Τετάρτη 3 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέα στοιχεία για τα εγκλήματα του αστικού κράτους

Νέα στοιχεία για τα εγκλήματα του αστικού κράτους της Κολομβίας σε βάρος λαϊκών αγωνιστών και απλών ανθρώπων έρχονται στη δημοσιότητα, ενώ εξελίσσεται η έρευνα του λεγόμενου Ειδικού Δικαστηρίου για την Ειρήνη (JEP), που συστάθηκε στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2016 ανάμεσα στην κυβέρνηση του τότε Προέδρου Μ. Σάντος και το αντάρτικο κίνημα των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP).

Στα μέσα Φλεβάρη τεκμηριώθηκε ότι «τουλάχιστον 6.402 Κολομβιανοί και Κολομβιανές σκοτώθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από τις κρατικές αρχές και παρουσιάστηκαν ως σκοτωμένοι αντάρτες σε μάχες», την περίοδο 2002 - 2008, με τη μέθοδο των «ψευδών αποδείξεων». Νέα δημοσιεύματα σε τοπικά ΜΜΕ επιβεβαιώνουν τον τρόπο που στήνονταν αυτές οι «αποδείξεις»: Στρατός, παραστρατιωτικοί και διάφορα εγκληματικά δίκτυα (όπως ναρκω-μαφία) συνεργάζονταν σε τάγματα θανάτου, παρουσιάζοντας ως «σκοτωμένους αντάρτες» αγρότες και άλλους πολίτες, πολλές φορές με μεγάλες αμοιβές, με σκοπό να εμφανίζει το αστικό κράτος ...αποτελέσματα στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Χτες, το Κίνημα Θυμάτων των εγκλημάτων του Κράτους (MOVICE) ανακοίνωσε ότι σε νεκροταφείο του Μεντεγίν βρέθηκαν 906 τάφοι με σορούς που δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Θεωρείται ότι πρόκειται για ανθρώπους που εκτελέστηκαν από τα τάγματα θανάτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ