Τρίτη 25 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΔΥΟ ΑΚΟΜΑ ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
«Δεν θα έπρεπε να μπορείς να αναπνεύσεις ηλίθιε... »

Στιγμιότυπο από το βίντεο με τη δολοφονία του 48χρονου στο Τενεσί
Στιγμιότυπο από το βίντεο με τη δολοφονία του 48χρονου στο Τενεσί
Νέα εξοργιστικά δείγματα της δολοφονικής αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ έρχονται στην επιφάνεια, τις μέρες που συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις, με τις μεγάλες ομοιότητες να εξοργίζουν και να επιβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται για «τυχαία περιστατικά».

Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες μέρες δημοσιοποιήθηκε βίντεο που δείχνει έναν 48χρονο άνδρα, κρατούμενο σε φυλακή του Τενεσί, να χάνει τη ζωή του λίγα λεπτά αφότου αστυνομικοί του προκάλεσαν ασφυξία ακινητοποιώντας τον στο πάτωμα, δεμένο με χειροπέδες και πατώντας τον με τα γόνατά τους στην πλάτη, στα πόδια και τα χέρια του. Το περιστατικό συνέβη μάλιστα τον ίδιο μήνα με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ...

Μισή ντουζίνα αστυνομικοί έπεσαν πάνω από τον 48χρονο William Jennette - χωρίς αυτός να έχει επιτεθεί σε κανέναν - προκαλώντας του ασφυξία.

Οταν κατάφερε να φωνάξει με κόπο «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», αστυνομικός του απάντησε προκλητικά: «Δεν θα έπρεπε να μπορείς να αναπνεύσεις, ηλίθιε μπάσταρδε!»...

Η δολοφονική λαβή των αστυνομικών κράτησε για σχεδόν 4 λεπτά, ενώ λίγα λεπτά αργότερα ο William Jennette «έφυγε» από τη ζωή... Η ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει ότι ο θάνατός του προήλθε από ναρκωτικές ουσίες που είχε καταναλώσει σε συνδυασμό με την ασφυξία που υπέστη, ενώ επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία.

Οι αρμόδιες αρχές του Τενεσί κατέληξαν να μην απαγγείλουν κατηγορίες στους αστυνομικούς που εμπλέκονται στο περιστατικό, ενώ η οικογένεια του William Jennette θα προσφύγει σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Ο 48χρονος, πατέρας 5 παιδιών, είχε ψυχολογικά προβλήματα και είχε συλληφθεί μόλις 2 μέρες νωρίτερα, με κατηγορίες για «άσεμνη έκθεση» και δημόσια χρήση ουσιών. Ως αιτία για τη δολοφονική επίθεση των αστυνομικών μέσα στη φυλακή αναφέρεται το γεγονός ότι... χτυπούσε την πόρτα του κελιού του με το κεφάλι του και τα χέρια του...

Ξεσκεπάστηκαν τα ψέματα για άλλη μια δολοφονία

Αλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που έρχεται στο φως είναι ο επίσης μαρτυρικός θάνατος του 49χρονου Αφροαμερικανού Ρόναλντ Γκριν στη Λουιζιάνα που έπεσε το Μάη του 2019 θύμα φονικού ξυλοδαρμού αστυνομικών στη διάρκεια καταδίωξης, επειδή... ξεπέρασε το όριο ταχύτητας. Ο Γκριν, εκτός από ξυλοδαρμό και κεφαλοκλείδωμα, υπέστη και διαδοχικά ηλεκτροσόκ από όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης.

Αρχικά οι αστυνομικοί είπαν ψέματα ότι ο Γκριν σκοτώθηκε κατά την πρόσκρουση του οχήματός του σε δέντρο. Στη συνέχεια όταν έγινε έρευνα στο υλικό που κατέγραψαν οι αστυνομικές βιντεοκάμερες παραδέχθηκαν τις πράξεις τους.

Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις την περασμένη Παρασκευή, ένας από τους αστυνομικούς εμφανίζεται μάλιστα να γελά σε βάρος του αιμόφυρτου θύματος, εκφράζοντας την ελπίδα να μην είχε... AIDS ώστε να μη μολυνθεί.

Διαδήλωση στη Μινεάπολις

Σε αυτό το φόντο, την Κυριακή πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στη Μινεάπολις, για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τον λευκό αστυνομικό Ντ. Σόβιν.

Η πορεία ξεκίνησε μπροστά από το κτίριο του δικαστηρίου όπου τον προηγούμενο μήνα κρίθηκε ένοχος ο Σόβιν για ανθρωποκτονία. Η φράση του Φλόιντ «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» αποτέλεσε ξανά το βασικό σύνθημα των διαδηλωτών, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν πικέτες με τη φωτογραφία του αλλά και άλλων Αφροαμερικανών που έπεσαν νεκροί από τα πυρά αστυνομικών.

Στο μεταξύ, με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να επιχειρεί συστηματικά να καπηλευτεί τη λαϊκή αγανάκτηση γι' αυτά τα εγκλήματα - τα οποία βέβαια συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και επί των ημερών της - ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να υποδεχθεί σήμερα μέλη της οικογένειας του Φλόιντ στο Λευκό Οίκο, επαναφέροντας ως «λύση» το νομοσχέδιο για την «αστυνομική μεταρρύθμιση» που έχει «κολλήσει» στα ενδοαστικά παζάρια Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ