Τρίτη 6 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό από δεκάδες σωματεία εργαζομένων του Πολιτισμού

Τριάντα πέντε σωματεία από το χώρο του Πολιτισμού συνυπογράφουν κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τονίζοντας τις απώλειες που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι του χώρου εδώ και πάνω από έναν χρόνο που είναι κλειστός και ζητώντας να υπάρξει από τώρα σχεδιασμός για το άνοιγμά του, καθώς και να μην αποκλειστεί κανένας εργαζόμενος του χώρου από τα - έστω και ανεπαρκή - μέτρα στήριξης που υπάρχουν.

«Σήμερα, στον πέμπτο ήδη μήνα του δεύτερου lockdown, οι διαρροές προς τον Τύπο μιλάνε για χρονοδιάγραμμα στο άνοιγμα όλων των υπόλοιπων τομέων της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, αλλά δεν αναφέρουν ούτε λέξη για τον Πολιτισμό, τα θέατρα, τις αίθουσες συναυλιών, τους κινηματογράφους, τις σχολές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης», σημειώνουν τα σωματεία.

Θυμίζουν ότι κατάφεραν να λάβουν αποζημιώσεις ειδικού σκοπού μετά από δικές τους κινητοποιήσεις και προσθέτουν: «Από τον Μάιο του 2020 είχαμε ήδη προειδοποιήσει τα υπουργεία Εργασίας και Πολιτισμού ότι ο τρόπος που δημιουργήθηκε η πλατφόρμα του Μητρώου και οι προϋποθέσεις ένταξης σε αυτή θα έφερναν μεγάλα προβλήματα. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Τώρα μας λένε ότι δεν θα δοθούν άλλες αποζημιώσεις σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι μουσικοί του δρόμου, επειδή υπάρχουν "νόθες" εγγραφές. Τιμωρούμαστε, δηλαδή, για ένα λάθος που σε καμία περίπτωση δεν βαραίνει τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό. Δεν θα δεχθούμε καμία περικοπή σε όσους έπαιρναν ήδη το επίδομα και ζητάμε να διευρυνθεί και με συναδέλφους που για οποιονδήποτε λόγο έμειναν εκτός». Ζητούν επίσης να παραταθεί η χορήγηση του επιδόματος μέχρι να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του κλάδου.

«Η πανδημία φάνηκε ότι αποτέλεσε και στον κλάδο μας μία ευκαιρία να προωθηθούν οι απαιτήσεις της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζομένων», προσθέτουν, επισημαίνοντας ότι προωθείται γενίκευση της εργασίας με δελτίο παροχής υπηρεσιών και διαμορφώνεται νέο πλαίσιο εργασίας για τους εργαζόμενους, που καταργεί και τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα που είχαν απομείνει. «Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το μέτρο που ανακοινώσατε για self test. Δεν μπορεί να ανοίξουν οι χώροι εργασίας μας και ο έλεγχος της υγείας και η ιχνηλάτηση να είναι ατομική ευθύνη του ίδιου του εργαζόμενου, ειδικά όταν σε ορισμένες περιπτώσεις το να δηλώσεις ένα θετικό τεστ σημαίνει την απώλεια του συνόλου των εισοδημάτων σου, αφού δεν προβλέπονται οι αντίστοιχες αναρρωτικές άδειες», τονίζουν, ενώ παραθέτουν στοιχεία ότι ο κλάδος τους είναι ο βαρύτερα πληττόμενος τον τελευταίο χρόνο.

Τα σωματεία επικαλούνται τα πρωτόκολλα που ίσχυσαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και μελέτες από το εξωτερικό που δείχνουν ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ήταν ασφαλείς από άποψη διασποράς, αντιπαραβάλλοντάς τες με την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΜ και στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, που με ευθύνη της κυβέρνησης γίνονται εστίες μόλυνσης. Και καταλήγουν: «Αν θέλουμε να υπάρχει Πολιτισμός το καλοκαίρι, θα πρέπει να ανακοινωθεί τώρα το χρονοδιάγραμμα επανέναρξης. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις χρειάζονται προγραμματισμό και προετοιμασία αρκετούς μήνες πριν, αλλιώς το άνοιγμα θα είναι μόνο προσχηματικό. Αυτό το απέδειξε η περσινή θερινή σεζόν, όταν έγιναν ελάχιστες εκδηλώσεις και ελάχιστοι συνάδελφοι κατάφεραν να εργαστούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ