Παρασκευή 28 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Πράσινο φως» και από τον Μπάιντεν για εξορύξεις στην Αλάσκα

Την «πετρελαϊκή ανάπτυξη» στην Αλάσκα, που προτείνεται από το μονοπώλιο της «ConocoPhillips», υπερασπίστηκε η κυβέρνηση Μπάιντεν, υποστηρίζοντας το έργο των γεωτρήσεων που είχε εγκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Τον Οκτώβρη του 2020, όταν η κυβέρνηση Τραμπ είχε εγκρίνει το σχέδιο εκμετάλλευσης νέων πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην Αλάσκα, περιβαλλοντικές οργανώσεις κατέθεσαν μήνυση, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη τις συνέπειες που θα έχουν οι γεωτρήσεις στην ευαίσθητη άγρια ζωή του οικοσυστήματος της περιοχής.

Τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Αλάσκας, ωστόσο, βαραίνουν στις αποφάσεις και της κυβέρνησης Μπάιντεν, καθώς η «πράσινη» πολιτική της προσαρμόζεται στα εκάστοτε συμφέροντα του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το «Politico», οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Λίζα Μαρκόφσκι και Νταν Σάλιβαν, που στηρίζουν τα σχέδια «πετρελαϊκής ανάπτυξης» της Αλάσκας, συζήτησαν το εν λόγω σχέδιο σε συνάντηση που είχαν με τον Μπάιντεν τη Δευτέρα.

Το επίμαχο κοίτασμα φέρεται να διαθέτει 590 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και μπορεί να παράγει πάνω από 160.000 βαρέλια πετρελαίου τη μέρα από το 2024, σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις της «ConocoPhillips».

Η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων για τις υποδομές

Χτες, στο μεταξύ, Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές παρουσίασαν στην κυβέρνηση Μπάιντεν αντιπρόταση για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας, με προϋπολογισμό 982 δισ. δολάρια σε 8 χρόνια, αντί των 1,7 τρισ. που προτείνει η κυβέρνηση (αναπροσαρμόζοντας το δικό της αρχικό πλάνο για κρατικές δαπάνες ύψους 2,3 τρισ.).

Καθώς συνεχίζονται τα ενδοκαπιταλιστικά παζάρια για τη μοιρασιά των νέων τεράστιων «πακέτων», η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων περιλαμβάνει και αυτή μεγάλες κρατικές δαπάνες για οδικά δίκτυα, γέφυρες, δίκτυα ύδρευσης, εκσυγχρονισμό αεροδρομίων, σιδηροδρομικά δίκτυα, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα τελευταίας γενιάς.

Από την πλευρά του Λευκού Οίκου, η εκπρόσωπός του Τζεν Ψάκι καλωσόρισε την αντιπρόταση, αναφέροντας ότι περιλαμβάνει «αρκετές εποικοδομητικές προσθήκες σε σχέση με τις προηγούμενες προτάσεις» των Ρεπουμπλικάνων, επισημαίνοντας ωστόσο τις ελλείψεις της σε σχέση με την κυβερνητική πρόταση, μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ σε μια «οικονομία καθαρής Ενέργειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ