Σάββατο 19 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ
Αποδεικνύεται η απάτη της «ανωτατοποίησης»
  • Για κλείσιμο των ιδρυμάτων συζητούν οι καθηγητές
  • Σε γενικές συνελεύσεις κι αγώνα για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, καλεί τους σπουδαστές η ΠΚΣ

«Δε συμπληρώθηκε ούτε ένας χρόνος από τη λεγόμενη ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ είναι το αποτέλεσμα των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση». Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική, ενώ σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι καθηγητές των ΤΕΙ, διαπιστώνοντας ότι η «ανωτατοποίηση» είναι «ψευδεπίγραφη και μετέωρη» κι ότι τα ιδρύματα οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Συγκεκριμένα, το εκπαιδευτικό προσωπικό του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κλείνει το ίδρυμα από την επόμενη Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη 24 του μήνα, μετά τη σχετική απόφαση που πήρε ο Ενιαίος Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού, στη διάρκεια γενικής του συνέλευσης. Αντίστοιχα, οι καθηγητές του ΤΕΙ Αθήνας θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα, για να αποφασίσουν την παραπέρα στάση τους, ενώ οι καθηγητές του ΤΕΙ Πειραιά θα συνεδριάσουν την Τρίτη 22/1 με θέμα την αποχή από τα καθήκοντά τους από την Τετάρτη.

Την ουσία του προβλήματος στην Ανώτατη Εκπαίδευση και κατ' επέκταση στα ΤΕΙ, θέτει με την ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική, που όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησε στην αποκάλυψη του πραγματικού χαρακτήρα των κυβερνητικών νομοθετημάτων και στον αγώνα ριζικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, για την προοπτική της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, χωρίς αναχρονιστικούς διαχωρισμούς, που θα υπηρετεί το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας για μόρφωση, δουλιά με δικαιώματα. «Παλεύουμε - σημειώνει στην ανακοίνωση - ώστε η εκπαίδευση να είναι προσανατολισμένη σε μια οικονομία για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου». Γι' αυτή τη στάση η ΠΚΣ επιβεβαιώνεται σήμερα που οι σπουδαστές αντιλαμβάνονται ότι οι υποσχέσεις της αναβάθμισης αποδείχτηκαν κάλπικες.

«ΔΑΠ - ΠΑΣΠ και πρόεδροι των ΤΕΙ - συνεχίζει η ΠΚΣ - όλο το προηγούμενο διάστημα χειροκροτούσαν και έπαιζαν το ρόλο των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας. Θα έπρεπε να απολογούνται που κορόιδευαν τους σπουδαστές. Αποδεικνύουν ότι δεν υπερασπίζονται το δικαίωμα των σπουδαστών για μόρφωση, δουλιά με δικαιώματα, αλλά το προσωπικό τους βόλεμα, την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, την επίθεση στα δικαιώματα και τη ζωή των σπουδαστών».

Παράλληλα, τονίζει ότι οι αλλαγές που προωθούνται μετά την Μπολόνια (νέα μεταπτυχιακή κατεύθυνση, που θα οδηγεί στο Δίπλωμα Προχωρημένων Σπουδών, Ινστιτούτα Διά Βίου Εκπαίδευσης, αξιολόγηση Ανώτατης Εκπαίδευσης) απομακρύνουν τα ΤΕΙ ακόμη περισσότερο από την ανώτατη εκπαίδευση, μετατρέπουν τη μόρφωση της μεγάλης πλειοψηφίας των φοιτητών και σπουδαστών σε κατάρτιση, απαξιώνουν τα πτυχία, ετοιμάζουν τους αποφοίτους να ενταχθούν στη στρατιά των απασχολήσιμων, που μια θα δουλεύουν χωρίς δικαιώματα και μια θα είναι άνεργοι.

Η ΠΚΣ καλεί τους σπουδαστές να αντιδράσουν τώρα απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, στην κοροϊδία της «ανωτατοποίησης»: «καλούμε τους σπουδαστικούς συλλόγους να προχωρήσουν άμεσα σε Γενικές Συνελεύσεις και να οργανώσουν τον αγώνα, διεκδικώντας Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Να συντονιστούμε με τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, όλο το λαό για να βάλουμε φρένο στην "ανωτατοποίηση" των σπουδών, των πτυχίων, της εκπαίδευσης. Να ανοίξουμε το δρόμο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που δε χωράει τις ανάγκες, τα δικαιώματα, τις ελπίδες μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ