Παρασκευή 28 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Αγωνίες» ΗΠΑ και συμμάχων για τα «κενά» της αναδιάταξης

Την «αγωνία» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, στο φόντο των ευρύτερων αναδιατάξεων των αμερικανικών στρατευμάτων που προωθεί η Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της εντεινόμενης κόντρας με Κίνα και Ρωσία, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του σε ΜΜΕ ο στρατηγός Φρανκ Μακένζι, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CENTCOM).

Ο Μακένζι παραδέχθηκε ότι στη Μέση Ανατολή υπάρχει «σφοδρός ανταγωνισμός» μεγάλων δυνάμεων και ότι πιθανόν κενά από τις ΗΠΑ μπορεί να κληθούν να τα «αναπληρώσουν» ανταγωνιστικές δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία. Τόνισε ότι Πεκίνο και Μόσχα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας πως η μεν Ρωσία επιχειρεί να πουλήσει «αντιαεροπορικά και άλλα όπλα όπου μπορεί», η δε Κίνα έχει μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς για αύξηση της γεωπολιτικής της ισχύος, επιδιώκοντας να φτιάξει στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή. Ανέφερε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και την προσπάθεια του Πενταγώνου να αναδιατάξει στρατηγικά τα στρατεύματα στον κόσμο, ως πηγές ανησυχίας συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ, τόνισε, δεν θα έχουν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής τις εκατοντάδες χιλιάδες στρατιωτών που διατηρούσαν επί δεκαετίες, «όμως θα είναι παρούσες» επιδιώκοντας να παίξουν ένα «πιο έξυπνο παιχνίδι» που θα απαιτεί από τις ΗΠΑ «να κάνουν περισσότερα με μικρότερη στρατιωτική παρουσία».

Επιβεβαίωσε επίσης την «ανησυχία» Σαουδάραβων αξιωματούχων και άλλων χωρών της περιοχής για την αναδιάταξη των αμερικανικών δυνάμεων και τη δέσμευση περισσότερων στρατευμάτων με προσανατολισμό την αντιπαράθεση με Ρωσία και Κίνα. Συμφώνησε ωστόσο πλήρως με τη θέση ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προσανατολίσουν τη στρατιωτική τους ισχύ στο πλαίσιο της «εντεινόμενης απειλής της Κίνας».

Συρία: «Δυνατότητα» και για πυρηνικά στη ρωσική βάση

Λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού στρατηγού, Ρώσοι αξιωματούχοι στη Συρία ανακοίνωσαν (προχτές) πως έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να λειτουργήσουν στρατηγικά βομβαρδιστικά, με δυνατότητα χρήσης πυρηνικών βομβών, από την αεροπορική βάση Χμέιμιμ που βρίσκεται στη Λαττάκεια.

Τα πρώτα τρία βομβαρδιστικά, τύπου «Tu-22M3», βρίσκονται ήδη σε ρωσική βάση στη Συρία.

Ανακοίνωσαν επίσης πως τους δίνεται πλέον η δυνατότητα για την πραγματοποίηση γυμνασίων με αεροσκάφη τέτοιας κλάσης «σε νέες περιοχές».

Προηγουμένως, ο Σύρος ΥΠΕΞ, Μ. Φαϊσάλ, είχε αποδοκιμάσει τις επιθέσεις του Ισραήλ σε τάνκερ (κυρίως ιρανικά) που μεταφέρουν πετρέλαιο προς τη Συρία, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα συνεχιστούν ατιμώρητες. Υποστήριξε δε πως όσα τάνκερ εισέρχονται από δω και πέρα στα συριακά εγχώρια ύδατα θα τελούν υπό την προστασία ρωσικών δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ