Πέμπτη 11 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Ολες οι επιλογές στο τραπέζι» λένε οι ΗΠΑ

Νέες ενδο-αφγανικές συνομιλίες οργανώνει η Ρωσία στη Μόσχα

Οι ΗΠΑ«εξετάζουν (μεν) την πλήρη απόσυρση των δυνάμεών τους ως την 1η Μαΐου (σ.σ. όπως προέβλεπε τυπικά η περσινή συμφωνία που είχε παρουσιαστεί με τυμπανοκρουσίες για τα επιτεύγματα της "ειρηνευτικής παρέμβασής" τους)», χωρίς όμως να αποκλείουν «άλλες επιλογές». Αυτό σημειώνει επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν προς την αφγανική ηγεσία, όπου η Ουάσιγκτον υπογραμμίζει τη σημασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ αφγανικής κυβέρνησης και Ταλιμπάν.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η Ουάσιγκτον κατέθεσε πρόταση ο νέος γύρος συνομιλιών να οργανωθεί στην Κωνσταντινούπολη, πρόταση που εκτός των άλλων αναδεικνύει και τη διατήρηση μιας αμερικανο-τουρκικής... συνεννόησης σε διάφορα θέματα.

Στη επιστολή του ο Μπλίνκεν κάνει λόγο για ανάγκη διπλωματικών προσπαθειών «υψηλού επιπέδου» «για να κινηθούν πιο θεμελιακά και γρήγορα» τα μέρη «προς διευθέτηση» της σύγκρουσης και «μόνιμη και πλήρη κατάπαυση του πυρός».

Ενδεικτική είναι και η πρόταση που προωθούν οι ΗΠΑ περί συνάντησης Μπλίνκεν για το Αφγανιστάν με τους ομολόγους του από Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Πακιστάν και Ιράν. Η συγκεκριμένη πρόταση ήδη συζητήθηκε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, με τον Ινδό ΥΠΕΞ Σ. Τζαϊνσάκαρ. Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις δήλωσε ότι ο Χαλιλζάντ το επόμενο διάστημα θα έχει σειρά επαφών στην Ντόχα (όπου έχουν γίνει εντατικές συναντήσεις για το Αφγανιστάν) και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε συνεχίσει την ενθάρρυνση όλων των πλευρών για να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στη διαδικασία, αναγνωρίζοντας ότι είναι μια περίοδος κατά την οποία μπορεί να υπάρξει πρόοδος».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε «πολύ ανήσυχος για τη βιωσιμότητα της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Αφγανιστάν», υποστηρίζοντας ότι οι Ταλιμπάν δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους και επέμεινε ότι «χρειάζεται επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος» (της 1ης Μάη).

Την ίδια ώρα, η Ρωσία προσπαθεί να αναβαθμίσει τον δικό της ρόλο στην «ειρηνευτική διαδικασία», οργανώνοντας νέα συνάντηση για το Αφγανιστάν, στις 18 Μάρτη στη Μόσχα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αφγανικής κυβέρνησης, η Καμπούλ και οι Ταλιμπάν έχουν ήδη λάβει σχετική πρόσκληση, «όπως και άλλες χώρες». Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη συνάντηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ