Παρασκευή 14 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στους 77.415 ο φετινός αριθμός των εισακτέων

Στους 77.415 ανέρχεται ο φετινός αριθμός εισακτέων που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας και κινείται στα ίδια περίπου επίπεδα με τον περσινό (77.970).

Το υπουργείο Παιδείας λέει ότι για τη διαμόρφωση του αριθμού αυτού έλαβε υπόψιν τις εισηγήσεις των ιδρυμάτων και ότι αυξάνει τους εισακτέους σε απομακρυσμένα επαρχιακά ιδρύματα και σε τμήματα που αναμένεται αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους. Κάνει λόγο επίσης για «βελτίωση της αντιστοίχισης εισακτέων και προσωπικού των Τμημάτων», αντί να ενισχύσει το προσωπικό των ιδρυμάτων με προσλήψεις, που είναι απαραίτητες για όλες τις κατηγορίες προσωπικού στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ο συντελεστής που όρισε το κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα, βάσει του οποίου θα προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Στον πίνακα αυτό είναι οφθαλμοφανές ότι τα περισσότερα Τμήματα των κεντρικών ιδρυμάτων, τα λεγόμενα και περιζήτητα, που εμφάνιζαν γενικά υψηλότερες βάσεις, έχουν διαλέξει τον ανώτερο δυνατό συντελεστή (1,20) για να διαμορφώσουν τις υψηλότερες δυνατές βάσεις, ενώ Τμήματα επαρχιακά, Τμήματα που προέρχονται από πρώην ΤΕΙ επέλεξαν μαζικά τον κατώτερο δυνατό συντελεστή (0,80), ελπίζοντας με χαμηλότερες βάσεις να προσελκύσουν φοιτητές και να δεχτούν λιγότερα πλήγματα από το νέο σύστημα εισαγωγής.

Γιατί είναι κοινή ομολογία ότι με την εφαρμογή της ΕΒΕ, από τις 77.415 θέσεις που ανακοινώθηκαν χιλιάδες μπορεί να είναι αυτές που θα μείνουν κενές, όπως έγινε και σε παλαιότερη περίοδο, με την εφαρμογή της «βάσης του 10», ενώ χιλιάδες υποψήφιοι θα μείνουν αδίκως εκτός ανώτατης εκπαίδευσης. Παράλληλα, οι επιλογές των Τμημάτων για τους συντελεστές τους για την ΕΒΕ, επιβεβαιώνουν περίτρανα ότι αυτή οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση των Τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στον ανταγωνισμό τους αντί για τη συνεργασία και την καθολική αναβάθμισή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ