Τετάρτη 3 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Προετοιμασία από την ΕΕ για «συμφωνίες σε νέα θέματα»

Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το ζήτημα του Κοσόβου, Μίροσλαβ Λάιτσακ, επανέλαβε χτες από την Πρίστινα ότι «Σερβία και Κόσοβο έχουν και οι δύο ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και η ΕΕ είναι πολύ σαφής - η εξομάλυνση των σχέσεών τους αποτελεί προϋπόθεση και αυτή είναι η προσδοκία των μελών της Ενωσης».

Ο Λάιτσακ - που στη συνέχεια θα μεταβεί σε Σερβία και Μαυροβούνιο - δήλωσε ότι ο διάλογος Πρίστινας - Βελιγραδίου πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο και υπέδειξε ως στόχο μια συμφωνία που θα λύσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα, περιλαμβανομένων και «συμφωνιών σε νέα θέματα». Μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον διοικητή της ΝΑΤΟικής KFOR και τον πρέσβη των ΗΠΑ, ο οποίος ξεκαθάρισε: «Στόχος μας είναι μια διευθέτηση χωρίς αποκλεισμούς και μια βαθύτερη ευρωατλαντική ένταξη των πολιτών όλου του Κοσόβου και της Σερβίας».

Στο μεταξύ, τις αντιθέσεις που σιγοβράζουν στα Βαλκάνια αναδεικνύει και η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση Βουλγαρίας - Βόρειας Μακεδονίας. Ο Βούλγαρος Πρόεδρος, Ρούμεν Ράντεφ, είχε χτες σύσκεψη με στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας «για τη λήψη κατάλληλων μέτρων με στόχο την επαρκή προστασία των δικαιωμάτων των Βουλγάρων της διασποράς, όταν οι τελευταίοι αποτελούν στόχο επιθέσεων λόγω του εθνικού τους αυτοπροσδιορισμού». Η Σόφια επικαλείται καταγγελίες ατόμων και φορέων από τη Βόρεια Μακεδονία «για συχνές παραβιάσεις δικαιωμάτων» ανθρώπων «μόνο και μόνο επειδή αυτοπροσδιορίζονται εθνικά ως Βούλγαροι». Ο Ράντεφ ζήτησε πρόσφατα διευκόλυνση των διαδικασιών απόκτησης βουλγαρικής υπηκοότητας για τους «ομοεθνείς μας από τη Βόρεια Μακεδονία»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ