Πέμπτη 18 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Καταγγελίες για «λάδωμα» στην εκλογή νέας κυβέρνησης

Με... περικοπές και απαγορεύσεις «δημοσιοποιήθηκε» η έκθεση 550 σελίδων μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σε σχέση με τις καταγγελίες χρηματισμού ορισμένων μελών του 74μελούς Λιβυκού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου όταν συνεδρίασαν τον περασμένο Νοέμβρη στην Τυνησία, προκειμένου να επηρεάσουν την εκλογή συγκεκριμένων προσώπων στα αξιώματα του επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου και του μεταβατικού πρωθυπουργού που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι τις γενικές εκλογές της 24ης Δεκέμβρη.

Στην έκθεση, ωστόσο, «αφαιρέθηκαν» ονόματα και γεγονότα. Αναφέρεται μόνο ότι «σε τρεις συμμετέχοντες» στο Φόρουμ «έγιναν δωροδοκίες» υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων τις οποίες φέρεται πως απέρριψαν «κατηγορηματικά»...

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως παραμένουν σοβαρές οι απειλές αποσταθεροποίησης από τη δράση τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους» και από τη δράση άνω των 700 ενόπλων που συμμετέχουν σε ομάδες από το Σουδάν και το Τσαντ.

Η έκθεση αναφέρεται και σε εγκλήματα που φέρεται πως διέπραξαν ένοπλες ομάδες υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, στην πόλη Ταρχούνα το 2019.

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμαντ Γιούνες Μένφι και τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, είχε χτες στην Τρίπολη ο Τυνήσιος Πρόεδρος, Καΐς Σαΐντ. Σύμφωνα με δηλώσεις τους συμφώνησαν σε διμερή συνεργασία με στόχο την αποκατάσταση «φυσιολογικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ