Πέμπτη 13 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Οι Ταλιμπάν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη στρατηγικής σημασίας πόλη Νερκ στην επαρχία Ουαρντάκ, 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Καμπούλ. Στο μεταξύ, σήμερα τα ξημερώματα αναμενόταν να τεθεί σε εφαρμογή η 3ήμερη εκεχειρία που έχουν κηρύξει οι Ταλιμπάν με αφορμή το τέλος του Ραμαζανιού, την οποία χαιρέτισαν οι ΗΠΑ και η αφγανική κυβέρνηση.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η Επιτροπή Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας ανακοίνωσε ότι η χώρα θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση φόρων και διοικητικών τελών για να ενισχύσει την «ενεργητικότητα των επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει οικονομικούς πόρους για τη «μείωση του κόστους των επιχειρηματικών συναλλαγών» και τη «μείωση του εργασιακού κόστους των επιχειρήσεων». Ακόμα, θα ακυρωθούν ή θα μειωθούν ορισμένα τέλη χρήσης αυτοκινητοδρόμων και αεροδρομίων.

ΣΟΦΙΑ.-- Ενόψει των νέων εκλογών στις 11/7, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, πρώην υπουργός Αμυνας και με εμπειρία από διάφορα ΝΑΤΟικά πόστα, εξέφρασε ανησυχία για την αποκατάσταση «της χαμένης εμπιστοσύνης στους κρατικούς θεσμούς». Τόνισε ακόμα ότι η Σόφια θα επιμείνει στο βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, καθώς ζητά τα Σκόπια να αναγνωρίσουν ότι το έθνος και η γλώσσα τους έχουν βουλγαρικές ρίζες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Λιζ Τσέινι, τρίτη έως χτες στην ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων και από τους πιο προβεβλημένους επικριτές του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ μέσα στο κόμμα, απομακρύνθηκε από τη θέση αυτή μετά από ψηφοφορία μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Μετά από 50 χρόνια, η Δικαιοσύνη της Βόρειας Ιρλανδίας αποφάνθηκε ότι ο βρετανικός στρατός προκάλεσε το θάνατο 10 ανθρώπων «εντελώς αθώων» στο Μπαλιμέρφι στο δυτικό Μπέλφαστ, τον Αύγουστο του 1971. Το δικαστήριο δήλωσε ότι οι Βρετανοί στρατιώτες είχαν κάνει «δυσανάλογη» χρήση βίας και ήταν υπεύθυνοι για το θάνατο 9 εκ των θυμάτων.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Ερευνα κατά του ομοσπονδιακού καγκελαρίου της Αυστρίας και αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, καθώς και κατά του διευθυντή του γραφείου του με την κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης στην Εξεταστική Επιτροπή για την «υπόθεση Ιμπιζα» - το σκάνδαλο διαφθοράς που είχε οδηγήσει πριν από δύο χρόνια σε παραίτηση από την κυβέρνηση του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθέρων - ξεκίνησε η Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς στη Βιέννη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ