Τετάρτη 3 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην επαρχία Τιγκράι

Κυβερνητικές αντιδράσεις για την «ανησυχία» του Αμερικανού ΥΠΕΞ

Οι επιχειρήσεις του αιθιοπικού στρατού στη βόρεια επαρχία Τιγκράι αξιοποιούνται από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία εκφράζει «ανησυχία» για τις καταγγελίες που δημοσιοποιούνται από τον Δεκέμβρη για σφαγές, βιασμούς και βασανισμούς αμάχων.

Τη Δευτέρα, ένα 48ωρο μετά την πρώτη δήλωση «ανησυχίας» του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν για τις «επανειλημμένες ωμότητες» και τις σφαγές από τον αιθιοπικό στρατό στο Τιγκράι, το αιθιοπικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις. «Τέτοια ζητήματα είναι αποκλειστικά ευθύνη της αιθιοπικής κυβέρνησης», ανέφερε με σχετική ανακοίνωση.

Οι επιθέσεις του στρατού στο Τιγκράι, τις οποίες ξεκίνησε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπί Αχμεντ στις αρχές Νοέμβρη ενάντια στο «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Τιγκράι» (TPLF), έχουν προκαλέσει χιλιάδες νεκρούς και μεγάλο κύμα εκτοπισμένων αλλά και Αιθιόπων προσφύγων στο γειτονικό Σουδάν. Ο Αχμεντ - ο οποίος είχε βραβευτεί με Νόμπελ Ειρήνης το 2019, για τη συμβολή του στη διευθέτηση πολυετών συνοριακών διαφορών μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας - ανακήρυξε τη «νίκη» του στρατού στις 28/11, αφότου καταλήφθηκε η πρωτεύουσα του Τιγκράι, Μεκέλε, παρότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

Η αναταραχή στην περιοχή σχετίζεται βέβαια με τον ευρύτερο ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας στην Ανατολική Αφρική.

Χτες, στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι το Σάββατο συνελήφθησαν τέσσερις Αιθίοπες δημοσιογράφοι και διερμηνείς που βοηθούσαν απεσταλμένους ξένων ΜΜΕ (BBC, «Financial Times», Γαλλικό Πρακτορείο) να καλύψουν τις εξελίξεις στο Τιγκράι. Σε όλες τις περιπτώσεις οι συλλήψεις έγιναν χωρίς να απαγγελθεί σε βάρος τους καμία κατηγορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ