Τετάρτη 3 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ

Επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία με αφορμή τη φερόμενη δηλητηρίαση και τη φυλάκιση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου, Αλεξέι Ναβάλνι, και στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης στρατηγικού χαρακτήρα ΗΠΑ - Ρωσίας, αποφάσισε χτες η αμερικανική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αξιοποιήσει το προεδρικό διάταγμα που είχε εκδοθεί μετά την «εισβολή της Ρωσίας στη Χερσόνησο της Κριμαίας» και παρέχει ευρείες δυνατότητες για την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους και το διάταγμα του 2005 με σκοπό την «αποτροπή της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής» και τον Ελεγχο και Εξάλειψη των Οπλων Χημικού και Βιολογικού Πολέμου (1991).

Η δε ΕΕ ολοκλήρωσε τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε τέσσερις υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους του δικαστικού και σωφρονιστικού συστήματος.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως η Ρωσία θα απαντήσει ανάλογα στην περίπτωση επιβολής κυρώσεων. Στο μεταξύ, οι ρωσικές αρχές εντόπισαν έναν αστυνομικό ως ύποπτο της διαρροής στοιχείων με προσωπικά δεδομένα επιβατών αεροπορικών πτήσεων, μεταξύ των οποίων και ατόμων που ενδεχομένως εμπλέκονται στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, γράφει η εφημερίδα «Kommersant».

Σε μια ακόμη κίνηση για τον «περιορισμό της Ρωσίας», το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ακόμη ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, ύψους 125 εκατ. δολαρίων. Τα υπόλοιπα 150 εκατ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο για το 2021, δεν θα δοθούν έως ότου τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας είναι σε θέση να αποδείξουν στο Κογκρέσο ότι η Ουκρανία έχει σημειώσει «επαρκή πρόοδο σε βασικές αμυντικές μεταρρυθμίσεις φέτος», δήλωσε το Πεντάγωνο.

Προαναγγελία συνέχισης της τακτικής των κυρώσεων

Στο μεταξύ, την τακτική της επιβολής σκληρών κυρώσεων σε βάρος Ιράν, Ρωσίας και άλλων χωρών υπερασπίστηκε ο προτεινόμενος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Γουάλι Αντεγιέμο (νιγηριανής καταγωγής), κατά την ακρόασή του για το αξίωμα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, είπε πως οι κυρώσεις κατά του Ιράν θα πρέπει να χαλαρώσουν μόνο αν συμμορφωθεί με τους όρους της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο ίδιος επισήμανε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα παρακολουθεί προσεκτικά «καθεμιά από τις προσπάθειες του Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις και να παραβιάσει το διεθνές τραπεζικό σύστημα» για να χρηματοδοτήσει τρομοκρατικές ενέργειες.

Εδωσε επίσης έμφαση στη δέσμευσή του για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, διαβεβαιώνοντας πως θα συνεργαστεί στενά με άλλους αξιωματούχους για την εφαρμογή νόμων που επιβάλλουν κυρώσεις σε εταιρείες και πρόσωπα με εμπλοκή στον αγωγό «Nord Stream 2», που κατασκευάζεται από τη Ρωσία προς τη Γερμανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ