Τετάρτη 3 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
8Η ΜΑΡΤΗ 2021 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κινητοποίηση ενάντια στην πολύμορφη βία στους χώρους της Εκπαίδευσης

Διαδηλώνουν την Παρασκευή με σύνθημα «Ασπίδα προστασίας η αλληλεγγύη, η διεκδίκηση, η συλλογικότητα!»

Τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση στις 8 Μάρτη στα Προπύλαια αποφασίζουν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας. Παράλληλα, από κοινού με τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας προχωρούν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 5 Μάρτη στη 1 μ.μ., διεκδικώντας μέτρα πρόληψης, προστασίας και στήριξης των φοιτητριών και φοιτητών, μαθητριών και μαθητών, από την πολύμορφη βία στους χώρους Εκπαίδευσης.

Στις κινητοποιήσεις καλούν μέχρι στιγμής οι Σύλλογοι Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Δασκάλων, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Νοσηλευτικής, Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Σχολής Επιστημών Τροφίμων (ΣΕΤ) και Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού (ΣΕΤΠ) του ΠΑΔΑ, Νέων Φοιτητικών Εστιών του ΕΜΠ (ΝΦΕΕΜΠ) και Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ.

Ασπίδα προστασίας οι αγώνες μας

«Με τους αγώνες μας γινόμαστε ασπίδα προστασίας σε κάθε μαθητή και μαθήτρια που έχει υποστεί βία», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών. Με την κινητοποίησή της διεκδικεί μέτρα προστασίας, πρόληψης και στήριξης σε όλα τα σχολεία.

«Ολα αυτά τα φαινόμενα μας γεμίζουν οργή, θυμό και αγανάκτηση», σημειώνει όσον αφορά τις καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης. «Από το σχολείο ακόμα μαθαίνουμε τον κανόνα "ο θάνατός σου η ζωή μου", "κοίτα εσύ να τη βολέψεις", "μη σε νοιάζει ο διπλανός σου". Εμείς αυτόν τον κανόνα... τον κάνουμε εξαίρεση! Δεν στεκόμαστε με αδιαφορία απέναντι σε τέτοια φαινόμενα».

Καλεί τους μαθητές, μέσα από τα 5μελή και 15μελή τους συμβούλια, μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές, με τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη να φτιάξουν τη δική τους «ασπίδα προστασίας», έτσι ώστε «κάθε μαθητής και μαθήτρια να ξέρει πως δεν είναι μόνος και μόνη».

Διεκδικεί: Ενημερωτικά προγράμματα για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών σε σχολεία, σε χώρους Αθλητισμού - Πολιτισμού, από το κράτος και το υπουργείο Παιδείας. Ενταξη μαθημάτων στο σχολικό πρόγραμμα σχετικά με τη σεξουαλική αγωγή. Πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε όλα τα σχολεία. Λειτουργία κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για τη στήριξη κακοποιημένων γυναικών και ανήλικων.

Σπάμε τη σιωπή για τις αιτίες που απαξιώνουν τις σπουδές μας

«Το σύγχρονο περιεχόμενο της 8ης Μάρτη είναι η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας στις σπουδές, αύριο στην εργασία», τονίζουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι. Μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις, τα συλλαλητήρια και τις συνελεύσεις, τονίζουν ότι ο αγώνας για να μείνει στα χαρτιά αυτό το έκτρωμα, ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, συνεχίζεται.

«"Σπάμε τη σιωπή" για τις αιτίες που απαξιώνουν τη ζωή μας, τις σπουδές μας, τις ανάγκες μας στον αθλητισμό και τον πολιτισμό», τονίζουν στο ψήφισμά τους. Ξεκαθαρίζουν πως δεν εγκλωβίζονται από τις φωνές που ισχυρίζονται ότι «όλες οι γυναίκες συναντάμε τα ίδια εμπόδια» και ότι αυτά μπορούν να ξεπεραστούν με τη μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στην κυβέρνηση, στα υπουργεία, σε ΔΣ επιχειρήσεων.

«Δεν κάνει το φύλο τη διαφορά, αλλά τα συμφέροντα που υπηρετεί ο καθένας και η καθεμιά. Αλλωστε, γυναίκα είναι η σημερινή υπουργός Παιδείας που έφερε τον νόμο - έκτρωμα, ενισχύοντας τα εμπόδια που συναντάμε στις σπουδές μας», τονίζουν.

Δίνουν δε απάντηση στις φωνές που «παρουσιάζουν ως ατομική ευθύνη της νέας γυναίκας, της φοιτήτριας, να αντιμετωπίσει κάθε είδους πιέσεις και εκβιασμούς» στους χώρους Εκπαίδευσης, εργασίας, αθλητισμού, Πολιτισμού. «Μας θέλουν απομονωμένες, εγκλωβισμένες στον μοναχικό - ατομικό δρόμο. Ομως η ατομική προστασία, η καταγγελία και καταδίκη της πολύμορφης βίας πρέπει να είναι στοιχεία της συλλογικής μας δράσης στους φοιτητικούς συλλόγους και όχι σε αντιπαράθεση με αυτούς», υπογραμμίζουν.

«Χτίζουμε "ασπίδα προστασίας" στους συλλογικούς μας αγώνες», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν. «Το ατομικό θάρρος, η αντοχή μιας γυναίκας στις κάθε είδους πιέσεις μπορεί να αναπτυχθεί στο έδαφος της συλλογικότητας, της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης, μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους. Αυτό απέδειξε το κύμα αλληλεγγύης από εργατικά σωματεία, από δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους στις γυναίκες, στις φοιτήτριες που βίωσαν την κακοποίηση, την εργοδοτική και κρατική βία. Με τη δράση τους ζήτησαν την καταδίκη των ενόχων, αλλά καταδίκασαν και τις συνθήκες που διευκολύνουν τις εγκληματικές τους πράξεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ