Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Στάση εργασίας και συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

Σε συγκέντρωση σήμερα, στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας, προχωρούν τα κλαδικά σωματεία στο Εμπόριο που δραστηριοποιούνται στην Αττική. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής μετατρέπουν τη σημερινή μέρα σε μέρα κινητοποιήσεων για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εμποροϋπαλλήλων, ενώ έχουν προκηρύξει και στάση εργασίας (12 μ. έως 4 μ.μ.). Στην κινητοποίηση συμμετέχουν με αποφάσεις τους τα Σωματεία Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Praktiker» και «Lidl».

«Ως εδώ! Δεν αντέχουμε άλλο! Δεν θα το επιτρέψουμε!», λένε οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν καθημερινά τόσο τον κίνδυνο της πανδημίας όσο και την επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης στα δικαιώματά τους. Οπως καταγγέλλουν τα σωματεία, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στον κλάδο μετρούν «νεκρούς συναδέλφους αλλά και δεκάδες ασθενείς σε νοσοκομεία και στα σπίτια τους», η κυβέρνηση «ετοιμάζεται να φέρει τις ανατροπές του αιώνα, τη διάλυση της ζωής μας, των μισθών μας, του εργάσιμου χρόνου».

Το κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση έχει ήδη φτάσει πλατιά στους εργαζόμενους με εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα, ενώ οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν και σήμερα από νωρίς το πρωί.

«Είναι κρίμα σε αυτές τις συνθήκες ο υπουργός Εργασίας να κόβει την τούρτα για τα γενέθλιά του σε στενό κύκλο», σχολιάζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων μετά τη δημοσιοποίηση από τον υπουργό σχετικών φωτογραφιών, και καλεί τους εργαζόμενους στη σημερινή κινητοποίηση ώστε «να "γιορτάσουμε" την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει το 8ωρο».

Με εξορμήσεις και παρεμβάσεις που συνεχίζονται και σήμερα προετοιμάζουν τα σωματεία την κινητοποίηση
Με εξορμήσεις και παρεμβάσεις που συνεχίζονται και σήμερα προετοιμάζουν τα σωματεία την κινητοποίηση
Την κινητοποίηση των σωματείων στηρίζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση στο υπουργείο.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες οργανώνονται σήμερα και σε άλλες πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων προγραμματίζει παρεμβάσεις σε μεγάλα καταστήματα της πόλης. Στο πλαίσιο της μέρας δράσης, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αχαΐας (ΣΕΙΥΠ) προχωρά σε συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην Πάτρα (Αγίου Νικολάου και Μαιζώνος). Στην Κατερίνη το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Πιερίας προγραμματίζει παράσταση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ., έξω από το «Market In». Σε παρέμβαση, στις 6 μ.μ., έξω από το κατάστημα «Σκλαβενίτης» στην Αρια Ναυπλίου καλεί το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας. Σε Ανατ. Μακεδονία - Θράκη παρεμβάσεις θα γίνουν από σωματεία του κλάδου στην Κομοτηνή, στη Δράμα την Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη. Εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε καταστήματα σούπερ μάρκετ του νησιού οργανώνουν τα σωματεία σε Χαλκίδα και Χίο.

Νέα έξαρση στα κρούσματα σε αποθήκες

Τη νέα έξαρση των κρουσμάτων στην αποθήκη της επιχείρησης «METRO - MY MARKET» στη Μάνδρα καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Η εργοδοσία «μπροστά στα κέρδη της δεν λογαριάζει την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων», τονίζει και προσθέτει ότι έναν μήνα μετά τις καταγγελίες και τις παρεμβάσεις στις οποίες το Σωματείο προχώρησε «για τα κρούσματα και τους ασθενείς εργαζόμενους που "έκρυβε" προσπαθεί να επαναλάβει το ίδιο». Την ίδια στιγμή, «η ατομική ευθύνη έχει γίνει το καθημερινό ανέκδοτο με τα self tests», σχολιάζει το Σωματείο, ενώ κυβέρνηση και εργοδοσία δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για την τήρηση των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ