Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» ο Αντώνης Καλογιάννης

«Εφυγε» χτες από τη ζωή, σε ηλικία 81 ετών, ο γνωστός και αγαπημένος τραγουδιστής Αντώνης Καλογιάννης. Γεννήθηκε στην Καισαριανή το 1940 και η 40χρονη μουσική του πορεία ξεκίνησε το 1966, όταν τον ανακάλυψε ο Μίκης Θεοδωράκης και άρχισε η συνεργασία τους.

Εκτός από τον Μ. Θεοδωράκη συνεργάστηκε και με άλλους κορυφαίους Ελληνες συνθέτες (Σταύρο Ξαρχάκο, Δήμο Μούτση, Μίμη Πλέσσα, Σταύρο Κουγιουμτζή, Ηλία Ανδριόπουλο, Μάριο Τόκα κ.ά.) και ποιητές - στιχουργούς (Γιάννη Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Τάσο Λειβαδίτη, Δημήτρη Χριστοδούλου, Λευτέρη Παπαδόπουλο κ.ά.). Μαζί με τον Μ. Θεοδωράκη έδωσε τις πρώτες του συναυλίες στη Σοβιετική Ενωση και κατόπιν στην Ελλάδα.

Επί δικτατορίας, το 1967, έφυγε στο εξωτερικό και μαζί με την Μαρία Φαραντούρη δημιούργησε λαϊκή ορχήστρα, με την οποία έδωσαν συναυλίες, συμβάλλοντας έτσι στον αγώνα κατά της χούντας.

Ξεχωριστές στιγμές στην καριέρα του είναι η ηχογράφηση του «Πνευματικού Εμβατηρίου» του Αγγελου Σικελιανού και του «Κατάσταση Πολιορκίας» το 1970, μαζί με την Μ. Φαραντούρη, καθώς και του «Ηλιος και Χρόνος / Επιφάνεια Αβέρωφ» το 1975.

Η δεκαετία του '80 ξεκίνησε με έναν δίσκο των Μ. Πλέσσα - Δ. Χριστοδούλου, «Τραγούδια της γειτονιάς», και το 1981 ηχογράφησε «Τα σημερινά», δίσκος που περιλάμβανε το τραγούδι «Ομορφή μου Κατερίνα» και έγινε χρυσός. Η δισκογραφία του Αντώνη Καλογιάννη συνεχίστηκε μέχρι και τα τέλη σχεδόν της δεκαετίας του '90, καθώς το 1997 κυκλοφόρησε ο τελευταίος στουντιακός δίσκος του.

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του Αντώνη Καλογιάννη αναφέρει:

«Με βαθιά θλίψη απευθύνουμε το τελευταίο "αντίο" σε έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του αντιδικτατορικού αγώνα, τον τραγουδιστή Αντώνη Καλογιάννη. Ο Αντώνης Καλλογιάννης έδωσε, την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας 1967 - 1974, εκατοντάδες συναυλίες σε πολλές χώρες. Στην αρχή με την Μαρία Φαραντούρη και στη συνέχεια με τον Μίκη Θεοδωράκη όταν αποφυλακίστηκε το 1970. Ξεχωριστές στιγμές αυτής της περιόδου ήταν το "Πνευματικό Εμβατήριο" του Αγγελου Σικελιανού και το "Κατάσταση Πολιορκίας" που ερμήνευσε με την Μαρία Φαραντούρη, καθώς και το "Ηλιος και Χρόνος / Επιφάνεια Αβέρωφ" το 1975, σε μια ερμηνεία απ' αυτές που ο Μίκης Θεοδωράκης ονόμασε τραγούδι - ποταμός.

Τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια συναντήθηκε σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες και με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Εκτός από τον Μίκη Θεοδωράκη, στην πλούσια καλλιτεχνική παραγωγή του περιλαμβάνονται τραγούδια και πολλών άλλων σημαντικών συνθετών όπως οι Μάριος Τόκας, Αργύρης Κουνάδης, Τάκης Μουσαφίρης.

Με τη χαρακτηριστική βαθιά φωνή του άφησε ένα έντονο χνάρι στην ελληνική μουσική.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα ειλικρινή και θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ