Πέμπτη 11 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Δεν θα νικήσει ο φόβος, αλλά η θέληση για σπουδές!

Γεμάτη παλμό, με συνθήματα και τραγούδια η μεγάλη κινητοποίηση για να επιστρέψουν φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές στον φυσικό τους χώρο, σε σχολές και σχολεία με ασφάλεια

Οι ανάγκες και οι διεκδικήσεις για ανοιχτά, ασφαλή σχολεία και σχολές ακούστηκαν χτες δυνατά στη γεμάτη παλμό διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τον ένα χρόνο με κλειστές τις σχολές.

Με τη μαζική συμμετοχή δόθηκε απάντηση στην πολιτική που κρατά χιλιάδες νέα παιδιά μακριά από τα έδρανα και τα θρανία, που υψώνει νέα εμπόδια στις σπουδές, επιστρατεύει την καταστολή ενάντια στον λαό και τη νεολαία.

Σε ραντεβού που είχε δοθεί από φοιτητικούς συλλόγους στα Προπύλαια βρέθηκαν νέοι από όλους τους χώρους Εκπαίδευσης, από τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, την Κατάρτιση. Αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης, ότι το να μην ικανοποιεί τα συγκεκριμένα δίκαια αιτήματα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας και ασφαλή διά ζώσης εκπαίδευση έχει αποτέλεσμα να μετράνε μήνες - και τώρα πια ένα χρόνο - με τα πανεπιστήμια κλειστά και τα σχολεία να ανοιγοκλείνουν.

Φοιτητικοί σύλλογοι, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και κατά τόπους Συντονιστικές Επιτροπές, μέσα από γεμάτα ζωντάνια μπλοκ, σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ, μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στα πανεπιστήμια μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού τους, δήλωσαν «ως εδώ», είπαν «όχι» σε μία ακόμα χαμένη χρονιά.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι με τα πανό, τα συνθήματα και τις πικέτες τους ανέδειξαν όλα εκείνα τα προβλήματα που ζουν οι ίδιοι και οι συμφοιτητές τους, όσα όλο αυτό το διάστημα με συλλαλητήρια και παρεμβάσεις στις σχολές διεκδικούν, για να επιστρέψουν στις σπουδές, στα εργαστήρια, στις κλινικές, μέριμνα για τους εστιακούς και μετεγγραφέντες, δηλώνοντας πως «η καταστολή δεν μας σταματά», ότι ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση για να χτυπήσει τις διεκδικήσεις τους και να βάλει νέα εμπόδια στις σπουδές θα μείνει στα χαρτιά. «Οι φοιτητές παλεύουν και θα νικήσουν, στην καταστολή δεν θα υποχωρήσουν», «στον δρόμο είναι οι φοιτητές», ήταν από τα συνθήματα που ακούγονταν ασταμάτητα στη διάρκεια της πορείας, ενώ δεν έλειψαν και τραγούδια όπως ο «Μικρόκοσμος» που τραγουδούσαν οι φοιτητές, καταγγέλλοντας και με αυτόν τον τρόπο την ένταση της καταστολής.


RIZOSPASTIS

Περνώντας από τις οδούς Πανεπιστημίου και Σταδίου, η πορεία έφτασε μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Τα συνθήματα δυνάμωσαν και φοιτητές ύψωσαν τις πικέτες τους, σε κάποιες από τις οποίες αναγράφονταν λόγια διαχρονικά που μιλούν για την αξία της γνώσης. Κάποιοι ύψωσαν συμβολικά τα πανεπιστημιακά τους συγγράμματα, στέλνοντας το μήνυμα «θέλουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές» και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα γι' αυτό.

Από το Σύνταγμα, δήλωσαν πως ενώνουν τις φωνές με τους χιλιάδες του λαού και της νεολαίας που έδωσαν προχτές απάντηση στην καταστολή, βροντοφωνάζοντας ότι παλεύουν για τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά».

Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια. Από εκεί, εκπρόσωποι των φοιτητών δήλωσαν για μια ακόμα φορά πως δεν θα νικήσει ο φόβος αλλά η ελπίδα, η θέληση για σπουδές, ότι γι' αυτό θα συνεχιστεί ο αγώνας.





Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ