Τετάρτη 10 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
KINA - «ΛΑΪΚΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ»
Με την οικονομία στο επίκεντρο συνεχίζεται η ετήσια συνεδρίαση

Με την οικονομία και την εξωτερική πολιτική να αποτελούν κρίσιμες θεματικές, συνεχίζονται οι εργασίες της ετήσιας συνεδρίασης της κινεζικής «Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης» (Βουλής), που αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Νομoθετικών Υποθέσεων της Διαρκούς Επιτροπής της Εθνοσυνέλευσης, Ζανγκ Τιεβέι, σε ενημέρωση συντακτών, αναφερόμενος σε ζητήματα που ξεχωρίζει ο απολογισμός στη συνεδρίαση, επικεντρώθηκε κι αυτός στον νέο νόμο για τις ξένες επενδύσεις που τέθηκε σε εφαρμογή πέρυσι. Σύμφωνα με τη «Λαϊκή Ημερησία», σημείωσε ότι ο νόμος προσέφερε πιο εύκολη πρόσβαση στην αγορά για το ξένο κεφάλαιο και κατέστησε πιο «δίκαιο» τον ανταγωνισμό στην αγορά. Επίσης ότι εξασφάλισε ένα επενδυτικό περιβάλλον πιο προσανατολισμένο στην αγορά, καλύτερα «τακτοποιημένο» νομικά, γεγονός που εγγυήθηκε μια αύξηση της τάξης του 4,5% των ξένων επενδύσεων στην Κίνα πέρυσι. Σύμφωνα εξάλλου με τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων (GAC), το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας το πρώτο δίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 32,2% σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 50,1% και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 14,5% (σε ισοτιμίες του γουάν). Η Ενωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) παρέμεινε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας (με αύξηση του συνδυασμένου όγκου εξωτερικού εμπορίου κατά 32,9%). Για ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνία καταγράφεται αύξηση κατά 69,6%, 39,8% και 27,4% αντίστοιχα.

Νέες δυτικές «ανησυχίες» για το Χονγκ Κονγκ

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο της συνεδρίασης - αλλά και της αντιπαράθεσης με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα - βρίσκεται και ο νέος εκλογικός νόμος που ετοιμάζεται για το Χονγκ Κονγκ. Ο νόμος αυτός, όπως και εκείνος που εγκρίθηκε πέρυσι για την «εθνική ασφάλεια», επιδιώκει να αναβαθμίσει το ρόλο της κεντρικής κινεζικής κυβέρνησης στο συγκεκριμένο τμήμα της κινεζικής επικράτειας, που συν τοις άλλοις αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα.

Η ΕΕ έχει ήδη αντιδράσει, με τον επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ να καλεί «τις αρχές του Πεκίνου να εξετάσουν προσεκτικά τις πολιτικές και οικονομικές συνέπειες οποιασδήποτε απόφασης μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος του Χονγκ Κονγκ η οποία θα υπονόμευε τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τον πολιτικό πλουραλισμό και τις δημοκρατικές αρχές». Προειδοποίησε δε ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα σε απάντηση σε οποιαδήποτε νέα σοβαρή επιδείνωση των πολιτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ, κάτι το οποίο θα ήταν αντίθετο στις εθνικές και διεθνείς υποχρεώσεις της Κίνας».

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης Κίνας - Δύσης παραμένει και η Ταϊβάν (όπου στις εκλογές του Γενάρη του 2020 το αυτονομιστικό Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα απέσπασε αυτοδυναμία). Σε νέα του παρέμβαση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε το Πεκίνο «να μειώσει τη στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση στην Ταϊβάν» και να εμπλακεί σε «έναν ουσιαστικό διάλογο με τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους της». Είχαν προηγηθεί επισημάνσεις του Κινέζου ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, στην ετήσια συνέντευξή του, ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί «καμία εξωτερική ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις μας», καλώντας ειδικά «τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να αντιληφθεί πλήρως πόσο ευαίσθητο είναι το ζήτημα της Ταϊβάν».

Στο μεταξύ, η Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ Γουέν επισκέφτηκε τη Δευτέρα μια ναυτική βάση στην περιοχή Κεελούνγκ (στα βόρεια του νησιού). Με φόντο τις αυξημένες περιπολίες και ασκήσεις κινεζικών στρατιωτικών πλοίων στα Στενά (που χωρίζουν την Ταϊβάν από την κινεζική ενδοχώρα), κάλεσε όσους υπηρετούν εκεί να βρίσκονται σε ετοιμότητα «ώστε να μην παραχωρήσουμε ούτε μία ίντσα της γης μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ