Τετάρτη 10 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Καλύτερους τρόπους «αμυντικής στήριξης» της Σ. Αραβίας αναζητούν οι ΗΠΑ

Μετά τη συμβολική αναχώρηση δύο βομβαρδιστικών «Β-52» από βάση των ΗΠΑ την Κυριακή με προορισμό αμερικανική βάση στη Σαουδική Αραβία, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στη σαουδαραβική μοναρχία, σε σχέση με επιθέσεις «ασύμμετρου πολέμου» που εξαπολύουν το τελευταίο διάστημα Υεμενίτες σιίτες Χούτι, σε απάντηση των επιχειρήσεων που διεξάγει στην Υεμένη ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία.

Αντίστοιχα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, εξέφρασε την ενόχληση των ΗΠΑ για τις διαδοχικές επιθέσεις των Χούτι σε πολιτικούς στόχους στη Σαουδική Αραβία. Οι επιθέσεις αυτές «δεν μαρτυρούν ενέργειες οργάνωσης που θέλει σοβαρά την ειρήνη», ανέφερε, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ αναζητούν καλύτερους τρόπους υποστήριξης της αμυντικής ικανότητας της Σαουδικής Αραβίας «έναντι απειλών».

Την ίδια περίοδο - και ενώ ήδη πραγματοποίησε με το «καλημέρα» νέους βομβαρδισμούς στη Συρία - ο Πρόεδρος Μπάιντεν εμφανίζεται να θέτει... υπό έλεγχο τη χρήση των τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (UAVs) από τον στρατό για πλήγματα εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων, πέραν των πεδίων συγκρούσεων στις οποίες εμπλέκονται επίσημα οι ΗΠΑ. Σε μια προσπάθεια να εμφανιστούν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με την κυβέρνηση Τραμπ, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου εξήγησε πως πλέον κάθε πλήγμα που σχεδιάζεται εναντίον τζιχαντιστών πέραν... του Αφγανιστάν, της Συρίας και του Ιράκ (!), δηλαδή σε άλλες χώρες, όπως π.χ. η Σομαλία, θα υποβάλλεται προς έγκριση στον Λευκό Οίκο, ώστε «ο Πρόεδρος να έχει την πλήρη εικόνα»...

Ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ... με φόντο τη στρατιωτική εμπλοκή

Την ίδια ώρα, στρώνοντας το έδαφος για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη και στις συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή - καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει την αποστολή στη Σαουδική Αραβία συστοιχίας «Patriot» με το ανάλογο προσωπικό - το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες «καταδικάζει απερίφραστα» πρόσφατη πυραυλική επίθεση των Χούτι στον σταθμό και το λιμάνι πετρελαίου Ρας Τανούρα της Σαουδικής Αραβίας.

Προειδοποιεί ότι τέτοιες ενέργειες «υπονομεύουν ουσιαστικά τις διεθνείς προσπάθειες για συνολική πολιτική επίλυση, προς όφελος ολόκληρου του λαού της Υεμένης, τις οποίες η Ελλάδα υποστηρίζει ανεπιφύλακτα»... προφανώς ετοιμάζοντας τη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας μας!

Δηλώσεις Λαβρόφ για Ιράν και ΗΠΑ

Στο μεταξύ, από το Αμπου Ντάμπι, όπου βρέθηκε χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, πρότεινε ως λύση για τη συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον - Τεχεράνης σε σχέση με τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τη «συντονισμένη επιστροφή» αμφοτέρων των χωρών στη διεθνή συμφωνία.

«Αν αυτή τη στιγμή εμμείνουμε στο ποιος θα πρέπει να επιστρέψει πρώτος στην τήρηση των δεσμεύσεών του, το παζάρι μπορεί να συνεχισθεί επ' άπειρον», δήλωσε.

Διέβλεψε πως στις ΗΠΑ υπάρχει πρόθεση επιστροφής στη συμφωνία και «συντελείται μια διαδικασία για το πώς μπορεί να γίνει αυτό». Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν εκείνοι που λένε όλο και πιο δυνατά ότι η συμφωνία πρέπει να αναβιώσει σε ανανεωμένη, εκσυγχρονισμένη μορφή. Οπως γνωρίζετε, αναφέρονται στην αναγκαιότητα να συζητηθούν το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν, η περιφερειακή πολιτική που ακολουθεί το Ιράν με τις γειτονικές χώρες και γενικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η πραγματοποίηση διάσκεψης με θέμα την ασφάλεια στην περιοχή του Περσικού Κόλπου που προτείνει η Ρωσία θα μπορούσε να γίνει το πεδίο όπου θα ήταν δυνατό να συζητηθεί η αποκατάσταση της συμφωνίας με το Ιράν.

Μερίδιο στην πίτα της ανοικοδόμησης στη Συρία θέλουν τα Εμιράτα...

Οι σαρωτικές ασφυκτικές αμερικανικές κυρώσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου «νόμου του Καίσαρα», σε βάρος της συριακής κυβέρνησης, υπονομεύουν τις περιφερειακές προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου, δήλωσε στο Αμπου Ντάμπι ο ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του πρότεινε την επαναφορά της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο και πρόσφερε τη «βοήθεια» των Εμιράτων και μονοπωλίων της χώρας του στις τεράστιες ανάγκες ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τον 10ετή πόλεμο χώρας.

Τα ΗΑΕ, που αρχικά στήριζαν οργανώσεις της αντιπολίτευσης στη Συρία, μετά την ανάκτηση σημαντικού εδάφους της χώρας από τον συριακό στρατό άλλαξαν στάση και ήρθαν πιο κοντά με την κυβέρνηση Ασαντ, ανοίγοντας ξανά το 2018 την πρεσβεία στη Δαμασκό.

Ο Λαβρόφ, από την πλευρά του, με αφορμή τα 10 χρόνια από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, εξέφρασε την υποστήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης τόσο στην περίπτωση της Συρίας, όσο και της Λιβύης και της Υεμένης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ