Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ανασφάλιστους έχει αφήσει η κυβέρνηση χιλιάδες εργαζόμενους σε αναστολή

Παρέμβαση από το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής στον ΕΦΚΑ και στο υπουργείο Εργασίας

Στον «αέρα» όσον αφορά την ασφαλιστική τους κάλυψη βρίσκονται με ευθύνη της κυβέρνησης δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό.

Το πρόβλημα αφορά, κατά κύριο λόγο, εργαζόμενους σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας, οι οποίες δεν λειτούργησαν την περασμένη σεζόν. Οι εργαζόμενοι αυτοί, ο συνολικός αριθμός των οποίων προσεγγίζει τις 80.000, εντάχθηκαν, με βάση τα μέτρα της κυβέρνησης, με μονομερείς τους δηλώσεις σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, από τον Ιούνη μέχρι και τον Οκτώβρη. Ωστόσο η κυβέρνηση, παρά τη σχετική της υποχρέωση, δεν έχει καλύψει ούτε ένα ένσημο για την περίοδο αυτή, με αποτέλεσμα να βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με μια σειρά από σοβαρά προβλήματα.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακών σωματείων, έκαναν χτες παρέμβαση στον ΕΦΚΑ και στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας να δοθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα.

«Το κράτος που μπούκωσε τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με ζεστό χρήμα από την αρχή της πανδημίας, όχι μόνο δεν έδωσε ως τώρα ούτε δεκάρα στον ΕΦΚΑ για τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά δεν έστειλε ούτε τις ΑΠΔ όπως όφειλε», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο, σημειώνοντας ότι «προειδοποιήσαμε τα στελέχη του υπουργείου να πάψουν να παίζουν με τις ζωές των εργαζομένων».

Χαρακτηριστικά, τα συνδικάτα δέχονται σωρεία καταγγελιών από εργαζόμενους που... ανακάλυψαν ότι δεν έχει «κολληθεί» ούτε ένα ένσημο για τους παραπάνω μήνες, με αποτέλεσμα να στερηθούν ασφαλιστικές παροχές και δικαιώματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εργαζόμενες που έγιναν μητέρες βρέθηκαν χωρίς επίδομα κύησης - τοκετού - λοχείας, καθώς η μη απόδοση των ενσήμων από το κράτος τις εμπόδισε να συμπληρώσουν τα 200 ένσημα την τελευταία διετία, που είναι η προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος.

Η κατάσταση μάλιστα θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο καθώς στο τέλος του μήνα λήγει η ασφαλιστική ικανότητα χιλιάδων εργαζομένων.

Το ζήτημα της καταβολής των ενσήμων στους χιλιάδες εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων έχει τεθεί κατ' επανάληψη από τα σωματεία στις κινητοποιήσεις τους, με τους εκπροσώπους του υπουργείου να απαντούν πως οι ασφαλιστικές εισφορές θα καλυφθούν έως το τέλος του 2020, πράγμα που δεν έγινε.

Συνεχίζονται οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Η απαίτηση να εξασφαλιστεί εδώ και τώρα η ασφαλιστική κάλυψη και να καταβληθούν άμεσα οι εισφορές για τους εργαζόμενους τους μήνες της αναστολής των συμβάσεών τους, παίρνει θέση δίπλα στα δίκαια αιτήματα που διεκδικούν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στον Τουρισμό - Επισιτισμό σε όλη τη χώρα με αγωνιστικές πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο της βδομάδας δράσης που έχουν αποφασίσει.

  • Στην Αττική, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, μαζί με επιχειρησιακά σωματεία, καλεί σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, την Παρασκευή 12/2, στις 12 μ.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο, Πέμπτη, στις 9.30 π.μ., στον ΟΑΕΔ οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείων - Εστιατορίων Λευκάδας - Βόνιτσας.
  • Στην Κέρκυρα, το κλαδικό Συνδικάτο και επιχειρησιακά σωματεία μετά την κινητοποίηση που οργάνωσαν τη Δευτέρα θα βρεθούν και πάλι στο δρόμο την Παρασκευή 12/2, σε νέα παρέμβαση.
  • Στη Ρόδο, τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare», «Miramare» και «Sheraton» και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό έκαναν ήδη κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ, ενώ την Παρασκευή 12/2, στις 12 μ., θα προχωρήσουν σε διαμαρτυρία στην Ενωση Ξενοδόχων.
  • Το Συνδικάτο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) προγραμματίζει για αύριο, Πέμπτη, παρέμβαση στις 11 π.μ., στην Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και στη 1 μ.μ., μηχανοκίνητη πανεξόρμηση από το ΕΚΘ. Την Παρασκευή 12/2, στις 11 π.μ., οργανώνει κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και στη συνέχεια παρέμβαση στον ΟΑΕΔ.
  • Το κλαδικό Συνδικάτο Καβάλας - Θάσου προγραμματίζει παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 12/2 στις 11 π.μ. στον ΟΑΕΔ Καβάλας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ