Πέμπτη 24 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Βιβλίο
Βιβλίο-αφιέρωμα στον Β. Τσιτσάνη

Στα Τρίκαλα παρουσιάστηκε το βιβλίο του Νέαρχου Γεωργιάδη «Το φαινόμενο Τσιτσάνης»

Στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων την περασμένη Κυριακή, παρουσιάστηκε το βιβλίο του μελετητή του λαϊκού τραγουδιού Νέαρχου Γεωργιάδη «Το φαινόμενο Τσιτσάνης», το οποίο κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη εποχή». Η παρουσίαση του βιβλίου ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλη Τρικαλινού δημιουργού, με την ευκαιρία των 18 χρόνων από το θάνατό του.

Η Τάνια Ραχματούλινα, εκπροσωπώντας τη «Σύγχρονη Εποχή» αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του συγγραφέα, όσον αφορά στη μελέτη και καταγραφή του ρεμπέτικου και γενικότερα του λαϊκού τραγουδιού.

Ο Νέαρχος Γεωργιάδης επισήμανε την επιρροή της δημοτικής παράδοσης, αλλά και της κοινωνικής κατάστασης της εποχής (φτώχεια, κατοχή, πόλεμος) στο έργο του Τσιτσάνη, τονίζοντας: «Τα Τρίκαλα υπήρξαν η πρωτεύουσα της Ηπειροθεσσαλίας για πολλούς αιώνες και αποτέλεσαν ένα ξεχωριστό θησαυροφυλάκιο. Στην πόλη αυτή συνέρρευσαν άνθρωποι από διάφορα μέρη (Μακεδονία, Σμύρνη, Ηπειρο), αλλά και πολλές μουσικές τις οποίες οι άνθρωποι "κουβαλούσαν" μαζί τους. Ο Τσιτσάνης δεν ήταν η "ουρανοκατέβατη" μεγαλοφυία, που ήρθε από το πουθενά. Η παράδοση του λαϊκού τραγουδιού τον εγκυμονούσε από πολύ καιρό και η ιστορία, με τις συγκυρίες της, έπαιξε το ρόλο της μαμής».

Και συνέχισε: «Ο Τσιτσάνης ήταν ο μοναδικός καλλιτέχνης που κατάφερε να κάνει τα τραγούδια του αξιόλογη τέχνη. Τι άλλο ήταν η "Αρχόντισσα", το "Χτίζω και γκρεμίζω κάστρα για μια κόρη ξελογιάστρα"; Συνήθιζε να γράφει τραγούδια με "ερωτική" εξωτερική εμφάνιση, τα οποία, όμως, κατά βάθος ήταν πολιτικά. Για τη "Συννεφιασμένη Κυριακή", για παράδειγμα, πολλοί πίστεψαν ότι το έγραψε για την αγαπημένη του. Μάθαμε αργότερα ότι το έγραψε για ένα σκοτωμένο παλικάρι της Αντίστασης, που αντίκρισε πεσμένο πάνω στο χιόνι, στη Θεσσαλονίκη».

Ακολούθησε βράβευση του συγγραφέα από τον δήμαρχο Τρικκαίων Γ. Σπαθή και ερμηνεία τραγουδιών του μεγάλου δημιουργού από την ορχήστρα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ