Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
«Αβάντα» στους μεγαλέμπορους - Χτύπημα στους μικρούς παραγωγούς

Νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο με θέματα που αφορούν τις λαϊκές αγορές φέρνει η κυβέρνηση, προβλέποντας μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Τη διαχείριση των λαϊκών αγορών από ιδιώτες, μέσω ΣΔΙΤ.
  • Επιτρέπεται σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές, και να δικαιούνται το 5% των θέσεων κάθε λαϊκής αγοράς.
  • Ορίζει το πλειστηριασμό των θέσεων και βγάζει κάθε 3 χρόνια στο σφυρί τις θέσεις, εμπλέκει τους δήμους να γνωμοδοτούν για τον καθορισμό του ύψους του ανταποδοτικού τέλους προς τον φορέα διαχείρισης.
  • Καταργεί τις επιτροπές λαϊκών αγορών και εξαιρεί τους εκπροσώπους των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από τις αποφάσεις.

Το νομοσχέδιο καταδικάζουν μια σειρά από φορείς, μεταξύ των οποίων η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών και αγροτικοί σύλλογοι.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα, «η είσοδος ιδιωτών στις λαϊκές αγορές θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό, που θα έχει ως αποτέλεσμα το κέρδος των μεγαλεμπόρων σε βάρος των μικροπωλητών και τη μετατροπή τους σε "υπαίθρια σούπερ μάρκετ", με αγνώστου προελεύσεως προϊόντα».

Οσον αφορά την υποχρεωτική ένταξή τους στα Επιμελητήρια και τα προνόμια που αυτή δήθεν θα φέρει, η Επιτροπή Αγώνα σχολιάζει: «Οσα χρηματοδοτικά πακέτα κι αν έδωσε η ΕΕ στο παρελθόν και σήμερα ακόμα, τα δίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Για να ενισχυθούν τα μονοπώλια και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους. Τέτοια πικρή εμπειρία έχουν αγρότες και μικροεπαγγελματίες από τα "χρηματοδοτικά εργαλεία" τα προηγούμενα χρόνια. Κανείς δεν τους είπε ότι με τον ψηφιακό μετασχηματισμό κερδισμένες βγαίνουν κυρίως οι μεγάλες εταιρείες, μιας και ο αυτοαπασχολούμενος παραμένει απροστάτευτος όσο δεν υπάρχει για αυτόν αφορολόγητο, που εξασφάλιζε ένα στοιχειώδες εισόδημα για αυτόν και την οικογένειά του; Κανείς δεν τους είπε ότι κερδισμένοι από το ηλεκτρονικό εμπόριο - και ειδικά την περίοδο της καραντίνας - βγήκαν τελικά οι μεγάλοι όμιλοι, που έχουν και την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες να υποστηρίξουν ένα τέτοιο εγχείρημα; Τελικά τι κέρδισαν οι υπόλοιποι μικροεπαγγελματίες από την υποχρεωτική ένταξή τους στα Επιμελητήρια τόσα χρόνια, εκτός από μια συνδρομή - χαράτσι ακόμα και παχιά λόγια για την αξία του "κοινωνικού διαλόγου", ώστε να μην υπάρχει καμία διεκδίκηση το προηγούμενο διάστημα;».

Η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών, στηλιτεύει ταυτόχρονα την στάση της διοίκησης της Ομοσπονδίας, καθώς όπως σημειώνει, «ενώ δεκάδες σωματεία ανά την Ελλάδα παίρνουν πρωτοβουλίες διεκδίκησης (σε Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Πάτρα και αλλού) μέτρων στήριξης για την επιβίωσή μας, σιωπά και δίνει στήριξη σε μια πολιτική που ενώ δεν παίρνει κανένα μέτρο οικονομικής δικής μας στήριξης, την ίδια στιγμή στοχοποιεί τις λαϊκές αγορές για τη διασπορά του κορονοϊού. Μπροστά στο νέο νομοσχέδιο η μόνη της ανησυχία είναι μήπως χάσει την "κουτάλα" της διαχείρισης των υπέρογκων συνδρομών μας και στη δυνατότητά της να διαχειρίζεται τις θέσεις των πάγκων μας».

Η Επιτροπή καλεί τους μικρούς παραγωγούς να πάρουν θέση στον αγώνα, διεκδικώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και μια σειρά από μέτρα στήριξης -από το κράτος- για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, όπως επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων, διαγραφή τμήματος χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες, επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα (2021-10-26 00:00:00.0)
Συκοφαντεί αυτοαπασχολούμενους και μικροπαραγωγούς (2014-05-06 00:00:00.0)
Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές (2014-05-03 00:00:00.0)
Συντονισμένη, συλλογική απάντηση, στην αντεργατική επίθεση (2005-06-10 00:00:00.0)
Προκαλεί ο υπουργός Εργασίας (1998-06-30 00:00:00.0)
Η υγεία υπόθεση όλου του λαού (1997-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ