Τετάρτη 3 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΑΝΜΑΡ
Χωρίς κοινή ανακοίνωση η τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ASEAN

Εκτακτη τηλεδιάσκεψη για τη Μιανμάρ είχαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών της 10μελούς Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), με τη συμμετοχή και του διορισθέντος από τη βιρμανική χούντα «υπουργού Εξωτερικών», Wunna Maung Lwin.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς κάποια κοινή ανακοίνωση, ενώ αστικά επιτελεία από διάφορες χώρες (κυρίως δυτικές) παροτρύνουν για επιβολή κυρώσεων κατά των πραξικοπηματιών στη Μιανμάρ. Εκτός από τον ΟΗΕ, ΗΠΑ και ΕΕ προωθούν διάφορα τέτοια μέτρα, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση της ηγέτιδας του «Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία», Αούνγκ Σαν Σου Τσι. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, μίλησε πάλι για «πρόσθετες ενέργειες» που η Ουάσιγκτον ετοιμάζει κατά των πραξικοπηματιών, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με συμμάχους και εταίρους στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού».

Στην ίδια τη Μιανμάρ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατά των πραξικοπηματιών, με άγρια καταστολή σε βάρος των διαδηλωτών. Εως τώρα υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 30 άτομα.

Μετά την τηλεδιάσκεψη της ASEAN, o ΥΠΕΞ της Μαλαισίας, Χισαμουντίν Χουσεΐν, δήλωσε: «Καλούμε όλες τις πλευρές στη Μιανμάρ να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου ώστε να λυθεί η πολιτική κρίση και να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, η οποία μπορεί να προκαλέσει ξένες παρεμβάσεις στην περιοχή της ASEAN». Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για μια «τρόικα της ASEAN», που «θα δεσμευτεί μεταξύ ASEAN, Μιανμάρ και άλλων - εξωτερικών δυνάμεων».

Αντίστοιχα, ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης, Lee Hsien Loong, κάλεσε κι αυτός σε διάλογο μεταξύ πραξικοπηματιών και «Εθνικού Συνδέσμου», ζητώντας να σταματήσει η καταστολή ενάντια στους διαδηλωτές, αλλά και επικρίνοντας εκκλήσεις για «να αναληφθεί δράση εναντίον» των πραξικοπηματιών. «Πού οδηγεί το να ζητά κανείς "δράση εναντίον τους"; Γιατί ακούμε διαδηλωτές να ζητούν στρατιωτική επέμβαση στη Μιανμάρ; Θα καταφτάσει η 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία (των ΗΠΑ);», συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε μονάδα του αμερικανικού Πεζικού που έχει αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές (π.χ. Βαλκάνια) στο πλαίσιο «ειρηνευτικών επεμβάσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ