Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
Διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό τους από την αποζημίωση ειδικού σκοπού

Η Πρωτοβουλία Μουσικών του Δρόμου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για το απροειδοποίητο κόψιμο της επιδότησης Γενάρη - Φλεβάρη σε πολλούς από αυτούς.

Οπως εξηγεί η Πρωτοβουλία, οι μουσικοί του δρόμου παίζουν σε πλατείες και στους δημόσιους χώρους, άλλοι ως συμπλήρωμα εισοδήματος, άλλοι περιστασιακά, ταξιδεύοντας, άλλοι ως βασική απασχόληση για να βιοπορίζονται λόγω της αυξανόμενης ανεργίας και των δυσμενών συνθηκών εργασίας στον κλάδο, κι άλλοι από επιλογή, παίζοντας τη μουσική τους χωρίς μεσάζοντες για τον κόσμο που ακούει.

Η πρωτοβουλία εξηγεί ότι «μόλις το 2018, μετά από κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, καταργήθηκε ο απαρχαιωμένος νόμος που ποινικοποιούσε το παίξιμο στο δρόμο ως "επαιτεία", αλλά ακόμα και μετά απ' αυτό συνεχίζονται οι παρενοχλήσεις από την αστυνομία με πρόσχημα τη χρήση ηχητικού εξοπλισμού και άλλες δικαιολογίες.

Μέσα στην πανδημία ήταν αδύνατο και για μας να συνεχίσουμε να ασκούμε το επάγγελμά μας. Από το Σεπτέμβρη μάς δόθηκε η δυνατότητα να καταχωρηθούμε στο μητρώο καλλιτεχνών μαζί με όλους τους άλλους συναδέλφους καλλιτέχνες, και συγκεκριμένα στην κατηγορία "Μουσικοί στο Δρόμο", και να ενταχθούμε έτσι στα μέτρα στήριξης επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού».

Ωστόσο, εντελώς απροειδοποίητα όταν δόθηκαν τα επιδόματα Γενάρη - Φλεβάρη, πολλοί μουσικοί αυτής της κατηγορίας διαπίστωσαν ότι δεν τους καταβλήθηκαν τα χρήματα, ενώ η προφορική ενημέρωση από πλευράς των υπουργείων ήταν ότι γίνεται διασταύρωση στοιχείων με τον ΕΦΚΑ.

«Οι αιτήσεις μας έγιναν δεκτές από το σύστημα και είναι έγκυρες όπως ορίζεται από τη σχετική ΚΥΑ. Ο αποκλεισμός μας αυτός είναι άδικος και παράνομος και μας στερεί το δικαίωμα στην επιβίωση. Διεκδικούμε την άμεση καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για όσους μουσικούς στο δρόμο δεν την έχουν λάβει», τονίζει η Πρωτοβουλία διεκδικώντας σεβασμό και αναγνώριση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ