Τρίτη 11 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
Τραγέλαφος και «Γολγοθάς» από το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μέτρα προστασίας

Copyright 2021 The Associated

Στα σχολεία επέστρεψαν από χτες οι μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς το διάστημα της απουσίας τους από τις τάξεις να αξιοποιηθεί στο ελάχιστο για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας. Για την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας ούτε λίγο ούτε πολύ αρκούν το self test και τα ανοιχτά παράθυρα, ενώ γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν δηλώσει ότι το μέτρο της «αυτοδιάγνωσης» θα πρέπει να συνοδεύεται και από τα απαραίτητα μέτρα για αραίωση των μαθητών στις τάξεις, αυξημένη μέριμνα για την καθαριότητα, με τις αντίστοιχες προσλήψεις.

Αντιμέτωποι με απίστευτη ταλαιπωρία βρέθηκαν γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν την απαραίτητη για την παρουσία στα σχολεία δήλωση των αυτοδιαγνωστικών τεστ μέσω της σχετικής πλατφόρμας. Το βράδυ της Κυριακής, λίγες ώρες πριν το άνοιγμα των σχολείων, το σύστημα παρουσίαζε στην καλύτερη περίπτωση μεγάλες καθυστερήσεις έως και πλήρη αδυναμία πρόσβασης στον ιστότοπο.

Συνάρτηση των παραπάνω είναι πληροφορίες που είδαν χτες τη δημοσιότητα και έκαναν λόγο για 3.000 θετικά self tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, στοιχείο που δεν επιβεβαίωσε το υπουργείο Παιδείας στον ΕΟΔΔΥ σχετικά με τεστ και κρούσματα, αφού δεν μπορούσε να γίνει καταγραφή των αποτελεσμάτων των self tests στην πλατφόρμα.

Γολγοθάς... ατομικής ευθύνης

Τα προβλήματα δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς η ατομική ευθύνη που φορτώνεται στους γονείς για τη διενέργεια των self tests συνοδεύεται από σύγχυση, ερωτηματικά και αγωνία για τη σωστή διενέργεια των τεστ, την καταχώρηση των αποτελεσμάτων, την επιβεβαίωση τυχόν θετικού αποτελέσματος και την αξιοπιστία του. Σε περίπτωση που το self test δώσει θετικό αποτέλεσμα, οι γονείς καλούνται να το δηλώσουν στην πλατφόρμα των self tests (η οποία όμως για δυο μέρες ουσιαστικά δεν λειτουργούσε) και να αναζητήσουν μονάδα του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid test (ή μοριακού), και μόνο σε περίπτωση που και αυτό βγει θετικό θεωρείται ότι υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα και ο μαθητής παραμένει στο σπίτι. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που δίνονταν ασαφείς και αντικρουόμενες οδηγίες από τις υπηρεσίες του υπουργείου και τα σχολεία γύρω από τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν, εντείνοντας την ταλαιπωρία για πάρα πολλές οικογένειες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Ιωαννίνων, όπου χτες και προχτές προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση, καθώς ήταν δεκάδες τα self tests που έδωσαν θετικό αποτέλεσμα. Η επανάληψη του ελέγχου σύμφωνα με πληροφορίες έδειξε αρνητικό αποτέλεσμα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ενώ επίσημη εξήγηση για το γεγονός δεν έχει δοθεί.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Α. Πελώνη, μιλώντας χτες γενικότερα για τα self tests, παραδέχτηκε ότι ένα ποσοστό της τάξης του 1% από αυτά μπορεί να βγαίνει θετικό χωρίς να είναι, και έτσι για παράδειγμα σε 1,6 εκατομμύρια self tests ούτε λίγο ούτε πολύ να εμφανίζονται 16.000 ψευδώς θετικά αποτελέσματα!

Σύγχυση και ανησυχία επικράτησαν χτες και στα σχολεία του Μεσολογγίου. Η δημοτική αρχή, με βάση τα δεδομένα και τη διασπορά του ιού στην περιοχή, αποφάσισε να μην ανοίξουν τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη. Την απόφαση αυτή ήρθαν να αναιρέσουν με διευκρινιστική εγκύκλιο τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, υπενθυμίζοντας ότι η αρμοδιότητα για την αναστολή ή μη των σχολικών μονάδων ανήκει αποκλειστικά στα συγκεκριμένα υπουργεία.

Ολα τα παραπάνω είναι προβλήματα που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν η κυβέρνηση, αντί να πετάει το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης σε γονείς και εκπαιδευτικούς, αναλάμβανε τις δικές της ευθύνες για διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ από σχολικούς νοσηλευτές με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία. Πόσο μάλλον που το σχολικό έτος έχει ακόμα δύο μήνες γεμάτους μπροστά του, χωρίς να έχουν προχωρήσει όπως θα έπρεπε οι εμβολιασμοί και χωρίς να έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία.

Υπενθυμίζεται ότι η σχολική χρονιά ολοκληρώνεται για τα Γυμνάσια και Λύκεια στις 11 Ιούνη και για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στις 25 Ιούνη. Στο μεταξύ, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στα σενάρια που εξετάζονται για την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο να ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι συνήθως, αλλά εντός Σεπτέμβρη.

Κατά τ' άλλα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επαναλαμβάνει τα περί «επιστροφής στην κανονικότητα» και σχεδιασμού, τη στιγμή που τα σχολεία άνοιξαν για μια ακόμα φορά όπως έκλεισαν, με τους όρους που οδήγησαν στο να κλείνουν το ένα μετά το άλλο εκατοντάδες τμήματα και σχολεία σε όλη τη χώρα.

«Για μια ακόμα φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με φαινόμενα προχειρότητας και ανευθυνότητας από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, το οποίο μονότονα μεταθέτει την ευθύνη λειτουργίας των σχολείων αποκλειστικά και μόνο στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές», σχολιάζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών». Καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει να παίζει με την αγωνία, τον φόβο και τις ανησυχίες των μαθητών και των οικογενειών τους» και να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων, σύμφωνα με τα αιτήματα που προβάλλουν επιτακτικά γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, να ενισχύσει και να στηρίξει τους μαθητές απέναντι στις τεράστιες ελλείψεις και στα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ