Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αναγκαία η μείωση μαθητών ανά τμήμα σε 15

Eurokinissi

Την απουσία μέτρων ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων και την ανάγκη μείωσης του αριθμού των μαθητών/τριών ανά τμήμα επισημαίνει το ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ, και επανέρχεται στη μελέτη που είχε εκπονήσει στις αρχές της σχολικής χρονιάς, «Τεκμηρίωση του αιτήματος του κλάδου για λειτουργία των σχολείων με 15 μαθητές ανά τμήμα κατ' ανώτατο όριο σε συνθήκες πανδημίας».

Η έρευνα έδειχνε υπερσυγκέντρωση μαθητών/τριών στα σχολικά τμήματα, και μάλιστα ιδιαίτερα στις περιοχές με υψηλή διασπορά του ιού, καθώς και τη δυνατότητα σχετικής μείωσης του αριθμού των μαθητών/τριών ανά τμήμα ακόμα και με την αξιοποίηση μόνο των υπαρχουσών κενών σχολικών αιθουσών στις λειτουργούσες σχολικές μονάδες.

Από τα πρώτα στοιχεία προέκυπτε ότι το 96% των μαθητών πανελλαδικά φοιτούν σε τμήματα με πάνω από 17 μαθητές, το αντίστοιχο ποσοστό στην Αττική είναι 99% και το 23% των μαθητών πανελλαδικά φοιτούν σε τμήματα των 25 - 27 μαθητών.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα να βρεθούν αίθουσες ώστε να υπάρξει αραίωση των τμημάτων, με βάση τα στοιχεία του ΚΕΜΕΤΕ την περίοδο Σεπτέμβρη - Οκτώβρη, με την αξιοποίηση ελεύθερων αιθουσών εντός των σχολικών μονάδων ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν σε πολυπληθή τμήματα (27 μαθητών) θα μπορούσε να μειωθεί άμεσα έως και 63%, ανάλογα με το μέγεθος των τμημάτων. Η δε συνολική ένταση του προβλήματος θα μπορούσε να μειωθεί κατά 41% ακόμα και μόνο με την έγκαιρη αξιοποίηση κενών αιθουσών που υπάρχουν στα λειτουργούντα σχολεία. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνεται η αξιοποίηση των σχολείων που έκλεισαν την προηγούμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, επισημαίνει το ΚΕΜΕΤΕ, στις 9 Φλεβάρη βρίσκονταν 85 σχολικές μονάδες σε πλήρη αναστολή και 366 σε μερική. Επιπλέον, τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά ηλικίας 1-17 ετών. Ειδικότερα, στις 12/2 και μέσα σε μια βδομάδα τα κρούσματα από 9.977 αυξήθηκαν στα 11.248 (+1.271), με τις ηλικίες 1-17 να αποτελούν το 6,8% των κρουσμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ