Πέμπτη 11 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΠΑ ΣΕ ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟ
Τηλε-σύνοδος Μπάιντεν με ηγέτες Ινδίας - Ιαπωνίας - Αυστραλίας

Επαφές από Μπάιντεν και Μπλίνκεν με ομολόγους τους στην περιοχή, για «ενδυνάμωση συμμαχιών» με το βλέμμα στην άνοδο της Κίνας

Copyright 2021 The Associated

Επαφές από Μπάιντεν και Μπλίνκεν με ομολόγους τους στην περιοχή, για «ενδυνάμωση συμμαχιών» με το βλέμμα στην άνοδο της Κίνας
Τηλε-συνάντηση με τους πρωθυπουργούς της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα, Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον θα έχει αύριο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την πρώτη συνάντηση σε επίπεδο ηγετών που γίνεται στο λεγόμενο σχήμα Quad (Quadrilateral Security Dialogue - Τετραμερής Διάλογος για την Ασφάλεια).

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, τόνισε ότι η συνάντηση δείχνει «πόση σημασία δίνουμε στη στενή συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους μας στην περιφέρεια Ινδικού - Ειρηνικού». Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν η πανδημία και οι επιπτώσεις της ειδικά στην οικονομία αλλά και η λεγόμενη «κλιματική κρίση».

Μέχρι τώρα οι συναντήσεις του Quad γίνονταν σε επίπεδο ΥΠΕΞ ή χαμηλόβαθμων αξιωματούχων. Τον τελευταίο καιρό η Ουάσιγκτον ωστόσο εντείνει τις προσπάθειες διεύρυνσης των θεμάτων με τα οποία ασχολείται το σχήμα, με φόντο την προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τη ραγδαία άνοδο της Κίνας, ενώ διάφοροι περιγράφουν το Quad ως «πρόπλασμα» ενός «ΝΑΤΟ στην Ασία».

Στην περιοχή θα βρεθούν εξάλλου από τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν και Λόιντ Οστιν, για επίσημες επαφές σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα, από 15 έως 18 Μάρτη, με σκοπό όπως αναφέρεται την «επιβεβαίωση της δέσμευσης των ΗΠΑ για ενδυνάμωση των συμμαχιών μας» στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Στην επιστροφή του από αυτήν την περιοδεία όπου επίσης έχει το βλέμμα στην Κίνα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει συνάντηση με κορυφαίους Κινέζους αξιωματούχους, στις 18 Μάρτη στην Αλάσκα.

Πολεμικό πλοίο στέλνει στην περιοχή και η Γερμανία

Στο μεταξύ, την αποφασιστικότητα της Γερμανίας να ενισχύσει και στρατιωτικά την αυτοτελή της παρουσία εκτός συνόρων, αναδεικνύει η είδηση ότι το καλοκαίρι θα πλεύσει σε Ασία - Ειρηνικό μια φρεγάτα, με φόντο τη στρατηγική για τον Ινδο-Ειρηνικο που ενέκρινε η γερμανική κυβέρνηση το φθινόπωρο (βλέπε και «Ριζοσπάστης», 25/9/20).

Ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός στον ομοσπονδιακό υπουργό Αμυνας, Τόμας Σίλμπεχορν, δήλωσε ότι «δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει τις λεπτομέρειες, αλλά εξετάζουμε την Ιαπωνία» ως έναν πιθανό προορισμό που θα απευθύνει σχετική πρόσκληση στη Γερμανία. Πρόσθεσε ότι «θέλουμε να βαθύνουμε τους δεσμούς με τους εταίρους μας στο δημοκρατικό στρατόπεδο», ενώ με το βλέμμα στραμμένο στο Πεκίνο σχολίασε ότι τα σχέδια του Βερολίνου «δεν στρέφονται ενάντια σε κανέναν». Ευρωπαϊκά και ασιατικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές από τη γερμανική κυβέρνηση, μετέδιδαν ότι η φρεγάτα θα κάνει στάσεις σε Ιαπωνία, Αυστραλία, Νότια Κορέα, ενώ αναμένεται να λάβει μέρος και σε ασκήσεις σε εξωχώριες κτήσεις της Γαλλίας.

Κατά την επιστροφή του, το γερμανικό πλοίο αναμένεται να διασχίσει και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), για πρώτη φορά μετά το 2002 (όταν γερμανικό πλοίο είχε πάρει μέρος σε εκπαιδευτική άσκηση στην περιοχή). Ο Σίλμπερχορν φέρεται να αναφέρθηκε (γενικά) σε δυνάμεις της περιοχής «στις οποίες δεν μπορεί να επιτραπεί να επιβάλουν τη δική τους τάξη πραγμάτων μέσω της ισχύος τους».

Πάντως, Γερμανοί αξιωματούχοι φέρονται να έχουν διευκρινίσει (ανώνυμα) ότι στη ΝΚΘ η φρεγάτα δεν θα περάσει εντός των ορίων των 12 ναυτικών μιλίων, όπως οριοθετούνται οι κινεζικές διεκδικήσεις.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισε «τη στήριξη της Γερμανίας για μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες στον Ινδο-Ειρηνικό».

Αντίθετα, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ έσπευσε να σχολιάσει ότι οι χώρες απολαμβάνουν ελευθερία ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων στην πλωτή οδό σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά αυτό «δεν μπορούν να το εκλάβουν ως δικαιολογία για να υπονομεύσουν την κυριαρχία και την ασφάλεια των παράκτιων χωρών».

Σημειωτέον ότι η αποστολή της γερμανικής φρεγάτας σχεδιάζεται σε μία περίοδο που το παζάρι της ΕΕ, και ειδικότερα της Γερμανίας, με την Κίνα, για σύσφιξη της συνεργασίας τους φουντώνει. Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - ΕΕ - Γερμανίας για «αναθέρμανση» των σχέσεών τους συνδέονται άμεσα με τη στάση τους απέναντι στην Κίνα, με κοινές «ανησυχίες» από τη ραγδαία άνοδό της, αλλά και με τις αντιθέσεις να μεγαλώνουν στη βάση των διαφορετικών συμφερόντων των αστικών τους τάξεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ