Τετάρτη 3 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καθημερινές παρεμβάσεις για τα κρούσματα σε σούπερ μάρκετ

Την προστασία των εργαζομένων στα καταστήματα, στις αποθήκες και τα γραφεία των σούπερ μάρκετ από την πανδημία, σε μια περίοδο που ο αριθμός των κρουσμάτων πολλαπλασιάζεται, ενώ δύο εργαζόμενοι σε καταστήματα στον Πειραιά και τη Χαλκιδική έχασαν τις προηγούμενες μέρες τη ζωή τους, διεκδικούν κλαδικά σωματεία στο Εμπόριο.

«Με την υγεία και τα εργασιακά μας δικαιώματα δεν θα παίζει κανείς»: Το μήνυμα αυτό έστειλε με την παρέμβασή του σε κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ, το απόγευμα της Δευτέρας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, διεκδικώντας μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την πανδημία και ελέγχους από τους αρμόδιους μηχανισμούς στους χώρους δουλειάς. Στον Σύλλογο φτάνουν κάθε μέρα νέες καταγγελίες για την επιβεβαίωση κρουσμάτων αλλά και για διάτρητα «πρωτόκολλα» με τα οποία διαχειρίζονται την κατάσταση οι επιχειρήσεις. Ετσι, εργαζόμενοι στο κατάστημα της «ΑΒ Βασιλόπουλος» στα Πετράλωνα μετέφεραν στο σωματείο την ανησυχία τους καθώς συνάδελφοί τους έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Στην προχτεσινή παρέμβαση, όπως σχολιάζει ο Σύλλογος, ο διευθυντής του καταστήματος επέλεξε να «κρυφτεί» ενώ η εικόνα του «αποδεκατισμένου», αισθητά μειωμένου προσωπικού επιβεβαίωσε τις καταγγελίες για συρροή κρουσμάτων. Παράλληλα, η δίκαιη απαίτηση των εργαζομένων να γυρνάνε στο σπίτι και στην οικογένειά τους ασφαλείς συνάντησε την αποδοχή όσων βρέθηκαν εκείνη την ώρα στο κατάστημα.

Μέτρα προστασίας διεκδικεί μετά την πρόσφατη συρροή κρουσμάτων σε κατάστημα της αλυσίδας «LIDL» στη Χίο το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Με επιστολή του προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ζητά απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα για την εφαρμογή της πρόβλεψης για προσωρινή αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, που υπάρχει μόνο στα χαρτιά, τις διαδικασίες ιχνηλάτησης, τη διενέργεια μαζικών τεστ αλλά και τα μέτρα για να μην κινδυνεύσουν άλλοι εργαζόμενοι από τον ιό. Υπενθυμίζεται ότι στην παρέμβαση και το αίτημα για αναστολή λειτουργίας του καταστήματος μετά τη συρροή κρουσμάτων, η απάντηση της εργοδοσίας ήταν «να καλέσει την αστυνομία να τρομοκρατήσει εργαζόμενους και συνδικαλιστές», καταγγέλλει το Σωματείο.

Παρέμβαση σε κατάστημα της αλυσίδας «Σκλαβενίτης» έκανε προχτές το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας. Στην Πάτρα κρούσματα κορονοϊού καταγράφονται στα καταστήματα όλων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ενώ στο συγκεκριμένο κατάστημα οι καταγγελίες που δέχεται το σωματείο κάνουν λόγο για διψήφιο νούμερο μέσα στο τελευταίο 15ήμερο. Την ίδια μέρα που έγινε η παρέμβαση, σε rapid tests βρέθηκαν θετικοί 5 εργαζόμενοι, ενώ το μειωμένο προσωπικό καλείται να δουλέψει 12ωρα για να καλυφθούν οι βάρδιες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ