Σάββατο 17 Απρίλη 2021 - Κυριακή 18 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΛΑΛΙΩΤΗ
Η ελευθερία στην Τέχνη δεν χορηγείται, είναι προϋπόθεση

-- Το νήμα που διαπνέει τους στίχους του δίσκου είναι το ταξίδι. Τι συμβολισμούς κουβαλάει αυτό και τι μηνύματα θέλετε να δώσετε μέσα από τον - εξ αντικειμένου αφαιρετικό - στιχουργικό λόγο;

-- Ο άνθρωπος από την ώρα που έρχεται στη ζωή έως την ώρα που «φεύγει» βιώνει ένα ταξίδι. Οι συμβολισμοί και τα μηνύματα που περιέχει ένας στίχος θα μπορούσαν να είναι ανάλογα και με τον αριθμό των ανθρώπων που το έχουν ακούσει, παρ' όλα αυτά υπάρχουν δικά μου μηνύματα που θέλω να δώσω. Αναφέρομαι στην κοινωνική και προσωπική μοναξιά, στον έρωτα, στο δικαίωμα του ανθρώπου στη ζωή και στην εργασία, στον πρόσφυγα, στο ταξίδι στον μέσα μας κόσμο. Σε ό,τι γράφω υπάρχει δεύτερη και τρίτη ανάγνωση, π.χ. στο ομότιτλο τραγούδι του δίσκου, «Τι να πάρω μαζί μου», ο ήρωας κάνει μια στάση απολογισμού και αναρωτιέται τι να πάρει μαζί του για να συνεχίσει τη ζωή του... Ακούγοντάς το πάλι φωτογραφίζεται καθαρά ο Καραγκιόζης, ο λαϊκός ήρωας που πάνω στον μπερντέ έβγαιναν τα βάσανα και οι καημοί των απλών ανθρώπων του μόχθου.

-- Μας συστηθήκατε ως «εμποροϋπάλληλος και στιχουργός». Πώς το ένα επηρεάζει το άλλο στον κύκλο μιας δημιουργικής ζωής;

-- Εμποροϋπάλληλος έγινα από ανάγκη, παρέμεινα από επιλογή, και η ζωή από μόνη της με οδήγησε στη στιχουργική. Αν η εργασία πατάει στην πραγματικότητα και στην ανάγκη για επιβίωση με πρακτικούς και τεχνικούς τρόπους, η στιχουργική ή οποιαδήποτε άλλη δημιουργία είναι ένας διαφορετικός τρόπος για να προσεγγίσουμε την πραγματικότητα μέσα από τα συναισθήματα και τις αισθήσεις μας. Η Τέχνη θεωρώ πως είναι ένα άλλο είδος εργασίας, που βοηθά τον δημιουργό, αλλά και τον αποδέκτη, να γίνει καλύτερος συναισθηματικά, κοινωνικά αλλά και πολιτικά.

-- Σας πρωτογνωρίσαμε από αυτό το cd και κάποια ακόμα τραγούδια. Τι άλλο να περιμένουμε να δούμε, έχετε σχέδια στα σκαριά;

-- Βγαίνοντας από το «κλείδωμα» της κοινωνίας, μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας, το πρώτο μέλημά μας θα είναι να παρουσιάσουμε τα τραγούδια του άλμπουμ μας «Τι να πάρω μαζί μου» στον κόσμο. Οι ζωντανές παρουσιάσεις είναι ο συνδετικός κρίκος του δημιουργού με τον ακροατή και είναι πάντα το ζητούμενο. Στη συνέχεια θα ηχογραφήσουμε έναν κύκλο τραγουδιών σε στίχους δικούς μου και μουσική του συνθέτη και ενορχηστρωτή Νίκου Πιτλόγλου, με επίσης πολύ γνωστούς ερμηνευτές. Ετοιμη είναι και μια συλλογή με σύγχρονα λαϊκά τραγούδια σε μουσική του συνθέτη Βασίλη Μιχάλη, με τον οποίο έχω συνεργαστεί στο παρελθόν, και φυσικά θα ξαναγράψουμε τραγούδια με τον Τάσο Γκρους.

-- Πρόσφατα η κυβέρνηση νομοθέτησε ρυθμίσεις που ανοίγουν δρόμους για φίμωση του προοδευτικού έργου και χαρακτηρίστηκαν «τρομονόμος στην Τέχνη». Πείτε μας το σχόλιό σας ως δημιουργός.

-- Τέτοιου είδους νομοθετήματα θεωρώ πως δεν αφορούν μόνο τους δημιουργούς, αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Η Τέχνη εκφράζει και πολλές φορές θίγει τις σχέσεις ανάμεσα στο πολιτικό και κοινωνικό κράτος, τη θρησκεία αλλά και την επιστήμη, και έτσι πιστεύω πρέπει να λειτουργεί για να είναι υγιής και αληθινή. Η λογοκρισία ήταν όπλο στα χέρια της εξουσίας από αρχαιοτάτων χρόνων (καταδίκη Σωκράτη, εξοστρακισμοί κ.ά.). Οσο εξελίσσεται ο κόσμος, τόσο εξελίσσονται και οι τρόποι λογοκρισίας. Σήμερα η κυβέρνηση προσπαθεί να λογοκρίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους καλλιτέχνες και το έργο τους με ασάφειες, πολύ καλά μελετημένες όμως. Η ελευθερία στην Τέχνη δεν χορηγείται, είναι προϋπόθεση. Η ελευθερία χωρίς την Τέχνη δεν θα έχει φωνή και η Τέχνη χωρίς ελευθερία θα είναι για πάντα φιμωμένη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ