Τρίτη 2 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Ούτε το 600άρι δεν έχουν πάρει ακόμα οι πληγέντες από τις πλημμύρες του Νοέμβρη

Κοντά 4 μήνες έχουν περάσει από τις καταστροφικές πλημμύρες στο δήμο Χερσονήσου στην Κρήτη και οι εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν ακόμα δεν έχουν εισπράξει ούτε αυτό το ψίχουλο των 600 ευρώ που είχε τάχα δεσμευτεί η κυβέρνηση για τις «πρώτες ανάγκες». Καμία αποκατάσταση δεν έχει γίνει από τον κρατικό μηχανισμό ακόμα και σε ό,τι αφορά βασικές υποδομές, π.χ. οδικό δίκτυο, ούτε λόγος δε για τα αντιπλημμυρικά έργα.

Αυτήν την προκλητική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση σε βάρος των πληγέντων, την ίδια στιγμή που προσφέρει απλόχερα δισεκατομμύρια για να καλύψει ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, μετέφερε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε, στην οποία απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας.

Οπως ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «μέχρι και σήμερα, από τους 800 αιτούντες μόνο 241 έχουν ενταλματοποιηθεί για να αποζημιωθούν, να πάρουν δηλαδή τα 600 ευρώ. Οι αποζημιώσεις των μέχρι και 6.000 ευρώ δεν έχουν δοθεί ακόμη. Πέρα από τον κόσμο που αποκλείστηκε εξαιτίας των άδικων όρων και προϋποθέσεων, μένουν εκτός οι δεύτερες, οι εξοχικές κατοικίες και κάποιες που επλήγησαν τμήματά τους, όπως υπόγεια, περιβάλλοντες χώροι κ.λπ.». Επιπλέον «για τις 800 αιτήσεις πληγεισών επιχειρήσεων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημιώσεων, όπως και για τους αγροτοκτηνοτρόφους. Την ίδια στιγμή το ζήτημα της απαλλαγής από χρέη για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, ενοίκιο, δημοτικά τέλη παραμένει στον αέρα». Ανέφερε ακόμα ότι όχι μόνο δεν έχει γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο, αλλά συνεχίζουν να γίνονται μπαζώματα σε ποταμούς.

Απαίτησε από τον αναπληρωτή υπουργό να πει σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για τη στήριξη από το κράτος όλων των πληγέντων, την αποζημίωση για το σύνολο της καταστροφής τους, την επίσπευση των έργων αποκατάστασης των ζημιών, την κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων.

Ο αναπληρωτής υπουργός απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, επέρριψε τις ευθύνες στον δήμο ότι καθυστερεί στην καταγραφή. Για τα αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνται απάντησε ότι αυτά είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργείου, ενώ για να δικαιολογήσει την έλλειψη ακόμα και προγραμματισμού στοιχειωδών αντιπλημμυρικών έργων είπε ότι «οι φυσικές καταστροφές συνέβαιναν, συμβαίνουν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωτοβουλίες για το συλλαλητήριο της 6ης Νοέμβρη (2021-10-20 00:00:00.0)
Αμεσα - επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών (2014-10-31 00:00:00.0)
Πλημμύρισαν ξανά καλλιέργειες (2011-02-22 00:00:00.0)
Να αποζημιωθούν οι πλημμυροπαθείς της Μαγνησίας (2007-01-13 00:00:00.0)
Απαιτούν ολικές αποζημιώσεις και έργα... (1997-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ