Τετάρτη 17 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΙΕΚ - ΕΠΑΣ
Με συλλογική δράση διεκδικούν λύσεις στα προβλήματα

Σε παρέμβαση στο Σύνταγμα προχώρησαν την Παρασκευή νέοι από τον χώρο της Κατάρτισης, από Δημόσια ΙΕΚ και ΕΠΑΣ, προκειμένου να ακουστούν τα δίκαια αιτήματά τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να διεκδικήσουν λύσεις.

Η διαμαρτυρία έγινε μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής και στο πλαίσιο της καθημερινής πολύμορφης δράσης που αναπτύσσει γύρω από τα προβλήματα, τα οποία εντείνονται όσο οι σχολές μένουν κλειστές.

Οι σπουδαστές άνοιξαν πανό με το σύνθημα «Ως εδώ! Ανοίξτε τις σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας» και φώναξαν συνθήματα για το δικαίωμά τους στη συνέχιση των σπουδών τους με ασφάλεια.

Περιγράφοντας την κατάσταση στον «Ριζοσπάστη», η Ελευθερία, σπουδάστρια στο Δ. ΙΕΚ Κορυδαλλού, σημείωσε ότι «από τη στιγμή που έκλεισαν τα ΙΕΚ, δημιουργήθηκαν πάρα πολλά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό κυρίως έχει να κάνει με το ότι τα ΙΕΚ έχουν κυρίως εργαστηριακά μαθήματα, γίνεται εξειδίκευση σε ένα αντικείμενο, οπότε δημιουργήθηκε πρόβλημα στον τομέα των εργαστηριακών μαθημάτων. Αλλά και γενικότερα, αφού η τηλεκπαίδευση υπολειτουργούσε για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και ακόμα υπάρχουν προβλήματα σε μερικά ΙΕΚ. Εχουμε ειδικότητες όπως μαγειρική, αισθητική, φυσιοθεραπεία και άλλες στον χώρο της Υγείας - όπως προσωπικό ΜΕΘ - που διδάσκονται μέσα από την κάμερα, με βιντεάκια. Ταυτόχρονα υπάρχουν και σπουδαστές που δεν έχουν ίντερνετ και πρόσβαση σε εξοπλισμό που χρειάζονται».

Οπως μας λέει η σπουδάστρια, «σύμφωνα με το υπουργείο, όλα βαίνουν καλώς, τα εξάμηνα λειτουργούν κανονικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», ωστόσο οι σπουδαστές αγωνιούν και ζουν μια διαφορετική πραγματικότητα. «Γι' αυτό έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια από τον ΣΥΣΔΙΕΚ, γιατί κάτι πρέπει να γίνει. Ολο αυτό το διάστημα γίνονται διαδικτυακές συσκέψεις, καλέσματα του συλλόγου και από αυτό προέκυψαν και διάφορες παραστάσεις διαμαρτυρίας και μία δραστηριότητα που φυσικά αγγίζει τους σπουδαστές, καταλαβαίνουν και οι ίδιοι ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο». Στο πλαίσιο των πολύμορφων παρεμβάσεων, ο ΣΥΣΔΙΕΚ προχωρά και σε συλλογή υπογραφών σε κείμενο με τα αιτήματά τους.

Μαζί με τους σπουδαστές των ΙΕΚ, στο Σύνταγμα βρέθηκαν με το πανό τους και σπουδαστές από την ΕΠΑΣ Αιγάλεω, που ζητούν να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος υποβάθμισης των σχολών και πτυχίων τους, να εξασφαλιστεί εισόδημα για όλους τους σπουδαστές των ΕΠΑΣ και να πληρωθούν άμεσα για την περίοδο που βρίσκονται σε αναστολή οι συμβάσεις μαθητείας, να ανοίξουν οι σχολές τους με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, αιτήματα που είχαν συζητηθεί και σε διαδικτυακή σύσκεψη την προηγούμενη Τρίτη.

Μιλώντας με σπουδαστές από την ΕΠΑΣ Αιγάλεω, μας περιγράφουν ότι «αυτή η περίοδος είναι πολύ δύσκολη. Δεν έχουμε ξεκινήσει πρακτική άσκηση. Δεν είχαμε καθηγητές μέχρι τα τέλη Οκτώβρη. Κάναμε μάθημα μέσω κινητών και τάμπλετ, χωρίς βιβλία, μέχρι τέλη Δεκέμβρη και όσοι κάνουν την πρακτική άσκηση έχουν να πληρωθούν πάνω από πέντε μήνες». «Πολλά παιδιά βγάζουν το ψωμί τους από αυτό», σημείωνε χαρακτηριστικά ένας σπουδαστής τονίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος.

«Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με κλειστές σχολές και παραμονές Χριστουγέννων, έχουμε φτάσει στα όριά μας», σημείωνε μια άλλη σπουδάστρια, τονίζοντας πως πρόκειται για επιλογές που επηρεάζουν τις σπουδές, τη ζωή και το μέλλον τους. «Δεν γίνεται το πτυχίο να μετατρέπεται σε βεβαίωση και μάλιστα να το πληρώνουμε. Υποβαθμίζουν την εκπαίδευση, τις σχολές και τους ίδιους τους μαθητές», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια ενός σπουδαστή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ