Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
Προετοιμάζεται η νέα αντιπαράθεση - παζάρι με το Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Προετοιμάζοντας το έδαφος για νέο παζάρι με επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τη γεωπολιτική περιφερειακή επιρροή του Ιράν, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χτες ότι διέταξε την αποχώρηση του αεροπλανοφόρου «Νίμιτς» και των συνοδευτικών αντιτορπιλικών και πυρηνικών υποβρυχίων που πλέουν στον Περσικό Κόλπο εδώ και εννιά μήνες.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι, προσθέτοντας ότι η αεροναυτική δύναμη του «Νίμιτς» «αποχώρησε από τον τομέα ευθύνης της κεντρικής διοίκησης» (USCENTCOM, το στρατηγείο που είναι υπεύθυνο για τη Μέση Ανατολή). Λίγη ώρα μετά όμως ο νέος υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, έσπευσε να διαμηνύσει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν σε ετοιμότητα για οποιοδήποτε σενάριο αύξησης της έντασης, τονίζοντας πως διαθέτουν «επαρκώς ισχυρή παρουσία για να αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε επίθεση».

Ερωτηθείς αν η αποχώρηση της αεροναυτικής δύναμης αποτελεί ένδειξη αποκλιμάκωσης των εντάσεων με το Ιράν, ο Κέρμπι απάντησε πως «ο υπουργός είχε κατά νου το γεωστρατηγικό περιβάλλον όταν ενέκρινε τη μετακίνησή της». Πρόσθεσε ότι η απόφαση υπαγορεύτηκε επίσης από την εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια της ανάπτυξης του αεροπλανοφόρου και των σκαφών συνοδείας του, και από την ανάγκη συντήρησης και ανεφοδιασμού των πλοίων. Απέφυγε πάντως να διευκρινίσει αν το «Νίμιτς» θα αντικαταστήσει κάποιο άλλο αεροπλανοφόρο στον Κόλπο.

Επιπλέον, το βράδυ της Τρίτης ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτεντ τόνισε πως είναι ακόμα «πολύ νωρίς» να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στη Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ακόμα και με μεσολάβηση της ΕΕ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν «θα διαβουλευτεί με τους συμμάχους μας, τους εταίρους μας και το Κογκρέσο, προτού φτάσουμε στο σημείο να έχουμε απευθείας συνομιλίες με τους Ιρανούς και να είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε κάποια μορφή πρότασης», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αφορμή για την αντίδραση αυτή στάθηκε η προτροπή του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ προς την ΕΕ να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για τη διάσωση της Συμφωνίας του 2015.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ