέψουμε πιο βασανιστικά στην επεξεργασία των πλαισίων πάλης. Να ξεφύγουμε από την «εύκολη» λύση της αντιγραφής γενικά σωστών κατευθύνσεων. Γιατί οι ίδιες οι εξελίξεις και η αντιπαράθεση γύρω από αυτές δεν είναι στατικές, ο ταξικός αντίπαλος μετράει τις κινήσεις μας και προσαρμόζει την προπαγάνδα του. Από αυτήν τη σκοπιά χρειάζεται συνεχής επεξεργασία της γραμμής και των επιχειρημάτων μας, που πρέπει να παίρνει υπόψη τις εξελίξεις αλλά και τη δράση και επιχειρηματολογία των άλλων δυνάμεων.

Η πείρα που απέκτησαν οι Κομματικές Οργανώσεις από τη δράση του τελευταίου διαστήματος είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη, που μπορεί να αξιοποιηθεί για να γίνουμε πιο ικανοί στις μάχες που έχουμε μπροστά μας.


Βαγγέλης ΜΑΛΑΜΑΣ
Μέλος του Γραφείου της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ