Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΓΚΛΗΤΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Να ανοίξουν τα ιδρύματα για τους φοιτητές και όχι για την αστυνομία

Στο φόντο της Συνόδου των Πρυτάνεων που συνήλθε χτες το απόγευμα εκτάκτως, με αφορμή τα γεγονότα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ), προκειμένου να συζητήσει «τις συνισταμένες εφαρμογής των θεσμικών ρυθμίσεων που επιφέρει ο νέος νόμος», όλο και περισσότερα πανεπιστημιακά όργανα θέτουν έντονους προβληματισμούς τόσο για το νόμο που με το «καλημέρα» φάνηκε ότι φέρνει ένταση της καταστολής, όσο και για το ουσιαστικότερο θέμα που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα, την ανάγκη να ανοίξουν για τους φοιτητές τους με όλα τα απαιτούμενα μέτρα.

Ετσι, κάτω από την πίεση των μεγάλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων και των αντιδράσεων που ξεσήκωσε η βίαιη επέμβαση της αστυνομίας μέσα στο πανεπιστήμιο, η Σύγκλητος του ΑΠΘ, σε έκτακτη συνεδρίασή της, την Τρίτη 2 Μάρτη, εμφανίζεται επιτέλους να αναγνωρίζει την αγωνία των φοιτητών και το αίτημά τους για ασφαλή επαναλειτουργία των σχολών και ζητά από την κυβέρνηση «να ορίσει με προσοχή και σεβόμενη τις προτάσεις των επιμέρους Τμημάτων τους όρους επαναφοράς των πανεπιστημίων στην κανονικότητα, εξετάζοντας μεταξύ άλλων τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας». Επίσης ζητά την απαλλαγή των συλληφθέντων στις 22/2, ωστόσο συνεχίζει να υπερασπίζεται τον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, κάνοντας λόγο για ανάγκη εφαρμογής του «με σεβασμό προς την ακαδημαϊκότητα του χώρου».

Αντίστοιχη συζήτηση έχει ανοίξει και σε άλλα δυο ιδρύματα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Δημοκρίτειο της Θράκης, όπου βρίσκονται σε κατάληψη οι πρυτανείες τους. Μάλιστα, όπως αποκάλυψαν οι πρυτάνεις, η υπουργός Παιδείας έσπευσε να τους πάρει τηλέφωνο τη Δευτέρα και να τους πει να μιλήσουν με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τις καταλήψεις αυτές. Υπό το φως των αντιδράσεων που προκάλεσε η αποκάλυψη αυτή, η υπουργός ισχυρίστηκε ότι επικοινώνησε μαζί τους για να ενημερωθεί «από τα αρμόδια όργανα - και όχι από δημοσιεύματα - σχετικά με φερόμενες δράσεις που εμπόδιζαν την εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων».

Με αφορμή τα παραπάνω η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σημείωσε ότι «τα περισσότερα αιτήματα που θέτουν οι φοιτητές ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις προηγούμενες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου και γι' αυτό μας βρίσκουν σύμφωνους», ενώ ξεκαθάρισε ότι «διαφωνεί απόλυτα και προκαταβολικά με κάθε παρέμβαση εξωακαδημαϊκών παραγόντων, ιδιαίτερα δε της αστυνομίας». Παράλληλα, η Σύγκλητος εντοπίζει ότι το κύριο ζήτημα είναι να ανοίξει το πανεπιστήμιο για τους φοιτητές, καθώς εντοπίζει «τον κίνδυνο να χαθεί η ακαδημαϊκή χρονιά λόγω της μη πραγματοποίησης των εργαστηριακών μαθημάτων» και γι' αυτό ζητά χρηματοδότηση και συγκεκριμένα μέτρα από την κυβέρνηση.

Αντίστοιχο αίτημα για άμεση επανέναρξη εργαστηρίων, πρακτικών ασκήσεων, κλινικών κ.ο.κ. θέτει προς την κυβέρνηση και η Σύγκλητος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ζητώντας επίσης από την κυβέρνηση μέτρα «ώστε η νέα ακαδημαϊκή χρονιά να βρει τους φοιτητές, μετά από τρία εξάμηνα απουσίας, στις αίθουσες διδασκαλίας και στα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων».

Την «επιστροφή των φοιτητών και των διδασκόντων στον φυσικό τους χώρο» ζητά και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, μετά από σύσκεψη των πρυτανικών αρχών και των Συλλόγων ΔΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, που στο κοινό τους ανακοινωθέν λένε επίσης ότι ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη «δεν πρόκειται να λύσει κανένα από τα προβλήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας, αντίθετα θα οδηγήσει σε συνθήκες έντασης και στην τελική απαξίωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Αυτό άλλωστε κατέστη σαφές από τα πρόσφατα γεγονότα στο ΑΠΘ και τις εικόνες ντροπής οι οποίες στιγματίζουν το ίδρυμα», σχολιάζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ