Πέμπτη 13 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣ ΠΟΘΑ
Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Την κοινή σύσκεψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος με το σύνολο των εκπροσώπων των εργοδοτών του κλάδου στηλιτεύουν με ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι στο ΔΣ της Ομοσπονδίας με το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας».

Υπογραμμίζουν πως «αντί η ΠΟΘΑ να καλέσει τα Σωματεία και να ζητήσει συνάντηση με τους εργοδότες, βάζοντας συγκεκριμένα αιτήματα των εργαζομένων, που ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο είναι πολλά, σύρθηκε σε μια συνάντηση όπου οι εργοδότες έβαλαν την ατζέντα τους», και μάλιστα σε «μια περίοδο που οι χώροι εργασίας μας προετοιμάζονται για την επαναλειτουργία τους, ενώ πολλοί ηθοποιοί, μουσικοί, τεχνικοί ήδη εργάζονται απλήρωτοι με υπόσχεση αμοιβής ή τις περισσότερες φορές καλούνται να "βάλουν πλάτη" μειώνοντας τις αμοιβές τους για να μπορούν να δουλέψουν».

Τονίζουν πως στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι εργοδοτών, όπως «η ΠΑΚΤ, η οποία εκπροσωπεί τους μεγάλους παραγωγούς του κινηματογράφου και της διαφήμισης. Είναι αυτή η ένωση η οποία αφού πήρε και συνεχίζει να παίρνει τα εκατομμύρια κρατικής χρηματοδότησης μέσω ΕΚΟΜΕ, χειροκρότησε την τροπολογία της κυβέρνησης που δίνει τη δυνατότητα να χρηματοδοτούνται και παραγωγές μελών της, που φέρνουν φθηνούς εργαζόμενους του κινηματογράφου από τις βαλκανικές χώρες». Συμμετείχαν ακόμα και εκπρόσωποι των θεατρικών παραγωγών, «που μέλη τους καλούν ηθοποιούς και μουσικούς να εργαστούν με την υπόσχεση πληρωμής χωρίς καν ατομικές συμβάσεις, εφόσον ανοίξουν και με μειωμένες αμοιβές λόγω της κατάστασης». Παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι εταιρειών ήχου και φωτός για συναυλίες και εκδηλώσεις, «όπου η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων τους εργάζεται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών κι όχι με μισθωτή εργασία, για να πληρώνονται με το κομμάτι, δουλεύοντας χωρίς ωράριο, νύχτα με νύχτα. Στη συνάντηση ήταν και εκπρόσωποι εταιρειών διοργάνωσης συνεδρίων, οι οποίοι ζητούν από τα διάφορα μουσικά σχήματα, που χρησιμοποιούν στις εκδηλώσεις τους, να συστήσουν εταιρείες οι ίδιοι ή να εκπροσωπηθούν από εταιρείες - εργολάβους για να μπορέσουν να εργαστούν. Αντίστοιχα συμμετείχαν ο σύνδεσμος διοργανωτών συναυλιών, που μέλη τους καλούν μουσικά σχήματα να ρίξουν τις αμοιβές τους κάτω κι απ' αυτές του 2019».

Οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ καλούν «απέναντι στη γραμμή του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία μας να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Αμεσα τα Σωματεία πρέπει να συζητήσουν με όλα τα μέλη τους για τις συνθήκες ανοίγματος των χώρων δουλειάς μας και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και της υγείας μας. Οι εργοδότες να βρίσκουν μπροστά τους τις διεκδικήσεις μας σε κάθε θέατρο, σε κάθε συναυλία, σε κάθε μαγαζί, σε κάθε γύρισμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ