Τρίτη 23 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προβληματισμοί για το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων χωρίς επιπλέον μέτρα

Το άνοιγμα των υπαίθριων ανοιχτών αρχαιολογικών χώρων, χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο, ακόμα και στις πιο επιβαρυμένες από την πανδημία περιοχές, προκαλεί αντιδράσεις από εργαζόμενους.

Η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη επισκέφτηκε την Κυριακή την Ακρόπολη, ενόψει του ανοίγματος, προσπαθώντας να εμφανίσει ότι οι αρχαιολογικοί χώροι «είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τους επισκέπτες», ωστόσο για την ασφάλεια εργαζομένων και επισκεπτών το βάρος έπεσε για άλλη μια φορά στην ατομική ευθύνη να τηρούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, αυτά τα μέτρα είναι ότι οι επισκέπτες θα εισέρχονται στους χώρους με μάσκα, σε ομάδες έως τριών ατόμων (με εξαίρεση οικογένειες μεγαλύτερου αριθμού), ενώ θα μπορούν να επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους εντός των ορίων του δήμου τους.

«Είναι προφανές ότι το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχει να κάνει με την προσφορά μιας διεξόδου στην κοινωνία, που βιώνει έναν μακρύ εγκλεισμό. Η ξαφνική αλλαγή ρότας μάλλον θα πρέπει να συνδεθεί με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, στις 25 Μαρτίου, στον οποίο οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία προορίζονται να αποτελέσουν το "σκηνικό"», σχολιάζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και προσθέτει ότι «για άλλη μια φορά το ΥΠΠΟΑ μετακυλίει τις ευθύνες του στους υπαλλήλους για να κρύψει την απραξία της πολιτικής ηγεσίας, όλους αυτούς τους μήνες, στην κατεύθυνση προετοιμασίας της επαναλειτουργίας με συνθήκες που θα διασφαλίζουν εργαζόμενους, επισκέπτες και εν γένει τη δημόσια υγεία». Ο Σύλλογος σημειώνει ότι το άνοιγμα όλων των χώρων Πολιτισμού πρέπει να προγραμματιστεί ανάλογα με την περιοχή και με την κατάλληλη προετοιμασία (υγειονομικά πρωτόκολλα, επάρκεια διαγνωστικών τεστ για τους εργαζόμενους κ.λπ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ