Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Στην αρένα του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού

Από την τελευταία διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, τον Δεκέμβρη του 2019 στη Μαδρίτη, όπου είχαν επαναληφθεί τα ίδια ανέξοδα ευχολόγια

Eurokinissi

Από την τελευταία διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, τον Δεκέμβρη του 2019 στη Μαδρίτη, όπου είχαν επαναληφθεί τα ίδια ανέξοδα ευχολόγια
Σε γενικόλογες διαπιστώσεις και ευχολόγια - για να κρυφτούν οι πραγματικές αιτίες που προκαλούν την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, δηλαδή η ίδια η λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας και η αναρχία στην παραγωγή - προχώρησαν αργά το βράδυ της Τρίτης ηγέτες και ανώτεροι αξιωματούχοι χωρών στην ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Η σύνοδος συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, που προεδρεύει αυτό το διάστημα στο ΣΑ του ΟΗΕ.

Πριν από την έναρξη της κεντρικής ομιλίας του Βρετανού πρωθυπουργού στην τηλεδιάσκεψη του ΣΑ του ΟΗΕ προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του γνωστού Βρετανού σκηνοθέτη και παρουσιαστή εκπομπών για το περιβάλλον, Ντέιβιντ Ατένμπορο, για την «ανήκεστη βλάβη» στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή «δίχως επιστροφή». Εκτίμησε ότι η διεθνής σύνοδος για την κλιματική αλλαγή, που είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβρη στη Γλασκόβη, θα είναι ίσως «η τελευταία ευκαιρία να ληφθούν διεθνείς αποφάσεις για πολιτικές στο πλαίσιο των στόχων που έχουν τεθεί με τη διεθνή Συμφωνία του Παρισιού». Βεβαίως ο συγκεκριμένος συμβιβασμός δεν θίγει την αιτία της καταστροφής του περιβάλλοντος, που είναι η παραγωγή με σκοπό το κέρδος μια χούφτας μονοπωλιακών ομίλων, ενώ είναι υποκρισία οι ίδιοι που καταστρέφουν τον πλανήτη να εμφανίζονται ως σωτήρες του, γιατί θα παζαρέψουν στο «εμπόριο ρύπων». Η ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής των ανθρώπων προϋποθέτει την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, οργάνωση της παραγωγής και της κοινωνίας με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες σε ένα υγιές περιβάλλον.

Υποκρισία για την ειρήνη

Ο Τζόνσον κάλεσε τις χώρες - μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ να κάνουν βήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία - εκτίμησε - είναι ικανή να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα χωρών. Πρόσθεσε πως όλες οι χώρες ανεξαιρέτως αντιμετωπίζουν κινδύνους για την ασφάλειά τους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ηγετών και ανώτατων αξιωματούχων η μόνη χώρα που εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο πρέσβη ήταν η Ρωσία, καθώς η κυβέρνηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνει να αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή ως μία από τις παραμέτρους διεθνών εξελίξεων και όχι ως την κύρια αιτία πρόκλησης συρράξεων, συγκρούσεων και κρίσεων, όπως έσπευσαν να κάνουν κάποιοι άλλοι ηγέτες. Ο Ρώσος πρέσβης Βασίλι Νεμπένζια ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον είναι ζητήματα που μπορεί να οξύνουν τις συγκρούσεις, αλλά όχι η βασική αιτία πρόκλησής τους. Χαιρέτισε δε με νόημα την επαναφορά των ΗΠΑ στη διεθνή Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ο Τζον Κέρι, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή, ευχαρίστησε τις ευρωπαϊκές χώρες που κάνουν βήματα στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και ισχυρίστηκε ότι η νέα κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν έχει «ούτε λεπτό για χάσιμο στη δρομολόγηση πολιτικών για μείωση των εκπομπών των ρύπων του θερμοκηπίου». Αποκάλεσε δε την κλιματική αλλαγή «ζήτημα ευθύνης» του ΣΑ του ΟΗΕ, θυμίζοντας ότι και για το Πεντάγωνο θεωρείται «πολυεπίπεδη απειλή».

Ο Κινέζος ομόλογός του Σίε Ζιενχουά τόνισε πως η κλιματική αλλαγή αποτελεί «πιεστική και σοβαρή απειλή για την επιβίωση, την ασφάλεια και την ανάπτυξη της ανθρωπότητας». Πρόσθεσε ότι η Κίνα έχει εκπληρώσει όλους τους στόχους που είχε θέσει το 2020 για τη μείωση των ρύπων και ότι η χώρα του διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο «καθαρών» οχημάτων νέας τεχνολογίας παγκοσμίως.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι τυχόν αποτυχία θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για την αποτροπή συγκρούσεων και την ειρήνευση. Κάλεσε τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο που θα υποβάλλει έκθεση για την κλιματική αλλαγή στο ΣΑ του ΟΗΕ τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ο δε Γκουτέρες ζήτησε από όλες τις χώρες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και απηύθυνε έκκληση στις ισχυρότερες και μεγαλύτερες χώρες «να ηγηθούν δίνοντας το καλό παράδειγμα», ενώ έκανε έκκληση για την αύξηση των επενδύσεων στην προστασία αναπτυσσόμενων χωρών.

Ο Κενυάτης Πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα τόνισε πως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εμφανείς σε αφρικανικές χώρες, φέροντας ως παράδειγμα την ξηρασία που πλήττει τη λίμνη Τσαντ, τη μείωση υδροφόρων οριζόντων στην υποσαχάρια Αφρική και τη μείωση των εκτάσεων της αφρικανικής σαβάνας.

Τι είπαν Μπάιντεν και Τριντό

Παράλληλα με τη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ, σε μεταξύ τους τηλεδιάσκεψη ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό συμφώνησαν να συνεργαστούν για την επίτευξη μηδενικής εκπομπής ρύπων μέχρι το 2050. Επίσης, ο Τζον Κέρι και ο Καναδός υπουργός Περιβάλλοντος Τζόναθαν Ουίλκινσον ανακοίνωσαν ότι οι δύο χώρες θα φιλοξενήσουν διάσκεψη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έπειτα από την απόφαση του Μπάιντεν να ανακαλέσει την άδεια κατασκευής του τεράστιου αμερικανοκαναδικού αγωγού πετρελαίου «Keystone XL», που προωθούσε ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ