Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΑΝΜΑΡ
Χωρίς κοινή ανακοίνωση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Κίνα και Ρωσία φέρονται να ζήτησαν «περισσότερο χρόνο»

Copyright 2021 The Associated

Χωρίς την έκδοση κάποιας κοινής ανακοίνωσης ολοκληρώθηκε η προχτεσινοβραδινή, έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Μιανμάρ, όπου οι στρατιωτικοί ανέτρεψαν με πραξικόπημα την κυβέρνηση του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (LND, με ντε φάκτο ηγέτη την 76χρονη Αούνγκ Σαν Σου Τσι, με ευρείες επαφές με τη Δύση, αλλά όχι μόνο).

Δυτικά ΜΜΕ μετέδιδαν ανώνυμες δηλώσεις διπλωματών ότι «θα συνεχιστεί» η συζήτηση «πάνω σε μία απόφαση», ενώ πρόσθεταν ότι Κίνα και Ρωσία ζήτησαν «περισσότερο χρόνο».

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, Κριστίν Σράνερ Μπούργκενερ, δήλωσε ότι «σήμερα είναι κρίσιμη περισσότερο από ποτέ η ενότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας» και καταδίκασε «έντονα τα πρόσφατα βήματα του στρατού», ενώ κάλεσε τα μέλη του ΣΑ «συλλογικά να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα υποστήριξης της δημοκρατίας στη Μιανμάρ». Η Μπούργκενερ χαρακτήρισε τις εξελίξεις «απρόσμενες και σοκαριστικές», αναφέροντας ότι ο Οργανισμός είχε εντοπίσει σοβαρές ενστάσεις και διαφωνίες με τα αποτελέσματα των εκλογών του Νοέμβρη (ο Εθνικός Σύνδεσμος έλαβε 82%), και συνέστησε «όλες οι εκλογικές διαφωνίες να λυθούν μέσα από τους θεσπισμένους εκλογικούς μηχανισμούς». Συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να «αποθαρρυνθεί» η πρόταση των στρατιωτικών για νέες εκλογές μετά από ένα χρόνο και εφόσον λήξει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κήρυξαν.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ουάνγκ Ουνεμπίν, απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση του Πεκίνου απέναντι στους πραξικοπηματίες, χαρακτήρισε «αναληθείς» τις «θεωρίες» ότι η χώρα του τους στηρίζει και είπε ότι «ως φιλική, γειτονική της Μιανμάρ χώρα, ευχόμαστε όλες οι πλευρές στη Μιανμάρ να μπορέσουν να επιλύσουν καταλλήλως τις διαφορές τους και να διατηρήσουν την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα».

Πάντως, το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» μετέδωσε προχτές ειδήσεις για «την πρώτη συνεδρίαση που είχαν οι νεοδιορισθέντες υπουργοί μετά από έναν πρόσφατο ευρύ ανασχηματισμό που έκανε ο στρατός» και ανέφερε ότι ο νέος «Πρόεδρος», ο επικεφαλής του στρατού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, «κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα χρόνο αφού ο στρατός συνέλαβε κυβερνητικούς και άλλους ανώτατους αξιωματούχους».

Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας εξέφρασε την ελπίδα «για μια ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία, μέσω της επανάληψης του πολιτικού διαλόγου και τη διατήρηση της βιώσιμης κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας», προσθέτοντας ότι η Μόσχα «θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση».

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση Μπάιντεν μιλά για «στρατιωτικό πραξικόπημα» και διέκοψε οικονομική βοήθεια που έδινε στη Μιανμάρ, εξετάζοντας και την επαναφορά κυρώσεων που είχαν ανασταλεί τα τελευταία χρόνια. Τη «βαθιά ανησυχία» τους εξέφρασαν και οι ΥΠΕΞ του G7, που κάλεσαν «τους στρατιωτικούς να τερματίσουν αμέσως την κατάσταση έκτακτης ανάγκης (...) να αποκαταστήσουν την εξουσία της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης».

Στην ίδια τη Μιανμάρ, εκδηλώνονται διάφορες διαφωνίες στην ανάδειξη του στρατού ως καταλύτη των εξελίξεων. Μεταξύ άλλων καταγράφονται έντονες αντιδράσεις υγειονομικών, που μάλιστα σε δεκάδες νοσοκομεία ξεκίνησαν απεργία, καταγγέλλοντας ότι ο πληθυσμός ήταν ήδη αντιμέτωπος με τα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία (τα επίσημα καταγεγραμμένα θύματα Covid-19 στη χώρα είναι προς το παρόν 3.100, από τα υψηλότερα στην περιοχή). Οπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, «αρνούμαστε να υπακούσουμε σε οποιαδήποτε διαταγή του παράνομου στρατιωτικού καθεστώτος, που απέδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται για τους φτωχούς ασθενείς μας...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύνοδος Κορυφής χωρίς εκπροσώπηση της Μιανμάρ (2021-10-27 00:00:00.0)
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων (2021-03-30 00:00:00.0)
Χωρίς κοινή ανακοίνωση η τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ASEAN (2021-03-03 00:00:00.0)
Διάταγμα Μπάιντεν για κυρώσεις κατά των πραξικοπηματιών (2021-02-12 00:00:00.0)
Με φόντο τον οξυνόμενο ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας στον Ειρηνικό (2021-02-06 00:00:00.0)
Νέο στρατιωτικό πραξικόπημα (2021-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ