Πέμπτη 18 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Κινητικότητα διπλωματών στη Μόσχα

Εντονη διπλωματική κινητικότητα με επίκεντρο τη Ρωσία, σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα, στο φόντο των ανταγωνισμών μονοπωλίων και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών για την ενίσχυση της θέσης τους στην περιοχή και το ξαναμοίρασμα της «πίτας» υδρογονανθράκων και αγορών.

Χτες μετέβη στη Μόσχα για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι, περίπου 5 μήνες μετά την προηγούμενη επίσκεψή του τον περασμένο Οκτώβρη, οπότε είχε συζητήσει και πάλι για τον περιφερειακό ρόλο του Ιράν και τις εξελίξεις σε Συρία και Λίβανο. Εκείνη την περίοδο, μόλις είχαν αρχίσει οι έμμεσες διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Λιβάνου με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ στα γραφεία της UNIFIL στον Λίβανο, προκειμένου να επιλύσουν θαλάσσιες συνοριακές διαφορές σε περιοχές πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Πριν την έλευση του Ασκενάζι στη Μόσχα, μάλιστα, προηγήθηκε η τριήμερη επίσκεψη τετραμελούς ομάδας Λιβανέζων βουλευτών της Χεζμπολάχ με επικεφαλής τον Μοχάμααντ Ράαντ. Σύμφωνα με τον λιβανέζικο σταθμό «Αλ Μανάρ» (που πρόσκεινται στη Χεζμπολάχ) και το ρωσικό πρακτορείο TASS, συζητήθηκαν οι εξελίξεις εντός και εκτός Λιβάνου, στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.

Μολονότι ισραηλινές διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν «συμπτωματικό» το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Ασκενάζι στη Μόσχα, καταγράφονται έντονες φήμες για πιθανές ευρύτερες διπλωματικές διαβουλεύσεις με τον Ρώσο ομόλογό του σε σχέση με Λίβανο και Ιράν. Πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «Jerusalem Post» ανέφεραν ότι οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τη ρωσική υποστήριξη σε επαναφορά των ΗΠΑ και του Ιράν σε αυτή, καθώς και για τις ρωσικές προσπάθειες για εντοπισμό των σορών Ισραηλινών που αγνοούνται στη Συρία από τον πρώτο πόλεμο με τον Λίβανο το 1982. Αναφέρεται ακόμα ότι ο Ασκενάζι θα ζητήσει από τη ρωσική πλευρά να αποδεχθεί τα ισραηλινά «πράσινα διαβατήρια» που αφορούν τον εμβολιασμό Ισραηλινών, ώστε να ταξιδεύουν στη Ρωσία δίχως να υποβάλλονται σε πολυήμερη καραντίνα. Επιπλέον, θα συζητήσουν τις προσπάθειες χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που επιχειρούν να ξαναγράψουν την Ιστορία σε σχέση με το ρόλο που είχαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα.

Ο δε Ρώσος ειδικός αναλυτής από το Ρωσικό Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων, Αντον Μαρντάσοφ, κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη της λιβανέζικης αντιπροσωπείας στη Μόσχα, εκτίμησε πως σχετίζεται με την προσπάθεια της Ρωσίας να επαναφέρει την υπόθεση της Συρίας στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα. Συσχέτισε την επίσκεψη των βουλευτών της Χεζμπολάχ με την πρόσφατη συνάντηση του Λαβρόφ την περασμένη Παρασκευή στην Ντόχα με τους ομολόγους του από Κατάρ και Τουρκία και την τριμερή ανακοίνωση περί Συρίας, εγγυήσεων διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας και εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο πλαίσιο αποφάσεων του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, πριν την επίσκεψη Ασκενάζι στη Μόσχα προηγήθηκε ακόμη μία ισραηλινή αεροπορική επιδρομή νοτίως της Δαμασκού, με στόχο δύο αποθήκες πυρομαχικών, που φέρεται πως χρησιμοποιούσαν φιλοϊρανικές σιιτικές πολιτοφυλακές που πολεμούν στο πλευρό του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Από τις ισραηλινές επιδρομές δεν αναφέρθηκαν θύματα, ενώ το συριακό πρακτορείο SANA υποστήριξε πως οι περισσότεροι ισραηλινοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν.

  • Σήμερα εξάλλου, σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ρωσία φιλοξενεί στη Μόσχα «ειρηνευτική συνάντηση» για το Αφγανιστάν, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της αφγανικής κυβέρνησης, των Ταλιμπάν, αλλά και ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ