Πέμπτη 20 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Στα δικαστήρια σέρνονται συνδικαλιστές

Το «έγκλημά» τους ήταν ότι υπερασπίστηκαν τα εργατικά δικαιώματα

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Τις διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών από την εργοδοσία επισιτιστικής αλυσίδας, οι οποίες στοχεύουν τη δράση των σωματείων και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, καταγγέλλει το Σωματείο Επισιτισμού Νομού Χανίων. Συγκεκριμένα, η εργοδοσία έχει υποβάλει μηνύσεις για «συκοφαντική δυσφήμηση» σε βάρος εκλεγμένων συνδικαλιστών του Σωματείου Επισιτισμού και του Σωματείου Διανομέων, καθώς και για «παραβίαση οικιακής ειρήνης» σε βάρος του προέδρου του Σωματείου Επισιτισμού. «Το "έγκλημα" των συνδικαλιστών ήταν ότι έκαναν το αυτονόητο, να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, ώστε να καταβληθούν δεδουλευμένα και να μπει φρένο στην προσπάθεια της εργοδοσίας για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας», υπογραμμίζει το Σωματείο.

Πιο αναλυτικά, οι συνδικαλιστές βρέθηκαν στο πλευρό συναδέλφου τους που διεκδίκησε οφειλόμενα δεδουλευμένα σε εργατική διαφορά, ενώ αντέδρασαν στις ατομικές συμβάσεις που προσπάθησε να προωθήσει η εργοδοσία τους προηγούμενους μήνες, με εξόφθαλμα καταχρηστικούς όρους, που παραβίαζαν την εργατική νομοθεσία. Μάλιστα, μετά την προσφυγή στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τα Σωματεία δικαιώθηκαν και η εργοδοσία υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί. Για τις εξελίξεις αυτές ενημέρωσαν με ανακοίνωσή τους, εξορμήσεις και περιοδείες τους εργαζόμενους του κλάδου, μεταξύ των οποίων και τους συναδέλφους τους στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Η συνέχεια δόθηκε με τις μηνύσεις της εργοδοσίας σε βάρος τους για τη δράση που ανέπτυξαν. Και ενώ η κατηγορία για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης έχει κριθεί αβάσιμη, ο εισαγγελέας παραπέμπει τον πρόεδρο του Σωματείου σε δίκη, το 2022, για την κατηγορία της «παραβίασης οικιακής ειρήνης». Με τον τρόπο αυτό διώκεται η ενημέρωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, που ...ενοχλεί την εργοδοσία, καθώς «η Δικαιοσύνη ζυγίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και των εργοδοτών, γέρνοντας την πλάστιγγα στους εργοδότες», σχολιάζει το Σωματείο.

«Η απαράδεκτη και προκλητική αυτή δίωξη, που βάλλει ευθέως κατά των συνδικαλιστικών ελευθεριών και αγώνων των εργαζομένων, θα απαντηθεί από τους εργαζόμενους, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, και θα ακυρωθεί στην πράξη. Οι αγώνες των εργαζομένων θα ακυρώσουν αντίστοιχα και το νέο αντεργατικό τερατούργημα που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση στην Βουλή, και το οποίο με αντίστοιχες διατάξεις θέλει να βάλει στον πάγο το ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα», υπογραμμίζει. Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί όλα τα σωματεία των Χανίων, τους φοιτητικούς συλλόγους και τους μαζικούς φορείς να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και να απαιτήσουν να παρθεί πίσω κάθε δίωξη. «Δεν τρομοκρατούμαστε, δεν κάνουμε πίσω από το δίκιο της τάξης μας! Η συνδικαλιστική δράση και οι αγώνες της εργατικής τάξης για τη ζωή και τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν στον γύψο, δεν απαγορεύονται, δεν καταστέλλονται», ξεκαθαρίζει το Σωματείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ