Σάββατο 3 Απρίλη 2021 - Κυριακή 4 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΩΓΟΣ «NORD STREAM 2»
Κλιμακώνεται η ένταση στη Βαλτική

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για τον υπό κατασκευή αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2» που θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία. Η διαχειρίστρια εταιρεία «φωτογραφίζει» τις ΗΠΑ και καταγγέλλει την Πολωνία για προσπάθειες παρεμπόδισης της κατασκευής. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη, η ρωσική εταιρεία κατήγγειλε αυξημένη δραστηριότητα πολεμικών και μη πλοίων, αεροσκαφών και ελικοπτέρων, καθώς και άλλων πλοίων ξένων χωρών, στη θαλάσσια περιοχή της Βαλτικής όπου πραγματοποιούνται εργασίες τοποθέτησης. Μέσα στο Μάρτη αναφέρονται περιστατικά με πολωνικά πολεμικά ή αλιευτικά και αεροσκάφη, αλλά και με υποβρύχιο με άγνωστα διακριτικά.

Την πεποίθησή του ότι «το έργο θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2021 και θα παραμείνει σύμβολο υγιούς ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και χωρών της ΕΕ για πολλά χρόνια» και «δεν αναμένουμε δράσεις που να αντιβαίνουν στην υλοποίησή του», εξέφρασε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρούσκο.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει για επιβολή νέων κυρώσεων κατά του έργου, καθώς οι ΗΠΑ προωθούν το δικό τους LNG, ενώ θέλουν να εξασφαλιστεί η Ουκρανία ως χώρα διέλευσης του ρωσικού αερίου. Γαλλία και Γερμανία έχουν διαφορετικές θέσεις όσον αφορά τον αγωγό «Nord Stream 2» και διαπραγματεύονται σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συναίνεσης, δήλωσε την Παρασκευή ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών, Κλεμέν Μπον.

Παράλληλα και στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας οξύνονται η ένταση και ο ανταγωνισμός διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν «ανησυχία» για την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στα βόρεια και στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, καθώς και στην Κριμαία, με τη Ρωσία να απαντά ότι «μετακινεί τις Ενοπλες Δυνάμεις της στα όρια της επικράτειάς της» όπως νομίζει. Παράλληλα ανέφερε «αυξημένη δραστηριότητα των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών του ΝΑΤΟ, άλλων ενώσεων και μεμονωμένων χωρών στην περίμετρο των εδαφών της Ρωσίας». Και οι δύο πλευρές δήλωσαν πως βρίσκονται σε αυξημένη στρατιωτική επαγρύπνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ