Τρίτη 16 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καταγγελίες για επικίνδυνες συνθήκες εργασίας

INTIME NEWS

Στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι του δήμου έδωσαν τη μάχη με την κακοκαιρία χωρίς τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία. Πάλεψαν να καθαρίσουν τα πεζοδρόμια κυρίως έξω από νοσοκομεία, σχολεία, πάρκα και πλατείες. Επειδή δεν υπήρξε πρόνοια να τοποθετηθούν τσουβαλάκια με αλάτι σε σημεία της πόλης, άλλοι αναγκάζονταν να μεταφέρουν αλάτι με καρότσια από τα εργοτάξια και άλλοι περίμεναν τα φορτηγά για να εφοδιαστούν. Σε κάθε περίπτωση οι εργάτριες και οι εργάτες, κάνοντας για άλλη μια φορά την ανάγκη φιλοτιμία, προσπάθησαν να καθαρίσουν με «υπερσύγχρονα μηχανήματα» όπως καρότσι και φτυάρι.

Στις αποθήκες αλατιού, ιδιαίτερα στη νυχτερινή βάρδια δούλευαν σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, αφού στο χώρο δεν υπάρχει σημείο όπου θα μπορούσαν να ζεσταθούν για να μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους σε πολικές θερμοκρασίες. Και για άλλη μια φορά ακούστηκαν υποκριτικά στα αυτιά τους οι ευχαριστίες του δημάρχου για «τον επαγγελματισμό και τις προσπάθειες» που κατέβαλαν. Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, «λείπουν αδιάβροχα, μπουφάν, γαλότσες, άρβυλα κ.ά., εργοτάξια δεν έχουν πετρέλαιο, και πού να μιλήσουμε για ειδικά ΜΑΠ που προβλέπονται για τέτοιες συνθήκες, π.χ. αντιολισθητικά πέδιλα με καρφιά, που μπορεί να χρειαστούν».

Κανένας διανομέας εκτεθειμένος στην κακοκαιρία

Τη ζωή τους κορόνα - γράμματα αναγκάστηκαν να παίξουν για άλλη μια φορά οι διανομείς, που παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες πιέστηκαν να εκτελέσουν δρομολόγια. Η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, καταγγέλλει ότι κάτω από την πίεση που ασκήθηκε και τις παρεμβάσεις του Σωματείου, μεγάλες εταιρείες που λειτουργούν μέσω πλατφόρμας δήλωσαν μερικές δεκάδες καταστήματα ανοιχτά, ενώ μία προσπάθησε να «δελεάσει» τους εργαζόμενους να δουλέψουν, δίνοντάς τους 4,5 ευρώ την ώρα για να κάνουν δρομολόγια με το αυτοκίνητό τους, αντί 3,5 ευρώ την ώρα που τους δίνουν για τα δρομολόγια με μηχανάκι.

Να παρθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ώστε κανένας διανομέας να μη δουλέψει με μηχανάκι όσο διαρκούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, διεκδικεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Απαιτεί: Να απαγορευτεί η διανομή με μηχανάκι για όσες μέρες κρατήσει η κακοκαιρία. Να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα της υγείας και της ασφάλειας των διανομέων, με ευθύνη της εργοδοσίας. Να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν με την ειδικότητα του διανομέα.

Τέλος, και η εργοδοσία της «Σκλαβενίτης» ανάγκασε τους εργαζόμενους οι οποίοι δουλεύουν στα τρία καταστήματα της Θεσσαλονίκης που εξυπηρετούν τηλεφωνικές και διαδικτυακές παραγγελίες να εργαστούν την Κυριακή 14 Φλεβάρη. Σε συνθήκες πανδημίας και παγετού, ανάγκασε τους εργαζόμενους που απασχολεί με 6ήμερη και 6ωρη σύμβαση να δουλέψουν 7 στις 7 μέρες. Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου Σκλαβενίτη στη Β. Ελλάδα καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια της εργοδοσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ