Πέμπτη 17 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΤΑ
Χωρίς προσωπικό, με ιδιώτες

Τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στον ΕΛΤΑ παραδέχονται ακόμα και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες. Δεν απαντούν όμως στο αν θα πάψουν οι ελαστικές μορφές εργασίας που εφαρμόζει η διοίκηση του οργανισμού. Παράλληλα, αναμένονται νομοθετήματα που θα ανοίγουν το δρόμο για την εκποίηση του δημόσιου ταχυδρομείου.

Με δηλώσεις του χτες ο υφυπουργός Μεταφορών- Επικοινωνιών, Σπ. Βούγιας, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 800 κενές θέσεις, κύρια στη διανομή και στη συναλλαγή με το κοινό (άδειες θυρίδες). Πρόσθεσε ότι έχει υποβληθεί πρόταση προς το υπουργείο Εσωτερικών για να γίνουν φέτος οι 800 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και γνωστό εδώ και καιρό. Μήνες τώρα τα στελέχη της «Δημοκρατικής Συνεργασίας ΕΛΤΑ» υπογραμμίζουν ότι το μόνιμο προσωπικό έχει μειωθεί κατά 1.000 εργαζόμενους, η εργασία εντατικοποιήθηκε, η ποιότητα των υπηρεσιών υποβαθμίστηκε και η διοίκηση του ΕΛΤΑ ψευτοκαλύπτει κάποια κενά με πρόσληψη εργαζομένων μερικής απασχόλησης (4ωρα - 8μηνα) αλλά και την ενοικίαση εργαζομένων από τα ιδιωτικά γραφεία «ευρέσεως εργασίας».

Αναφορικά με τη διαδικασία εκχώρησης σε ιδιώτες 25% του ΕΛΤΑ συν το 50% της θυγατρικής του στις ταχυμεταφορές, ο υφυπουργός δήλωσε ότι πριν προκριθεί κάποιος από τους ενδιαφερόμενους, αναμένεται νομοθετική ρύθμιση, για να διευκρινιστεί ποιος νοείται «βασικός μέτοχος» και αν υπάρχει «ασυμβίβαστο». Ειδικότερα:

Ο ΕΛΤΑ διεκδικείται από τη γαλλοελληνική κοινοπραξία «Le Poste»-«Φτερωτός Ερμής». Στον τελευταίο μέτοχοι είναι και οι Χρ. Λαμπράκης, Σ. Κόκκαλης. Δηλαδή ένας κάτοχος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και ένας μεγαλοπρομηθευτής του δημοσίου (συμπεριλαμβανομένου του ΕΛΤΑ) που ελέγχει και ΜΜΕ.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) γνωμοδότησε ότι «όποιος έχει την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του εταίρου, του βασικού στελέχους ή του διευθυντικού στελέχους επιχείρησης Μέσων Ενημέρωσης, δεν μπορεί κατά τη διαδικασία αποκρατικοποίησης να αποκτήσει μετοχές ανωνύμων εταιρειών ή εταιρικά μερίδια, αν οι πιο πάνω εταιρείες, μετά την ιδιωτικοποίησή τους, αναλαμβάνουν έργα ή προμήθειες του δημοσίου και αν η απόκτηση των πιο πάνω μετοχών τούς καθιστά βασικούς μετόχους της κεφαλαιουχικής εταιρείας».

Κι αν ξεπεραστεί ο σκόπελος των έργων του δημοσίου (ο ΕΛΤΑ έχει συμβάσεις με το δημόσιο), μένει το ποιος νοείται «βασικός μέτοχος». Ακόμα δεν έχει οριστεί διά νόμου, που θα συμπληρώσει το άρθρο 14 του Συντάγματος.

Το ΝΣΚ επισήμαινε γι' αυτό ότι ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Ε. Βενιζέλος, στην κατάρτιση του νέου Συντάγματος στη Βουλή, έδωσε ένα στίγμα λέγοντας: «Βασικός μέτοχος κατά τη νομοθεσία των ΜΜΕ είναι όποιος κατέχει ένα ποσοστό 2,5% του μετοχικού κεφαλαίου, κατά δε τη γενική εταιρική νομοθεσία το 5%». Υπολογίζεται ότι αν επιλεγεί η κοινοπραξία, ΔΟΛ και ΙΝΤΡΑΚΟΜ θα ελέγχουν από 3% στον ΕΛΤΑ και από 7,9% στην εταιρία ταχυμεταφορών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ