Τετάρτη 3 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στην τελική ευθεία το νέο πακέτο για τη στήριξη των μονοπωλίων

«Εκτός κάδρου» η σταδιακή αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου, που και πάλι δεν θα έφτανε ούτε για τα στοιχειώδη

Μέχρι τα τέλη της βδομάδας αναμένεται να αρχίσει στη Γερουσία των ΗΠΑ η συζήτηση πάνω στο πακέτο των 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη των μονοπωλίων εν μέσω της νέας οικονομικής κρίσης, στο οποίο περιλαμβάνονται και ορισμένα μέτρα - ασπιρίνη για νοικοκυριά και μικρότερες επιχειρήσεις, για τη διαχείριση των πιο οξυμένων δυσμενών επιπτώσεων σε λαϊκά στρώματα.

Και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τα παζάρια Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το πώς θα κατανεμηθεί στα διάφορα τμήματα του κεφαλαίου το εν λόγω πακέτο, είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη βγαίνει «εκτός κάδρου» ακόμα κι αυτή η υποτιθέμενη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν για σταδιακή - σε βάθος χρόνων - αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 15 δολάρια, από τα 7,25 δολάρια όπου βρίσκεται καθηλωμένο εδώ και δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις των δύο κομμάτων, με κριτήριο τη μέγιστη κερδοφορία του κεφαλαίου.

Διαφωτιστικά για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, αλλά και για την κοροϊδία που στήνεται σε βάρος τους, είναι τα στοιχεία για το κόστος ζωής που δημοσιοποίησαν ερευνητές του ΜΙΤ.

Σύμφωνα με αυτά, όχι μόνο το τρέχον κατώτατο ωρομίσθιο, αλλά και το περιβόητο ωρομίσθιο των 15 δολαρίων την ώρα, ακόμα και με πλήρη απασχόληση δύο ατόμων με δύο παιδιά, δεν επαρκεί για να καλυφθούν τα στοιχειώδη έξοδα (στέγαση, φαγητό, μεταφορές, ιατρική περίθαλψη κ.λπ.) σε καμία Πολιτεία των ΗΠΑ!

Με αυτό το δεδομένο, και ενώ νέα τεράστια πακέτα κατευθύνονται στη στήριξη του κεφαλαίου, εκπρόσωποι των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων απογειώνουν την πρόκληση, «παζαρεύοντας» και επιχειρηματολογώντας για το αν τελικά θα δοθεί μια αύξηση της τάξης των 3 ή 4 δολαρίων την ώρα, που προφανώς δεν φτάνει ούτε για «ζήτω»...

Ετσι, την προηγούμενη βδομάδα οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Μιτ Ρόμνεϊ και Τομ Κότον πρότειναν το κατώτατο ημερομίσθιο να πάει στα 10 δολάρια την ώρα, ενώ ...πιο «γαλαντόμοι», μερικοί «μετριοπαθείς» Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Τζο Μάντσιν, απορρίπτουν επίσης την αύξηση στα 15 δολάρια ως πολύ υψηλή (!) και αντιπροτείνουν έναν πιο «ρεαλιστικό» στόχο αύξησης στα 11 δολάρια.

Αλλαγές και στον εκλογικό νόμο

Το άλλο θέμα που αναμένεται να απασχολήσει άμεσα το Κογκρέσο αφορά την προώθηση σημαντικών αλλαγών στον εκλογικό νόμο, λίγους μήνες μετά την πρόσφατη εκλογική διαδικασία και την αποτύπωση σε αυτήν της σφοδρής ενδοαστικής αντιπαράθεσης μέσα στις ΗΠΑ.

Το σχετικό νομοσχέδιο απαρτίζεται από 791 σελίδες και επιχειρεί εν ολίγοις μία σχετική «ομοιομορφία» στους εκλογικούς κανονισμούς, στις ημερομηνίες εγγραφής των Αμερικανών στους εκλογικούς καταλόγους, και στον εκσυγχρονισμό των υποδομών ψηφοφορίας, με τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια. Εισάγει επίσης την υποχρέωση κάθε νεοεκλεγέντος Προέδρου της χώρας να δημοσιοποιεί τα φορολογικά του στοιχεία (μετά την άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να το πράξει). Επιπλέον, υπάρχουν προβλέψεις για τον «περιορισμό» τάχα του ρόλου καπιταλιστών και μονοπωλίων στις χρηματοδοτήσεις των υποψηφίων των δύο κομμάτων, απαιτήσεις για γνωστοποίηση των στοιχείων ανώνυμων δωρητών, διαδικτυακή δήλωση όλων των πολιτικών διαφημίσεων κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ